HomeUrbanitiesΚάτι τρέχει στην πλατεία Αναγνωστάκη: Νέα στέκια...

Κάτι τρέχει στην πλατεία Αναγνωστάκη: Νέα στέκια και συνήθειες και η street κουλτούρα στα καλύτερά της

Kείμενο: Μαρία Καρασπύρου/ Φωτογραφίες: Nάντια Ζέζιου

Η πλατεία Αναγνωστάκη, είναι για πολλούς μία αθέατη πλευρά στο κέντρο της πόλης, με ανέγγιχτα από τον χρόνο νεοκλασικά, όπου τα στέκια μαζί με τα κτήρια εποχής έχουν γράψει ιστορία στο βιβλίο της street κουλτούρας.

Η πλατεία ‘βαφτίστηκε’ από τον δήμο Θεσσαλονίκης το 2015, προς τιμήν του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, καθώς βρίσκεται κοντά στο σπίτι των παιδικών του χρόνων και στο τότε σχολείο του, στη μεταξύ των οδών Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος. Η περιοχή έχει αλλάξει, το ίδιο και οι άνθρωποι.

Σήμερα την πλατεία περιτριγυρίζουν νέα μαγαζιά, ταλέντο και φρέσκιες ιδέες για κάτι καινούριο.

Από πάντα πιστεύαμε ότι η πλατεία μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικό διαμάντι της πόλης, γεμάτο ιστορία σε συνδυασμό με κουλτούρα και τέχνη. Η περιοχή φιλοξενεί μερικά από τα πιο καλλιτεχνικά στέκια and more…

Το Oh la la Chocolat! σου τραβά το βλέμμα με όλες αυτές τις ιδιαίτερες σοκολατοσυνταγές και την ανεπιτήδευτη, αλλά σοφιστικέ εμφάνιση που έχουν τα σοκολατάκια της βιτρίνας που αλλάζουν ανά εποχή και περίσταση.

Πάμε απέναντι;

Η γκαλερί Nitra είναι η συνέχεια της γκαλερί Atrion που ιδρύθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 η σκυτάλη πέρασε στη δεύτερη γενιά και την Αλίκη Τσιρλιάγκου και η Atrion έδωσε τη θέση της στη Nitra Gallery στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς. Γειτονικά, η Anna P. με τα κοσμήματα και τη μικρούτσικη βιτρίνα της που είναι γεμάτη μικρά έργα τέχνης.


Και ακριβώς απέναντι, το NR40, η street κουλτούρα αυτοπροσώπως! Το team του NR40 απευθύνεται σε όλους όσους ταυτίζονται με την αισθητική ή το στυλ του. Αφορά “άτομα που παίρνουν κάτι καθημερινό και το κάνουν μοναδικό. Άτομα που παίρνουν το παλιό και το παντρεύουν με το καινούργιο” όπως μας είπε και το ίδιο το team, σε προηγούμενη συνέντευξη.

Το NR40 αυτή η πολυδιάστατη θα λέγαμε καλλιτεχνική ομάδα, δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς αλλά συγγενικούς καλλιτεχνικούς κλάδους όπως tattoo art, κομμωτική, γραφιστική, και γκράφιτι. Οι ιδέες τους σύμφωνα και με τους ίδιους είναι αστείρευτες. Σίγουρα να περιμένετε πάρα πολλά projects και παρουσιάσεις ολοκληρωμένων έργων από την ομάδα του NR40.Το “Heads up”, το ξεχωριστό αυτό Hair styling spot, είναι μια από τις δημιουργίες του team…

Συνεχίζοντας με την οδό Φιλίππου και μιλώντας για κουλτούρα δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αυθεντία στην αραβική κουζίνα, το Laziza! Ένα φρέσκο ανατολίτικο street food spot με συνεργάτες από την Συρία.

“Η ιδέα ξεκίνησε την άνοιξη του ’23, μετά από αρκετό ψάξιμο σχετικά με την αραβική κουζίνα στην Θεσσαλονίκη, και επειδή μένουμε εδώ για αρκετό καιρό ήταν ξεκάθαρο ότι κατά κάποιον τρόπο οι αυθεντικές αραβικές γεύσεις έλειπαν από την πόλη…” μας ανέφερε ο συνιδιοκτήτης. Εδώ ξεκίνησε η ιστορία του μαγαζιού.

“Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο βήμα να συστήσουμε παραδοσιακό αραβικό φαγητό με όλη του την αυθεντία. Ευτυχώς ένας από τους συνεργάτες μας, είχε εμπειρία στον χώρο της εστίασης και καταγωγή από στη Δαμασκό … Οπότε να είστε σίγουροι ότι το φαγητό μας είναι αυθεντικό!”

Όταν ρωτήσαμε τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, τι τους έκανε τόση μεγάλη εντύπωση στην περιοχή ώστε να θέλουν να στήσουν επιχείρηση κοντά στην πλατεία Αναγνωστάκη μας απάντησαν “Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση σε αυτή την περιοχή καθώς παρατηρήσαμε ότι η περιοχή δεν έχει μαγαζιά street food. Είναι ένα ολοζώντανο μέρος, με ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, και ελπίζουμε να τους “κερδίσουμε” με το φαγητό μας και να κάνουμε το Laziza σημείο κατατεθέν!”.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...