HomeΘέματαΘεσσαλονίκη, η πόλη των απαγωγών (Part I)

Θεσσαλονίκη, η πόλη των απαγωγών (Part I)

του Γιάννη Παπαδόπουλου

Θα περίμενε κανείς πως οι περισσότερες απαγωγές θα γίνονταν στην πρωτεύουσα αφού εκεί εδρεύουν οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις και είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας. Όμως στη πόλη μας, 8 μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πέσει θύματα απαγωγής ευτυχώς με αίσιο τέλος αλλά και άτομα της διπλανής πόρτας.

Δεκέμβριος 1995 – ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ

Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας “Μακεδονικός Χαλβάς”, Αλέξανδρος Χαΐτογλου, πηγαίνει με το αυτοκίνητό του να πάρει το παιδί του από το σχολείο. Στη περιοχή της Γαλήνης στο Ωραίοκαστρο, τα αδέλφια Παλαιοκώστα, ακινητοποιούν το όχημα του, τον επιβιβάζουν με βία σε ένα αυτοκίνητο και για 4 ημέρες τον περιφέρουν σε όλο το νομό.

Η οικογένεια χρειάστηκε να καταβάλει 260 εκατ. δραχμές και βασικός όρος για να αφεθεί ελεύθερος ήταν να μην αναμειχθεί η αστυνομία, πράγμα που έγινε και τελικά μετά από 80 ώρες αφέθηκε ελεύθερος στην Καρδίτσα και γύρισε στην οικογένεια του.

Ιούνιος 2020 – ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι οι πολίτες πρέπει να είναι δραστήριοι και να βοηθούν τις αρχές σε έρευνες που γίνονται γύρω από εγκλήματα. Η μικρή Μαρκέλλα απήχθη στη περιοχή της Τούμπας, από μία 34χρονη, πρώην τοξικομανή και μέλος ενός κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας. Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, τις φωτογραφίες της μικρής στα social media, και τα πλάνα που έδειχναν τη στιγμή της απαγωγής, η 34χρονη πανικοβλήθηκε και άφησε τη μικρή σε ένα βενζινάδικο στη Καλαμαριά. Στον οργανισμό της βρέθηκαν, ναρκωτικά και υπνωτικά, ενώ υπήρχαν ενδείξεις κακοποίησης. Η 34χρονη συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 χρόνων.

2008 – ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΥΛΩΝΑ

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας πρωταγωνιστεί και στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Ο κ. Μυλωνάς γύριζε από μία εκδήλωση, ενώ δύο ώρες πριν είχε αποδεσμεύσει τον οδηγό του, δίνοντας του άδεια. Την ώρα που έμπαιναν μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι του στο Πανόραμα, οι απαγωγείς τους κατέβασαν από το αμάξι με την απειλή όπλου, κατέβασαν σύζυγο και ανάγκασαν τον ίδιο τον επιχειρηματία να οδηγήσει το αυτοκίνητο του.

Άλλαξαν αυτοκίνητο σε μια ερημική τοποθεσία και τελικά έφτασαν στο κρησφύγετό τους στη Σουρωτή. Στο αυτοκίνητο του κ Μυλωνά, άφησαν ένα σημείωμα, όπου ζητούσαν 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρχε και ένα κινητό για να επικοινωνούν για τις λεπτομέρειες, του πως και που θα καταβληθούν τα λύτρα.

Μετά από 14 ημέρες και την καταβολή 11 εκατ. ευρώ ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος. Οι δράστες συνελήφθησαν, μετά από έφοδο της αστυνομίας στο κρυσφήγετό τους.

Related stories

Το Alte Fablon παρουσιάζει την performance «και τον ονόμασαν φως»

Η performance «και τον ονόμασαν φως - μια ποιητική...

Οι ταινίες της εβδομάδας 13.06-19.06.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η αποχή δεν ήταν φαινόμενο μόνο...

Η ρετρό ταβέρνα με τα διασημότερα σουτζουκάκια της πόλης

Τις παλιές ταβέρνες τις αγαπάμε πάντα περισσότερο, γιατί διατηρούν...

5+1 στάσεις γύρω από την Αχειροποίητο: Mια γειτονιά γεμάτη ζωή

Πριν δέκα χρόνια, αυτή η γειτονιά ήταν μια άλλη...

Πρόταση Βιβλίου | Χρήστος Χωμενίδης “ΝΙΚΗ”

Γράφει η Κατερίνα Βιτζηλαίου (the.booklist_) Χ.Α. Χωμενίδης "ΝΙΚΗ", Eκδόσεις: Πατάκη...