HomeMind the artΘεατρικός Μάρτιος στη Θεσσαλονίκη | 8...

Θεατρικός Μάρτιος στη Θεσσαλονίκη | 8 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

 

Το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με τον πολιτιστικό οργανισμό ΛΥΚΟΦΩΣ παρουσιάζει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την παράσταση «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Φιλίπ Κλοντέλ σε σκηνοθεσία του Γκι Κασίερς, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες και πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο θέατρο Toneelhuis της Αμβέρσας. Είναι η πρώτη συνεργασία του σπουδαίου Βέλγου σκηνοθέτη με το ΚΘΒΕ, ενώ τον απαιτητικό
ρόλο έχει αναλάβει να ερμηνεύσει ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υπογράφοντας και την απόδοση του έργου στα ελληνικά.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, ενώ θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Αθήνα τον Μάιο.

H νουβέλα του Philippe Claudel, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο  στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Ο Claudel εξετάζει τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της φιλίας, με οξεία διορατικότητα και αισιοδοξία.

Ο Guy Cassiers, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Toneelhuis, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους θεατροποιούς στην Ευρώπη. Έχει αναπτύξει μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα στην οποία παντρεύει με επιτυχία δύο από τα πάθη του: την εικαστική τεχνολογία και την λογοτεχνία. Μαζί με τους ηθοποιούς του δημιουργεί ένα αισθητηριακό σύμπαν, στο οποίο η μουσική διατηρεί δυναμικό ρόλο. Με τα χρόνια, η αυξανόμενη έλξη που του ασκούσε η ευρωπαϊκή ιστορία και το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά θέματα, όπως η μετανάστευση, οδήγησε σε σημαντικές παραγωγές όπως η παράσταση «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο θέατρο Toneelhuis και έκτοτε αριθμεί άλλα τέσσερα σπουδαία ανεβάσματα με πλήθος παραστάσεων σε θέατρα ανά την Ευρώπη.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα. Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία:  Guy Cassiers
Μετάφραση:  Ασπασία Σιγάλα
Απόδοση:  Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Diederik De Cock – Ηλίας Φλάμμος
Σχεδιασμός Video:  Bram Delafonteyne – Sibylle Meder
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Ενδυματολόγος: Χάρης Σουλιώτης
Δ/νση Παραγωγής Λυκόφως: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Production Manager Toneelhuis.:  Tanja Vranchen
Τεχνική Διεύθυνση Λυκόφως: Βίκτωρ Berkan
Technical Director Toneelhuis: Diederik Hoppenbrouwers
Video Art: Klaas Verpoest
Βοηθοί Παραγωγής: Ξένια Καλαντζή – Πανούτσι Μαργέλος
PR & Communication Manager Lykofos για την Θεσσαλονίκη: Μαργαρίτα Σίσιου
PR & Communication Manager Lykofos για την Αθήνα: Άρης Ασπρούλης
Διαφήμιση -Social Media Λυκόφως: Renegade Media
Παραγωγή: ΚΘΒΕ – Λυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)
Πληροφορίες
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Πρεμιέρα: Παρασκευή 22/03/ 2024, στις 21.00
‘Ωρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ: 20 €
ΠΛΑΤΕΙΑ & ΘΕΩΡΕΙΑ 18 € & 15 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ)
ΕΞΩΣΤΗΣ 12 €

ΣΑΒΒΑΤΟ- ΚΥΡΙΑΚΗ
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ : 23 €
ΠΛΑΤΕΙΑ & ΘΕΩΡΕΙΑ 18 € & 15 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ)
ΕΞΩΣΤΗΣ 12 €
Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 |
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Ο ι  Ε λ ε ύ θ ε ρ ο ι  Π ο λ ι ο ρ κ η μ έ ν ο ι

Το αριστούργημα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη σε ποίηση ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Σάββατο 23 Μαρτίου

Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός
και αφηγήτρια η Μαρία Καβογιάννη.

Τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Συμμετέχουν η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης και η χορωδία του δήμου Αθηναίων.

