HomeΘέματαΘεσσαλονίκη, η πόλη των απαγωγών (Part I)

Θεσσαλονίκη, η πόλη των απαγωγών (Part I)

του Γιάννη Παπαδόπουλου

Θα περίμενε κανείς πως οι περισσότερες απαγωγές θα γίνονταν στην πρωτεύουσα αφού εκεί εδρεύουν οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις και είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας. Όμως στη πόλη μας, 8 μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πέσει θύματα απαγωγής ευτυχώς με αίσιο τέλος αλλά και άτομα της διπλανής πόρτας.

Δεκέμβριος 1995 – ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ

Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας “Μακεδονικός Χαλβάς”, Αλέξανδρος Χαΐτογλου, πηγαίνει με το αυτοκίνητό του να πάρει το παιδί του από το σχολείο. Στη περιοχή της Γαλήνης στο Ωραίοκαστρο, τα αδέλφια Παλαιοκώστα, ακινητοποιούν το όχημα του, τον επιβιβάζουν με βία σε ένα αυτοκίνητο και για 4 ημέρες τον περιφέρουν σε όλο το νομό.

Η οικογένεια χρειάστηκε να καταβάλει 260 εκατ. δραχμές και βασικός όρος για να αφεθεί ελεύθερος ήταν να μην αναμειχθεί η αστυνομία, πράγμα που έγινε και τελικά μετά από 80 ώρες αφέθηκε ελεύθερος στην Καρδίτσα και γύρισε στην οικογένεια του.

Ιούνιος 2020 – ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι οι πολίτες πρέπει να είναι δραστήριοι και να βοηθούν τις αρχές σε έρευνες που γίνονται γύρω από εγκλήματα. Η μικρή Μαρκέλλα απήχθη στη περιοχή της Τούμπας, από μία 34χρονη, πρώην τοξικομανή και μέλος ενός κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας. Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, τις φωτογραφίες της μικρής στα social media, και τα πλάνα που έδειχναν τη στιγμή της απαγωγής, η 34χρονη πανικοβλήθηκε και άφησε τη μικρή σε ένα βενζινάδικο στη Καλαμαριά. Στον οργανισμό της βρέθηκαν, ναρκωτικά και υπνωτικά, ενώ υπήρχαν ενδείξεις κακοποίησης. Η 34χρονη συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 χρόνων.

2008 – ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΥΛΩΝΑ

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας πρωταγωνιστεί και στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Ο κ. Μυλωνάς γύριζε από μία εκδήλωση, ενώ δύο ώρες πριν είχε αποδεσμεύσει τον οδηγό του, δίνοντας του άδεια. Την ώρα που έμπαιναν μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι του στο Πανόραμα, οι απαγωγείς τους κατέβασαν από το αμάξι με την απειλή όπλου, κατέβασαν σύζυγο και ανάγκασαν τον ίδιο τον επιχειρηματία να οδηγήσει το αυτοκίνητο του.

Άλλαξαν αυτοκίνητο σε μια ερημική τοποθεσία και τελικά έφτασαν στο κρησφύγετό τους στη Σουρωτή. Στο αυτοκίνητο του κ Μυλωνά, άφησαν ένα σημείωμα, όπου ζητούσαν 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρχε και ένα κινητό για να επικοινωνούν για τις λεπτομέρειες, του πως και που θα καταβληθούν τα λύτρα.

Μετά από 14 ημέρες και την καταβολή 11 εκατ. ευρώ ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος. Οι δράστες συνελήφθησαν, μετά από έφοδο της αστυνομίας στο κρυσφήγετό τους.

Related stories

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης καταναλώνει απίστευτες δόσεις μουσικής από πάντα και για πάντα

Φωτογραφίες Ιωάννα Καραφυλλίδου Ο Μανώλης Σταυρουλάκης είναι ιδιαίτερη περίπτωση εραστή...

KIDOT Festival 5 | «Η ευτυχία δεν κρύβεται. Βρες την στο KIDOT»

Το μεγαλύτερο family festival της χώρας έρχεται για πέμπτη χρονιά ακόμα πιο...

Special Screening | After Hours του Μάρτιν Σκορσέζε 

  Τίτλος: After Hours Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε  Έτος: 1985 Διάρκεια: 97’ Μεταφρασμένος τίτλος: Μετά...

170 Tετραγωνικά (moonwalk) του Γιωργή Τσουρή στο RADIO CITY THEATER

  Τα 170 τετραγωνικά, το έργο-φαινόμενο, μετά από 4 χρόνια...