HomeMind the artΚυριάκος Αθανασιάδης «Power Kid». Διαβάστε το και...

Κυριάκος Αθανασιάδης «Power Kid». Διαβάστε το και μετά δώστε το στα παιδιά σας

Γράφει ο Τάσος Γέροντας

Κυριάκος Αθανασιάδης «Power Kid» νεανικό μυθιστόρημα, Εκδόσεις Στερέωμα 2018, 270 σελίδες.

Πρώτη εντύπωση από τον νέο εκδοτικό οίκο. Εξαιρετική! Λείο υποκίτρινο χαρτί υψηλής ποιότητας, πολύ καλή εκτύπωση με ελαφρώς μεγάλη γραμματοσειρά, πολύ στιβαρό δέσιμο, τέλειο κόψιμο, κανένα λάθος. Ένα εντυπωσιακό σε χρώματα και απεικόνιση εξώφυλλο καλύπτει αυτό το εκδοτικό κόσμημα.

Στο βιβλίο ο συγγραφέας μάς περιγράφει τη ζωή του Παιδιού που ζει με τη Μαμά του. Ακριβώς έτσι γραμμένα, με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα.

Το Παιδί είναι δέκα ετών. Από τις περιγραφές των συνηθειών του, του χώρου του και των κινήσεών του καταλαβαίνουμε πως είναι άρρωστο, σοβαρά άρρωστο. Καταλαβαίνουμε επίσης πως υπεραγαπά τη Μαμά. Λογικό, αφού είναι ηρωίδα, όπως μας την παρουσιάζει.
Το Παιδί ζει διπλή ζωή. Αυτήν του άρρωστου και μιαν άλλη, κρυφή, αυτήν του υπερήρωα, του Power Kid, που είναι πάντα σε ετοιμότητα για να σώσει τη Γη και τους κατοίκους της από τους κακούς εξωγήινους που την απειλούν.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές γραμματοσειρές: μία για τις περιγραφές του Παιδιού, μία για τις περιγραφές του Power Kid και μία για μία ιστορία σε e-mail. Έξυπνη κίνηση, επειδή βοηθά τους νεαρούς αναγνώστες να μπαίνουν αμέσως στο νόημα. Η ροή της υπόθεσης είναι σχετικά γρήγορη. Παρά την αρρώστια του Παιδιού, το βιβλίο διακρίνεται για το χιούμορ του. Η γραφή, παρότι απευθύνεται σε παιδιά από 10 μέχρι 15 ετών, είναι ελκυστική και για ενηλίκους.

Δεν έχει νόημα να σας αναπτύξω την υπόθεση, ούτε να σας περιγράψω τις περιπέτειες του Παιδιού. Θα χαθεί η μαγεία της συμπόρευσης στην (καθόλου συνηθισμένη) καθημερινότητά του, ο πόνος της συμβίωσης. Τούτο μόνον θα προσθέσω: ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο σε δημόσιο χώρο. Μετά από λίγες σελίδες το έκλεισα. Το ότι δεν είχα μαζί μου χαρτομάντηλα δεν ήταν ο μόνος λόγος. Είναι ότι προέβλεψα πολύ κλάμα. Και δεν έπεσα έξω.

Διαβάστε το οπωσδήποτε. Διαβάστε το πρώτα εσείς και μετά δώστε το στα παιδιά σας. Και προετοιμαστείτε για πολύ πόνο και πολλή αγάπη. Αδιανόητα πολλή αγάπη! Τόση που νικά και τον χειρότερο πόνο.

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...