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου, «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», μία λαϊκή λειτουργία για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές (τενόρο, βαρύτονο, μπασοβαρύτονο) και αφηγήτρια, θεωρείται ένα ορόσημο της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» ζωντανά με τη συμφωνική ορχήστρα και τη μικτή χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη χορωδία του δήμου Αθηναίων,στις αντίστοιχες πόλεις, σε μουσική διεύθυνση του πάντα συναρπαστικού Αναστάσιου Συμεωνίδη. Η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Καβογιάννη αναλαμβάνει το ρόλο της αφηγήτριας, ενώ τρεις από τους σημαντικότερους λυρικούς τραγουδιστές της χώρας, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Τάσος Αποστόλου και ο Χάρης Ανδριανός ζωντανεύουν με τις φωνές τους την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού στις 23 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο σπουδαίος συνθέτης από την Κρήτη μελέτησε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και δημιούργησε το λιμπρέτο επιλέγοντας μέρη από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος, πεζά, στίχους και αφηγηματικά μέρη. Η ενασχόληση του Μαρκόπουλου με το έργο του εθνικού μας ποιητή διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, διάστημα που η χώρα ζούσε μεγάλες πολιτικές αναταραχές. Το έργο πήρε την οριστική του μορφή, της “Λαϊκής Λειτουργίας” το 1975, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ο συνθέτης ήταν προσκεκλημένος του αείμνηστου καθηγητή Λίνου Πολίτη, πιο σημαντικού ίσως μελετητή του Σολωμού και επιμελητή της έκδοσης των χειρογράφων του σε δύο τόμους.

«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά.

Συμμετείχε η ερασιτεχνική μικτή χορωδία της Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 16 οργάνων. Το καλοκαίρι του 1978 ο Γιάννης Μαρκόπουλος διηύθυνε το έργο μπροστά σε κοινό είκοσι δύο χιλιάδων ατόμων, που κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου του Παναθηναϊκού και υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το νέο μουσικό έργο και την είσοδο της ποίησης του Σολωμού στη νεοελληνική μουσική

Ώρα έναρξης : 9.00 μμ

Τιμές εισιτηρίων : 75 €, 6 5 €, 55 €, 45 €

Προπώληση : more.com & Εκδοτήρια Μεγάρου 2310 895 938

 

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ” Με τον Γιώργο Παράσχο στο Θέατρο Αμαλία

Έπειτα από την αποθεωτική πρεμιέρα οι παραστάσεις συνεχίζονται από Δευτέρα 18 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα στις 21.00

ΕΡΜΗΝΕΙΑ : Γιώργος Παράσχος
ΚΕΙΜΕΝΟ : Χρήστος Κωνσταντίνου – Γιώργος Παράσχος.

Ένας μονόλογος βασισμένος σε αληθινή ιστορία που μιλάει για την ανθρώπινη ύπαρξη και την ισορροπία ανάμεσα στην αγάπη και την εξάρτηση με στόχο την επιβίωση.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ : Γιώργος Παράσχος
ΚΕΙΜΕΝΟ : Χρήστος Κωνσταντίνου – Γιώργος Παράσχος.
ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ VOICE OVER:
Βίβιαν Κοντομάρη – Πέτρος Ξεκούκης – Ελένη Πύρρου -Μάρκος Γιακουμόγλου – Βασίλης
Κοτσεσαρίδης – Άννα Παράσχου – Θωμάς Χαχάμης.
και οι υπέροχες κυρίες Έφη Παπαθεοδώρου και Ελένη Προκοπίου.
ΜΟΥΣΙΚΗ : Λάζαρος Σουσλόγλου (Larry)
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ : Γιώργος Ασλανίδης
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ : Σπυριδούλα Ανδρεαδάκη.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Γιώργος Ασλανίδης – Χρήστος Κωνσταντίνου

Για λίγες μόνο παραστάσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 17 Ευρώ – Μειωμένο 15 Ευρώ (Ανέργων – φοιτητών – Αμέα )
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου και στο more.com by viva
Τηλέφωνο κρατήσεων : 2310842509

 

Σμύρνη μου Αγαπημένη In Concert! ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ και ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ

ΓΛΥΚΕΡΙΑ  – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνθέτης της θεατρικής παράστασης αλλά και της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» έρχεται  για μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μαζί με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, τη Γλυκερία, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Θοδωρή Μέρμηγκα και τη Σοφία Μέρμηγκα θα αποδώσουν μουσικές  στιγμές και τραγούδια της παράστασης αλλά και της ταινίας σε σενάριο Μιμής Ντενίση και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη.

Μια συναυλία με αρώματα από την αγαπημένη μας Σμύρνη.

