HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Sebastian Barry «Τον καιρό...

Κριτική Βιβλίου | Sebastian Barry «Τον καιρό του Θεού».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Sebastian Barry «Τον καιρό του Θεού». Μετάφραση Άγγελος Αγγελίδης και Μαρία Αγγελίδου. Εκδόσεις Ίκαρος 2024.

328 σελίδες σε εξαιρετικής ποιότητας υποκίτρινο χαρτί, βελούδινης υφής,, μάλλον 120 γραμμαρίων, με εξαιρετική μετάφραση, πολύ καλή επιμέλεια, στιβαρή βιβλιοδεσία με ραφή και κόλλα και πανέμορφο (όπως πάντα) εξώφυλλο.

Ο Τομ Κετλ, ένας χήρος αστυνομικός, μετά τη συνταξιοδότησή του αποφασίζει να μετακομίσει σε ένα ήσυχο χωριό με θέα τη θάλασσα της Ιρλανδίας. Μένει σε ένα παράσπιτο ενός πύργου, σε τμήματα του οποίου μένουν και άλλοι πλην του ιδιοκτήτη.

Από τις αναπολήσεις του Τομ (ένας συνταξιούχος έχει άφθονο χρόνο για τέτοιες) μαθαίνουμε πως ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει έναν γιο και μία κόρη. Κι ενώ γίνεται σαφές πως η σύζυγος κι ο γιός δεν ζουν, η κόρη καλύπτεται από μυστήριο.

Πριν προλάβει να βυθιστεί στη γαλήνη της νέας του ζωής, τον επισκέπτονται δύο νεαροί συνάδελφοί του, σταλμένοι από τον πρώην προϊστάμενό του και για χρόνια φίλο του. Σκαλίζουν μια παλιά και δύσκολη υπόθεση. Και τότε το βιβλίο αγριεύει.

Οι δύο νέοι αστυνομικοί θέλουν να συγκεντρώσουν στοιχεία, να καταγράψουν μαρτυρίες, για να συλλάβουν έναν καθολικό ιερέα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Καταφεύγουν λοιπόν στον Τομ ώστε να ωφεληθούν από τη δική του ενασχόληση με την υπόθεση, αλλά και από την εμπειρία του. Εκείνο που δεν ξέρουν, εκείνο που κανείς δεν ξέρει, είναι η πλήρης σχέση του Τομ με τον ιερέα και την υπόθεση. Πώς μπλέκεται η οικογένειά του μ΄ αυτήν;

Ταυτόχρονα, μια νεαρή γειτόνισσά του, που μένει σε άλλο μέρος του πύργου με τον γιό της, ζητά τη συμβουλή του για το πώς να αντιμετωπίσει τον πρώην άντρα της και τις απειλές του. Ο Τομ τη συμβουλεύει και προσφέρεται να τη βοηθήσει. Δεν μπορούσε να φανταστεί…

Ο Μπάρρυ περιγράφει απλά αλλά σκληρά, πολύ σκληρά, τους παιδικούς βιασμούς. Δεν κατηγορεί. Αφήνει τον αναγνώστη να μαυρίσει η ψυχή του, για να ξαποστείλει μετά τις κατηγόριες.

Βαρύ βιβλίο. Παρά τις πολλές, λυρικές περιγραφές του τοπίου της Ιρλανδίας, παρά τα σχόλια για τους Ιρλανδούς και τη στάση ζωής που τους χαρακτηρίζει, είναι ένα πολύ βαρύ βιβλίο. Δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το ιρλανδικό καθολικό ιερατείο, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σοβαρά τίθεται και το θέμα της απόδοσης ή μη της δικαιοσύνης, καθώς και το θέμα της αυτοδικίας. Μέχρι ποιού σημείου μπορεί να δικαιολογηθεί μια ψευδής μαρτυρία;

Δεν είναι ένα ευχάριστο, χαρούμενο ανάγνωσμα, αλλά αξίζει κάθε δευτερόλεπτο από τη ζωή σας που θα του χαρίσετε.

«Οι πραγματικές ιστορίες του κόσμου είναι χτισμένες στη σιωπή».

«Ένα απομεινάρι, με ένα κουρελιασμένο πουλόβερ στη θέση της ψυχής».

Related stories

Οι πρώτοι τηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης (από το 1960 μέχρι το ξεκίνημα της ΕΤ-3)

Αργύρης Τσιάπος Παρότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπάρχει...

Η απρόσμενη… πρωτιά που είχε η Θεσσαλονίκη το 1930

Οι πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες από την Ελλάδα με το...

Τα κλαμπ, τα ρούχα, η φάση: Η εφηβεία μου στη Θεσσαλονίκη

θυμάται και γράφει η Βαρβάρα Δουμανίδου Συνήθως εμείς οι άνθρωποι...

Οι ταινίες της εβδομάδας 4-10.7.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η παντοκρατορία στα σινεμά του κόσμου...