HomeInterviewsΚατερίνα Διδασκάλου: "Το θέμα είναι να θέλεις...

Κατερίνα Διδασκάλου: “Το θέμα είναι να θέλεις πολύ ό,τι κάνεις”

συνέντευξη στη Βιολέτα Λεμόνα

Η δημοφιλής ηθοποιός μιλάει στον Εξώστη για το θέατρο, τις συνεργασίες και τα επαγγελματικά σχέδια της νέας σεζόν, λίγες μέρες πριν βρεθεί στην πόλη μας με τον αριστουργηματικό μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη «Η πόρνη από πάνω».

Δωδέκατη χρονιά συνεχούς επιτυχίας για την παράσταση «Η πόρνη από πάνω»! Στο πέρασμα των ετών, έχει αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζετε ερμηνευτικά την ηρωίδα σας Ερατώ;

Σαφέστατα, μετά από δώδεκα χρόνια το έργο έχει πάει αλλού, όχι βέβαια, ως προς τη βασική ερμηνεία, αλλά όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης, ένα έργο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που γεννιέται, μπουσουλάει, περπατάει, τρέχει και μετά πετάει. Ανακαλύπτω σε κάθε παράσταση κάτι καινούργιο και αυτό είναι η μαγική διαδικασία του θεάτρου και οι δωρεές που σου δίνονται όταν επιμένεις και περιμένεις.

Η παράσταση έχει αμείωτη ζήτηση από το κοινό. Θα συνεχίσει να ανεβαίνει επιλεκτικά και την προσεχή θεατρική σεζόν;

Πριν απαντήσω σ’αυτό θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που αμείωτα, όπως λες, ζητάει την παράσταση όλα αυτά τα χρόνια, στο κοινό το οποίο μου έδωσε την πολυτέλεια να ζήσω δέκα χρόνια χωρίς καθόλου τηλεόραση – παρότι την τηλεόραση την αγαπώ. Γιατί το κοινό είναι που αποφασίζει για τη διάρκεια και των παραστάσεων και των ηθοποιών. Θα εξαρτηθεί, λοιπόν, από τις αντοχές μου το εάν θα την επαναλάβω και του χρόνου στην χειμερινή θεατρική σεζόν μια φορά την εβδομάδα.

Το φθινόπωρο θα σας βρει στο Νέο Ακάδημο με τη μαύρη κωμωδία “Unfriend” σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου. Ποιες οι προκλήσεις αυτού του νέου ρόλου;

Πρέπει να πω εδώ ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου φέτος κάνω κωμωδία – για πρώτη φορά στην καριέρα μου για την ακρίβεια, γιατί στη ζωή κάνω πολλές κωμωδίες, με τα παιδιά μου ή όταν παίζω με τα εγγόνια μου! Στην καριέρα μου όμως κάνω πρώτη φορά κωμωδία. Είναι σίγουρα μια πρόκληση για μένα αυτό. Παρότι και στην «Πόρνη από πάνω» υπάρχουν πολλές κωμικές στιγμές, εκεί η ηρωίδα είναι δραματική. Στο «Unfriend» η ηρωίδα, η Έλσα Ζωή Κρακάουσκι, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που αλλάζει μεν τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο αλλά υπάρχουν και μερικές κρυφές σκιές που την ακολουθούν που δεν θα σας τις αποκαλύψω εδώ, θα τις δείτε στο έργο!

Θα μας συντροφεύετε και φέτος τηλεοπτικά, στην “Ηλέκτρα” της ΕΡΤΛίγα λόγια για τη νέα σας ηρωίδα, την καπετάνισσα Δόμνα Σαγιά;

Είμαι πολύ χαρούμενη που και φέτος κάνω τηλεόραση με μια και πάλι εντελώς διαφορετική ηρωίδα, τη Δόμνα Σαγιά. Είναι σύζυγος καπετάνιου που έχει μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της. Παρότι έχει παντρευτεί με τον άντρα της με μεγάλο έρωτα, το γεγονός ότι έχει βιώσει πολλή μοναξιά συνδυασμένη με πολλές ευθύνες, γιατί τα παιδιά άρχισαν από νωρίς να έρχονται στη ζωή της, αλλά και η στέρηση του άντρα της όλα αυτά τα χρόνια, την έχουν κάνει αγρίμι.