Με πρωτότυπα τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη αλλά και όλα τα πολυαγαπημένα παραδοσιακά. Τα Σμυρναίικα τραγούδια.

Όταν μιλάμε για τη Σμύρνη, σχεδόν πάντα μεταφερόμαστε νοητά στα ματωμένα χώματά της.  Αξίζει όμως να θυμόμαστε  πως προηγήθηκαν χρόνια όμορφα με σεβασμό σε θεσμούς, παραδόσεις και ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη.

Χρόνια που Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι και Λεβαντίνοι, συνυπήρχαν ειρηνικά, μιλούσαν και τραγουδούσαν ελληνικά. Κανείς δεν έμοιαζε να κοιμάται ποτέ σε αυτήν την πόλη. Τραγούδια ακούγονταν μέχρι την αυγή με τη συνοδεία αηδονιών.

Μια συναυλία – ταξίδι στην αγαπημένη μας Σμύρνη.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.more.com, Public

Τηλέφωνα εκδοτηρίων: 2310 895938-9

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 50 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 42 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 36 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 30 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 24 ευρώ

Ε ΖΩΝΗ: 18 ευρώ, Φοιτητικό – Ανέργων – Πολυτέκνων: 15 Ευρώ

ΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 2310 895938-9): 15 ευρώ

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 2310 895938-9

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 2310 895938-9, www.more.com, Public

Εισιτήρια πωλούνται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία.
Ώρες λειτουργίας των εκδοτηρίων: Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.
Τηλέφωνα εκδοτηρίων: 2310 895938-9.
Εκδοτήρια λειτουργούν και στην πλατεία Αριστοτέλους.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 π.μ. – 2:00μ.μ. και 5:30 – 8:00 μ.μ.

 

Ο «Επισκέπτης» του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια

Από Παρασκευή 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση “Ο Επισκέπτης”, για 2 χρόνια στην Αθήνα, έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Radio City για περιορισμένο αριθμό
παραστάσεων! Έργο δυνατό, με διαλόγους αιχμηρούς, «Ο Επισκέπτης» θέτει ερωτήματα
που απασχολούν και θα απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη, γι’ αυτό και βρήκε μεγάλη απήχηση σε ένα ευρύ κοινό, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη, του Φώτη Θωμαΐδη στο ρόλο του Φρόιντ, της Μαρίας Παπαλάμπρου ως Άννα Φρόιντ και του Δημήτρη Παπαδάτου ως Αξιωματικού, κέρδισαν κοινό και κριτικούς.

Λίγα λόγια για το έργο:

Βιέννη, το 1938. Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο
Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο;

Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως; Μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του Φρόιντ, του πατέρα της ψυχανάλυσης, υπαρξιακά ζητήματα, ιδέες και αναζητήσεις συνθέτουν το κεντρικό κορμό του έργου το οποίο εντέλει αναζητά τα μυστήρια της
ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα μεγάλα ιδεολογικά και μεταφυσικά ερωτήματα
της ύπαρξης.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σημειώνει για το έργο:

«Όταν διάβασα το έργο του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ «Ο Επισκέπτης», μου ήρθε στο μυαλό μια φράση του Ευριπίδη: «Τι είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσα τους;» Η συζήτηση μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του Επισκέπτη στην καρδιά αυτού του αλληγορικού έργου, μοιάζει με την περίληψη μιας συζήτησης επί ενός θέματος που πάντα θα απασχολεί και θα διχάζει τους ανθρώπους, όχι μόνο μεταξύ τους, άλλα τον κάθε ένα από εμάς εσωτερικά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας – Αντώνης Γαλέος
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – Έλενα Πετροπούλου
Φωτογράφιση: Πέτρος Χόντος, Θωμάς Δασκαλάκη
Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος,
Μαρία Παπαλάμπρου
Παραγωγή: www.robin4arts.com

Info : Από 29 Μαρτίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

RADIO CITY THEATRE (Βασ. Όλγας 11 & Παρασκευοπούλου 9)
Τηλ. 2313 254 500

Παραστάσεις
Παρασκευή: 9.00 μμ.
Σάββατο : 6.00 μμ. και 9.00 μμ.
Κυριακή : 6.30 μμ.

