HomeΘέματα«Να η ευκαιρία», το θρυλικό talent show,...

«Να η ευκαιρία», το θρυλικό talent show, και οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που φιλοξένησε

Κείμενο: Γιάννης Παπαδοπουλος

Αν κάτι μπορεί να χαρακτηρίσει τον 21ο αιώνα είναι η προσπάθεια εκατομμυρίων ανθρώπων να πείσουν το ευρύ κοινό ότι έχουν ταλέντο…

Το διαδίκτυο, τα social media, αλλά και τα reality shows έδωσαν μια ευκαιρία, και ψευδαίσθηση παράλληλα, ότι μπορεί κάποιος χωρίς διασυνδέσεις ή την έγκριση του συστήματος να γίνει γνωστός και να τον απδεχτεί η μάζα.

Τα τηλεοπτικά κανάλια από την άλλη είδαν την ευκαιρία για φθηνό περιεχόμενο, και κάπως έτσι η τηλεόραση πλημμύρισε με διαγωνισμού τραγουδιού, υποκριτικής, μαγειρικής και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας, ότι θεωρείται ταλέντο.

Ταλέντα που το σύστημα και η αγορά δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει, διαγωνιζόμενοι που ελπίζουν, θεατές που στο επόμενο 5λεπτο έχουν ξεχάσει ποιον είδαν και τι άκουσαν, και κάπου εκεί η ανακάλυψη ταλέντων έχει γίνει ανέκδοτο…

Πρόδρομος όλων αυτών των talents shows ήταν μια θρυλική εκπομπή το “ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ”, ένας μουσικός διαγωνισμός που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1977 από την κρατική τηλεόραση. Βασιζόταν σε ένα βρετανικό show, το Opportunity Knocks.

Παρουσιάστρια η Ρένα Καπιτσαλά και οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν να δείξουν το ταλέντο τους στην ερμηνεία, στη στιχουργική, στη σύνθεση και τον χορό. Διαγωνισμός χωρίς κριτές δε γίνεται, και η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τον Γρηγόρη Γρηγορίου, την Ρoζίτα Σώκου και τον Γιώργο Κατσαρό.

Σε κάθε επεισόδιο υπήρχε και ένας καλεσμένος κριτής. Από το τηλεοπτικό πλατό πέρασαν μεγάλοι σημερινοί καλλιτέχνες όπως η Γλυκερία, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Μανώλης Λιδάκης, η Νένα Βενετσιάνου και άλλοι πολλοί.

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...