HomeMind the artΜπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους...

Μπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους δημιουργούς κόμικ;

Μπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους δημιουργούς κόμικ; Μπορούν οι ερωτικές αναφορές της ποίησης να μεταφραστούν σε εικόνες; Η έκθεση με τον ιδιαίτερο τίτλο/στίχο «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 29 Ιουνίου ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2023 με τη συνεργασία του Thessaloniki Comic Convention φιλοξενεί τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα όπως αυτές αποτυπώνονται από 26 καλλιτέχνες, δημιουργούς κόμικ, illustrators και γραφίστες.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα που κατατέθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε, ώστε να αποδοθούν καλλιτεχνικά στο χαρτί ερωτικές στιγμές από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση. Ο συνδυασμός αυτός, πρωτότυπος για την συγκεκριμένη κοινότητα δημιουργών, είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ερωτικής εικονογραφίας. Μέσα από αναφορές σε κείμενα της Anne Carson, του E.E. Cummings, του Ocean Vuong, της Sarah Cane, του Μάριου Χατζηπροκοπίου, αλλά και άλλα που επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί των κόμικ, στην έκθεση παρουσιάζεται μια νέα ερωτική εικονογραφία, έξω από στερεότυπα και συμβατικές προσεγγίσεις του ερωτικού στοιχείου.

Το κείμενο συμπλέκεται με την εικόνα, η επιθυμία απενοχοποιείται, το παιγνιώδες ύφος  και η σεξουαλικότητα έρχονται στο προσκήνιο, το σώμα συναντά την επιθυμία τρυφερά ή προκλητικά. Το ευρύ φάσμα του κόμικ ξεδιπλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και αναδεικνύει την πολλαπλότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του MOMus, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών συνεργάστηκε με το AKTO Art & Design College και ειδικά με τον διδάσκοντα Παναγιώτη Μεταλληνό, ώστε να εκπαιδευτούν οι σπουδαστές σε όσο το δυνατόν πραγματικές επαγγελματικές συνθήκες. Δεδομένης της υψηλής ποιότητας των σχεδιαστικών προτάσεων των σπουδαστών αναφορικά με την έκθεση «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας», παρουσιάζονται στην έκθεση οι προτάσεις αφισών όλων των σπουδαστών.

Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Σύμβουλος για το ποιητικό μέρος: Βασίλης Αμανατίδης, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, περφόρμερ

Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Βασιλεία Καραγιάννη

 

Συμμετέχοντες δημιουργοί

Φαέθων Βανδώρος, Έλενα Βισέρη, Κατερίνα Βλάχμπεη, Γιώργος Γεωργίου, Ίλια Γκίνη, Διονύσης Διγώνης, Χριστίνα Θαλασσά, Γεωργία Καλογεροπούλου, Άλεξ Κάντι, Μυρτώ Καπνιστή, Βασιλική Καραπαναγιωτίδου, Εύη Κοτσινοπούλου, Νάντια Κοτσινοπούλου, Σταυρίνα Κυκάλου, Νεφέλη Κυριάκου, Αναστασία Μαυροματίδου, Ελευθερία Μόσχα, Βαρβάρα Μουρατίδου, Γιώργος Μπογιατζής, Γιώργος Παλαιολόγος, Βασιλική Παναγιώτου, Στρατής Ταυλαρίδης, Ισμήνη Τελιγιορίδου, Δημήτρης Τρακόσας, Μανώλης Φραγγίδης, Χριστίνα Χρηστίδη

Έκθεση «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας»

29 Ιουνίου03 Σεπτεμβρίου 2023

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

(Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, 20:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Στο Βαφοπούλειο για Καζαντζάκη και Λουντέμη και τη δροσιά των δέντρων

γράφει η Βιολέττα Λεμόνα Μέρα: καθημερινή Ώρα: πρωινή Μέρος: Βαφοπούλου Καιρός: αίθριος Έχεις αποφασίσει...

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης καταναλώνει απίστευτες δόσεις μουσικής από πάντα και για πάντα

Φωτογραφίες Ιωάννα Καραφυλλίδου Ο Μανώλης Σταυρουλάκης είναι ιδιαίτερη περίπτωση εραστή...

KIDOT Festival 5 | «Η ευτυχία δεν κρύβεται. Βρες την στο KIDOT»

Το μεγαλύτερο family festival της χώρας έρχεται για πέμπτη χρονιά ακόμα πιο...