HomeUrbanitiesLife guideΜια νέα καλλιτεχνική εγκατάσταση έκανε την εμφάνισή...

Μια νέα καλλιτεχνική εγκατάσταση έκανε την εμφάνισή της χθες στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης

Η εικαστικός Μαριάνα Κιζου που εργάζεται στο 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας δίνει ένα καινούργιο μήνυμα για το σχολείο και τον διάλογο μεταξύ Τεχνης και Μαθητών.

Μας παρουσιάζει την ατομική εικαστική της εγκατάσταση “Παιχνίδι ζωγραφικής”

Η Μαριάνα Κίζου με τα έργα της ως οργανικά κομμάτια της φύσης ταυτίζεται σε μια διαρκή ροή της εναλλαγής της μορφής και του χρώματος, της αναγέννησης και της φθοράς. Σε έναν αέναο κύκλο δημιουργίας που ξεκινά από το εσωτερικό της γης, η καλλιτέχνης αποτυπώνει στα δέντρα τον ήχο του κόσμου ως σύμβολο ισχύος και μακροβιότητας.
Με διαφορετικές ψυχολογικές αποδόσεις, αλλά με ζωογόνα δύναμη, συνταιριάζει το σχήμα με την πυκνή και ρευστή ύλη. Δημιουργεί ρυθμούς ανάλογων σχηματισμών που προκαλούν ένα ενεργειακό πεδίο για τον θεατή. Το δέντρο γίνεται Ιερό, δέντρο ζωής, γνώσης, ανθρώπινης μορφής, παίρνει μεταμορφώσεις που περιγράφονται σε μύθους και παραμύθια.
Απώτερος σκοπός της Μαριάνας Κίζου είναι να εισάγει τον θεατή στον κόσμο των εννοιών και των διαδικασιών της ζωής, που οδηγούν στο Παιχνίδι της ζωγραφικής.

Επιμέλεια:Giannis Argyriadis
Κείμενο:Niki Gkizi
Φωτογραφικές αποτυπώσεις
Aliki Karakousi

Η Μαριάνα Κίζου εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών (ΠΕ08) στο 2ο γυμνάσιο Ευκαρπίας, όπουαξιοποιώντας τις σπουδές της στη σύγχρονη Μουσειολογία, επιχειρεί να μετατρέψει το σχολείο σε Μουσείο.

Η εφαρμογή των αρχών της Σύγχρονης Μουσειολογίας στον χώρο του σχολείου, στοχεύει όχι μόνο στην αισθητική αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου, αλλά και στη μετατροπή των κοινόχρηστων χώρων του, σε περιοχές με διδακτικές δυναμικές, διαθεματικές και αειφορικές προσεγγίσεις, αξιοποιήσιμες από όλη τη σχολική κοινότητα.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο: «Μεταφράζοντας το σύγχρονο ελληνικό σχολείο σε εικόνα». Με τρόπο εικαστικό μέσα από πρωτότυπες και αντίγραφες δημιουργίες μαθητών και αξιοποιώντας διαφορετικές μορφές τέχνης, η έκθεση επιδιώκει να παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ελληνικού σχολείου, που οικοδομεί τη μόρφωση σεβόμενο την ιστορία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες, προάγει αρχές και αξίες διαχρονικές, καλλιεργεί δεξιότητες και στάσεις ζωής, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης αειφορικής κοινωνίας. Ιστορία, πολιτισμός, προσωπικότητες, οικολογικές ευαισθησίες, συναισθήματα αποτυπώνονται και κατακλύζουν το εσωτερικό του σχολείου, βελτιώνουν την αισθητική και μουσειακή κουλτούρας της σχολικής κοινότητας και προσφέρουν νέα πεδία εστίασης στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω των εικαστικών τεχνών.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...