HomeΘέματαΜις Θεσσαλονίκη: Όταν η πόλη είχε τα...

Μις Θεσσαλονίκη: Όταν η πόλη είχε τα δικά της καλλιστεία

Το 1930 στη Θεσσαλονίκη οργανώνονται καλλιστεία για τη Μις Θεσσαλονίκη,  με μεγάλη συμμετοχή νεαρών γυναικών της πόλης, οι περισσότερες των οποίων προέρχονται  από την κυρίαρχη κοινωνική τάξη. Ένα μπουκέτο από οκτώ καλλονές που εκπροσωπούσαν ισάριθμες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης!

Τα καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν μέσα στο πανέμορφο ξενοδοχείο “Μεντιτερανέ”, αλλά μη το φαντάζεστε όπως είναι τώρα, με πασαρέλα. Οι υποψήφιες διαγωνίζονταν στην πίστα χορεύοντας στην αρχή με τους καβαλιέρους τους, ένα ένα ζευγάρι και μετά όλες μαζί.

Στο διαγωνισμό του 1929, που τον οργάνωσε η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης,  την κριτική επιτροπή  αποτελούσαν οι ζωγράφοι Νίκος Κεσανλής, Σπύρος Βικάτος και Καλλιόπη Σήφακα.

Από τις 36 υποψήφιες εκλέχτηκε  η Ελένη Ξανθοπούλου. Την επόμενη χρονιά, το 1930, ανάμεσα από 30 υποψήφιες νικήτρια αναδείχτηκε η Ρωξάνη Στεργίου, που την τελευταία στιγμή έχασε τον τίτλο της Μις Ελλάς από την Αλίκη Διπλαράκου, η οποία ανακηρύχτηκε την ίδια χρονιά Μις Ευρώπη.

Το 1930 οι φεμινίστριες επιχείρησαν να ρίψουν και άλλα τείχη. Το Μάρτιο η Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαρίζ Σουαζί, περνώντας από τη Θεσσαλονίκη, παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους, μεταμφιεσμένη σε άνδρα. Την πράξη της επιβεβαίωσε με ρεπορτάζ και φωτογραφίες. Δυο χρόνια αργότερα λέγεται ότι το αγιορείτικο άβατο «έσπασε» και η  Ελληνίδα Μις Ευρώπη Αλίκη Διπλαράκου.

Πληροφορίες: Thessmemory

Related stories

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...

Κλείνει το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του «Τερκενλή»

Το κατάστημα που έχει γράψει τη δική του πολυετή...

Καλοκαιρινή αναμπουμπούλα στα θεσσαλονικιώτικα ραδιόφωνα με ανατροπές

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ανατρεπτικά ραδιοφωνικά...

Κριτική Βιβλίου | Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος»

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Paul Auster «Αιματοβαμμένο έθνος». Μετάφραση Ιωάννα Ηλιάδη. Εκδόσεις...