HomeNewsroomΘεσσαλονίκη: Τρία μουσεία δημιουργούνται στο υπό κατασκευή...

Θεσσαλονίκη: Τρία μουσεία δημιουργούνται στο υπό κατασκευή Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Την ένταξη με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης της αποκατάστασης του κτιρίου στρατωνισμού Α3 στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το οποίο θα μετατραπεί σε Μουσείο των ευρημάτων του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισημαίνοντας ότι στόχος είναι το 2025 να παραδοθεί ο χώρος 3.500 τ.μ. στην Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να αναπτύξει το εκθεσιακό της πρόγραμμα και να γίνει προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης.

Αναφερόμενη στην αποκατάσταση του κτιρίου Α3 η υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει από τις αρχές Ιουλίου τη δημοπράτηση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αρχίζει την εκπόνηση της εφαρμογής της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης που ήδη έχει γίνει.

Σε έναν χώρο εμβληματικό, μνήμης που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά το υπουργείο δημιουργεί τρία Μουσεία, το Μουσείο με τα ευρήματα του μετρό , το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είπε η κ. Μενδώνη.

Το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αποτελεί ένα κομβικό σημείο που δείχνει την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα μαζί με την Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα και η Δυτική Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Το υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το νέο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ιστορικό, αφήγημα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία αναπτυξιακή παρέμβαση που δεν είναι απλά όνειρο, σχέδιο, προοπτική, αλλά έργο που παίρνει σάρκα και οστά, ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του πρώην στρατοπέδου ύψους 20 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι πλέον άρχισε ένα καινούριο έργο η επανάχρηση του κτιρίου Α2. Μελέτες ύψους 426.000 ευρώ ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στη συνέχεια εντάξαμε το έργο στο ΕΠΑνΕΚ κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ο προϋπολογισμός του όμως ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ. Με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού διασφαλίστηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και με τη συναίνεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα συμπληρώθηκε το κενό για να ξεκινήσει η δημοπράτησή του, ανέφερε.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι η μεγαλύτερη ανάπλαση δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη και το τοποθετήσαμε στην κορυφή ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος που εμπνεύστηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, είπε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας και θα φροντίσουμε να φθάσει σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειες, υπογράμμισε.

Για μεγαλόπνοο έργο, το οποίο στην ολοκλήρωσή του θα αποδώσει ένα χρηστικό πνεύμονα πράσινο ακάλυπτου χώρου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ αναπληρώτρια δημάρχου Θεσσαλονίκης και αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη αναφερόμενη στην ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το κτιριακό απόθεμα και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά θα μετατραπεί σε πόλο έλξης, αναψυχής, ανάπαυσης, κοινωνικοποίησης ιστορίας και μνήμης προσβάσιμο και φιλικό σε όλους, πρόσθεσε.

Η αποκατάσταση του κτιρίου Α2 υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για τη δημιουργική επανάχρηση των κτιρίων στρατωνισμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ) και της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ Α.Ε.).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Related stories

EuroPride2024 Thessaloniki | «Απόηχοι. Μαρτυρίες μιας γενιάς».

Η The Basket Gallery συμμετέχει στο EuroPride2024 Thessaloniki φιλοξενώντας...

Το Alte Fablon παρουσιάζει την performance «και τον ονόμασαν φως»

Η performance «και τον ονόμασαν φως - μια ποιητική...

Οι ταινίες της εβδομάδας 13.06-19.06.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η αποχή δεν ήταν φαινόμενο μόνο...

Η ρετρό ταβέρνα με τα διασημότερα σουτζουκάκια της πόλης

Τις παλιές ταβέρνες τις αγαπάμε πάντα περισσότερο, γιατί διατηρούν...