Λέει χαρακτηριστικά στην κόρη της σε ένα σημείο: «Θυμόμουν ότι είμαι γυναίκα ένα μήνα τον χρόνο». Τη βρίσκουμε στα 55 της να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από όλα τ’άλλα προβλήματα – τα οποία έχει κρατήσει κρυφά από τον απόντα άντρα της – και τη συγκατοίκηση πλέον με τον πολύ πρόσφατα συνταξιοδοτημένο καπετάνιο σύζυγο. Κάτι που είναι ένα πρόσθετο αγκάθι, ας πούμε, μιας και έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να ζει και να αποφασίζει για τα πάντα στο σπίτι μόνη της.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η καινούργια ηρωίδα και νομίζω ότι ο κόσμος θα τιμήσει φέτος στη συχνότητα της ΕΡΤ τη σειρά Ηλέκτρα, της οποίας παραγωγός είναι ο κύριος Καραγιάννης, παραγωγός και των Άγριων Μελισσών, που κάνει τις γνωστές υπερβάσεις σε αυτούς όχι τόσο εύκολους καιρούς.

Κινηματογραφικά συμμετείχατε σε μια ξένη παραγωγή όπου υποδυθήκατε τη Μελίνα ΜερκούρηΠότε θα κυκλοφορήσει η ταινία στην Ελλάδα;

Ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά αυτή η συμμετοχή κάνοντας αυτή τη μυθική προσωπικότητα, τη Μελίνα Μερκούρη. Η ταινία λέγεται Melina’s Dream και είναι στο post production. Φαντάζομαι ότι σύντομα θα τη δούμε και στην Ελλάδα – έκανε μια πρώτη προβολή στην Ταινιοθήκη αλλά νομίζω θα βγει και στις αίθουσες σχετικά σύντομα. Ήταν μαγική εμπειρία το να ζήσω λίγο ως Μελίνα και μεγάλη υπέρβαση για μένα, που είμαι φανατικά αντικαπνίστρια, το να συνηθίσω να καπνίζω!

Ποιο είναι το κλειδί για να τα προλαβαίνει κανείς όλα με τόσο βεβαρυμένο πρόγραμμα;

Το θέμα είναι να θέλεις πολύ ό,τι κάνεις. Κι εγώ ό,τι κάνω, όλα τα πράγματα που κάνω, τα θέλω πολύ, γι’αυτό και βρίσκω πάντα τον χρόνο και την ενέργεια να τα κάνω.

Τι συνιστά για εσάς την ιδανική συνεργασία;

Ιδανική συνεργασία είναι να ακούμε ο ένας τον άλλον, να καταλαβαίνουμε την ενότητα που έχουμε στο σύμπαν, οπότε η ενότητα φέρνει και το καλό αποτέλεσμα στη δουλειά. Θεωρώ δηλαδή ότι πέραν του καλού σεναρίου, της μελέτης, της προσοχής, της προσεγμένη παραγωγής, είναι το ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο για μένα κατέχει την πρώτη θέση.

Με ποιον Έλληνα και με ποιον ξένο σκηνοθέτη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Θα ήθελα πολύ να δουλέψω με τον Λάνθιμο, τον Σκορτσέζε, τον Ταραντίνο, να ξαναδουλέψω με τον Τσαφούλια.. Θα ήθελα επίσης να δουλέψω με γυναίκα σκηνοθέτιδα. Βλέπεις δεν μπορώ να πω μόνο έναν… Και τέλος πάντων με όποιον φέρει η καλή τύχη στο δρόμο μου!

Συμπληρώστε τη φράση: Έγινα ηθοποιός γιατί…

Έγινα ηθοποιός γιατί κατάλαβα, ευτυχώς πολύ νωρίς, ότι δεν είμαι καλή παρά γι’ αυτό.

Ευχόμαστε μία υπέροχη σεζόν και επιτυχία σε όλα τα επαγγελματικά σχέδια! 

Ευχαριστώ πάρα πολύ! Η ευχή μου είναι να κάνουμε μια πράξη πολιτισμού κάθε μέρα, βοηθώντας έναν συνάνθρωπό μας, βοηθώντας το σύμπαν που μας φιλοξενεί – μια πράξη πολιτισμού είναι και το να μαζεύουμε ένα σκουπίδι, κι ας μην είναι δικό μας.

Πληροφορίες για την παράσταση «Η πόρνη από πάνω»:

Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε όλα αλλάζουν…

6 & 7 Σεπτεμβρίου 2023, 21:15, Θέατρο Κήπου

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μηνάς Μινατσής
Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής
Φωτογράφιση Αφίσας: Κωστής Λίερος
Επιμέλεια σκηνικού: Γιώργος Λιντζέρης
Επικοινωνία-Προβολή: Αλεξάνδρα Σαμπανιώτη
Γραφιστική Επιμέλεια-Social Media : Δημήτρης Γκέλμπουρας
Οργάνωση Περιοδείας : Αλέξανδρος Πιτόσογλου

Εισιτήρια: www.more.com

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...