HomeInterviewsΜέσα στο σπίτι - ατελιέ του Αχιλλέα...

Μέσα στο σπίτι – ατελιέ του Αχιλλέα Μεσάικου, νιώθεις πως παίζεις σε ταινία του Jim Jarmusch

Φωτογραφίες: Eύα Πασχαλάκη
Επιλέγει έντονα χρώματα, ζωγραφίζει πολύ συχνά ανθρώπους, εμπνέεται από φωτογραφίες, ταινίες και βιβλία. Ο Αχιλλέας Μεσάικος είναι από τα πρόσωπα της πόλης που αξίζει κανείς να γνωρίσει από κοντά.
Θέλαμε να δούμε τον χώρο του και να πάρουμε λίγο αρτιστικ εσάνς προτού γυρίσουμε στο δικό μας γκρίζο γραφείο και μας πρότεινε στέκια, βιβλία και ταινίες για να εμπνευστούμε. Πάντως η αίσθηση είναι πως παίζουμε σε ταινία του Jim Jarmusch και όταν γυρίσαμε στα γραφεία βάλαμε το soundtrack του “Only Lovers Left Alive”…
Αχιλλέα, περιέγραψε μας ένα εικοσιτετράωρο σου! 

Ξεκινάω τη μέρα μου κάνοντας έναν ελληνικό και έπειτα βάζω μουσική που δημιουργεί ένα πεδίο μέσα στο οποίο νιώθω πως μπορώ να δουλέψω, κάποιες φορές αντί για μουσική επιλέγω να ακούσω συνεντεύξεις από δημιουργικά άτομα που εκτιμώ, που με έχουν εμπνεύσει στο να μπω σε μια δημιουργική διαδικασία ξανά και κάπως έτσι αρχίζω και καταπιάνομαι σιγά σιγά με τα δικά μου πρότζεκτς.

Με τι μουσική ζωγραφίζεις; 

Η μουσική που επιλέγω να ακούω τελευταία όταν εργάζομαι είναι ambient, με μελαγχολικό και ίσως ελαφρώς horror χαρακτήρα, για παράδειγμα πολύ συχνά στο background παίζουν λίστες απο το Silent Hill, Jason Hill (mindhunter), Kyle Dixon, Michael Stein (Stranger Things), Leyland Kirby.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου θέμα, αυτό στο οποίο γυρνάς πολύ συχνά; 

To αγαπημένο μου θέμα είναι ο άνθρωπος και κυρίως τα πλήθη. Ανέμελες νοσταλγικές εικόνες παραλίας που ο χρόνος αλλοιώνεται και στιγμιότυπα αστικού τοπίου του παρελθόντος.

Πως είναι για σένα η ζωή στην Θεσσαλονίκη, τι σου αρέσει και τι δεν αντέχεις σε αυτή την πόλη;

Έχω τη θεωρία πως τον τόπο που ζεις τον διαμορφώνουν οι άνθρωποι που σε πλαισιώνουν και ο δικός σου ψυχισμός, ειδικά όταν μιλάμε για μια πόλη. Εκτος και άν μιλάμε για κάποιον άνθρωπο που έχει επιλέξει να ζει στην εξοχή τότε ανοίγει ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Θεωρώ πως είναι πολύ πιο υγιές, να ξυπνάς με τους ήχους της φύσης και να αντικρίζεις πράσινο – γαλάζιο, σε σχέση με τις βάρβαρες και ανούσιες κόρνες της πόλης.

Παρόλα αυτά η πόλη στην τωρινή κατάσταση της ζωής μου αισθάνομαι πως έχει ακόμη πολλά ενδιαφέροντα ερεθίσματα να μου δώσει. Αυτό που με στεναχωρεί στη Θεσσαλονίκη είναι πως πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας παραμένει ακραία οπισθοδρομικό στις αντιλήψεις – πεποιθήσεις του. Βέβαια δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι αυτό διαφέρει σε μεγάλο βαθμό στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις της χώρας.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου χρώματα;

Αγαπημένα χρώματα: γαλάζιο, μωβ, ροζ, μαύρο.

Ποια είναι τα στέκια σου, έχεις να μας προτείνεις τίποτα καλό; 

Στέκια: Father Coffee & Vinyls, το Pikap, Kitchen suite, Μικρού Μήκους.

Από ταινίες και βιβλία; Υπάρχει κάτι που να είδες ή να διάβασες και να σου άλλαξε τη ζωή;

Μεγάλη μου αδυναμία στις ταινίες – βιβλία είναι τα 70s – 80s horror – sci fi – crime. Τελευταία ταινία που είδα και μου άρεσε πολύ συνολικά (σκηνοθεσία – φωτογραφία – υποκριτική) ήταν το Henry: Portrait of a serial killer.

Από βιβλία παραμένω μεγάλος φαν του Stephen King όσα χρόνια κι αν περάσουν, άλλα βιβλία ή συγγραφείς που με ενθουσίασαν το τελευταίο διάστημα ήταν ο ελέφαντας του Ρευ Κάρβερ, το Body Snatchers του Jack Finney και μικρές ιστορίες του Sam Shepard.

    

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...