HomeΘέματαΜια άγνωστη ιστορία αγάπης από τα χρόνια...

Μια άγνωστη ιστορία αγάπης από τα χρόνια της Κατοχής

Η Ξανθούλα Παπαδοπούλου, μια 14χρονη Ελληνίδα, γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Αυστραλό λοχία, Herbert Wrigley, ο οποίος πολέμησε με τις αυστραλιανές δυνάμεις στη Μακεδονία, μέχρι που συνελήφθη από τους Γερμανούς.

Ωστόσο, κατάφερε να δραπετεύσει και κατέφυγε στο χωριό Ρητίνη Πιερίας όπου βρήκε προστασία στο σπίτι του δασκάλου Ιωάννη Παπαδόπουλου, που αργότερα συνελήφθη από την Γκεστάπο και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Ο Herbert Wrigley ήταν ένας ψηλός εντυπωσιακός άντρας που πήρε μέρος στον αντιστασιακό αγώνα των Ελλήνων, και το 1943 κατέφυγε στην Τουρκία από όπου επέστρεψε στην Αυστραλία.

Η Ξανθούλα συνέχισε τη ζωή της και μάθαινε αγγλικά και το 1949, καθώς κοίταζε μερικές παλιές φωτογραφίες, βρήκε ένα χαρτί με το όνομα και τη διεύθυνση του Herbert Wrigley. Η μητέρα της την παρότρυνε να του γράψει, θέλοντας να μάθει τι κάνει. Ο Αυστραλός θυμήθηκε την πολύ όμορφη Ελληνίδα νεαρή και την κάλεσε στην Αυστραλία. Την πρόσκληση αποδέχτηκε η 24χρονη τότε κοπέλα.

Πέντε εβδομάδες μετά την άφιξή της στην Αυστραλία παντρεύτηκαν σε ελληνική εκκλησία. «Για να τιμήσεις τη μητέρα σου και τον παππού σου», είπε ο Herbert . Είχαν δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Μιχαήλ. Ο Herbert έμαθε ελληνικά, μια γλώσσα που τον βοήθησε πολύ καθώς εργαζόταν στο Ομοσπονδιακό Αστυνομικό Τμήμα.

Η Ξανθούλα επισκεπτόταν τακτικά την Ελλάδα με τα παιδιά, αλλά ο Herbert και η Αυστραλία είχαν κερδίσει την καρδιά της. Ήταν παντρεμένοι για 45 χρόνια όταν το 1995, σε ηλικία 75 ετών, ο άντρας της πέθανε. Η Ξανθούλα λέει για τον αείμνηστο σύζυγό της: «Αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς για λίγο, αλλά ο Herbert κατέκτησε την καρδιά μου για πάντα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Παραρτήματος Βετεράνων Αυστραλών (RSL), Στηβ Κυρίτση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 17.000 Αυστραλοί πολέμησαν στην Ελλάδα και 840 Αυστραλοί πέθαναν στη μάχη και θάφτηκαν στην Ελλάδα.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...