Τιμές εισιτηρίων:
Α’ ζώνη 25€ / Μειωμένο: 20€, Β’ ζώνη 20€ /Μειωμένο: 16€,
Τα μειωμένα εισιτήρια ισχύουν σε περιορισμένο αριθμό.
Προπώληση : Ταμείο Θεάτρου & ticketservices.gr

 

 

ΜάλοΜόμε ή Μικρό Κορίτσι Βασισμένο στη νουβέλα της Χαρούλας Αποστολίδου

«ΜάλοΜόμε, μικρό κορίτσι»

Μετά την επιτυχημένη τριετή παρουσίαση της παράστασης «Οι Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου αλλά και την παράσταση του έργου του Αύγουστου Κορτώ «Η Μικρή Λέξη Αγάπη», η Νάντια Δαλκυριάδου διασκευάζει και σκηνοθετεί τη νουβέλα της Χαρούλας Αποστολίδου, “ΜάλοΜόμε, μικρό κορίτσι”.
Μια ιστορία για όσους φεύγουν αλλά κυρίως για όσους μένουν πίσω.

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στην Αθήνα, η παράσταση «ΜάλοΜόμε ή Μικρό Κορίτσι» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για 3 παραστάσεις.

“Γράφτηκε άραγε ποτέ κάποιο ανάποδο τραγούδι;
Γι’ αυτούς που έμειναν εδώ;”

Το Φθινόπωρο του 1959 ο αντικαγκελάριος της δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρτ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να στείλει φτηνό εργατικό δυναμικό στη Γερμανία κι έτσι να λύσει, εν μέρει, το πρόβλημα της φτώχειας της χώρας.

Έτσι ξεκινάει η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης προς τη Γερμανία.

Έτσι ξεκινάει η ιστορία των Ελλήνων Γκασταρμπάιτερ, των φιλοξενούμενων εργατών.

Έτσι ξεκινάει και η ιστορία των παιδιών των Γκασταρμπάιτερ.
Έτσι ξεκινάει και η ιστορία των γυναικών του ΜάλοΜόμε…

Η παράσταση «ΜάλοΜόμε ή Μικρό Κορίτσι» θα παρουσιαστεί για 3 μόνο παραστάσεις στο MetropolitanUrbanTheater, στις 19-20-21 Μαρτίου 2024.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Δύο γυναίκες συναντιούνται και αναμετρώνται με την ξενιτιά, την ιστορία, τις ανάγκες τους.

Η μάνα που έφυγε εργάτρια στη Γερμανία. Η κόρη που έμεινε στο χωριό να μεγαλώσει τον εαυτό της και την αδερφή της. Η ξενιτιά έχει δύο χαμένους. Η αδερφή παρούσα μας θυμίζει πως οι ζωές των ανθρώπων καθορίζονται από την Ιστορία. Βρισκόμαστε λοιπόν στη στιγμή αυτή που ο πόνος του ξενιτεμένου, ο πόνος αυτού που έμεινε πίσω και η ιστορική συγκυρία, μπαίνουν «στο ίδιο κάδρο» και οι εμπλεκόμενοι καλούνται να ξανακάνουν απολογισμό και να ξαναγνωριστούν. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που μάνα και κόρη παλεύουν με την ενηλικίωση που τους στέρησε η ζωή.

Σκηνοθετικό Σημείωμα
ΜάλοΜόμε σημαίνει μικρό κορίτσι.
Σημαίνει το μικρό κορίτσι που δεν έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει.
Σημαίνει μικρό κορίτσι που περιμένει το χάδι που δεν θα έρθει.
Σημαίνει μικρό κορίτσι που βλέπει το ταξί με τη μάνα του να ξεμακραίνει.
ΜάλοΜόμε ή Μικρό Κορίτσι. Μια ιστορία για την ενηλικίωση μέσα στην ξενιτιά.
Μια ιστορία για το πώς η Ιστορία περνάει μέσα από την καρδιά των ανθρώπων.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Χαρούλα Αποστολίδου
Διασκευή, Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου, Ελένη Παναγιωτακοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Νάντια Δαλκυριάδου
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη
Βοηθός κινησιολόγου: Μαριάννα Σολομωνίδου
Σκηνικά, Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Ασημίνα Κουτσογιάννη
Μουσική επιμέλεια: Οδυσσέας Γκάλλιος
Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης
Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη
Trailer: Αγάπη Καλογιάννη, Στάθης Βασιλειάδης, Φανούριος Καζάκης
Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης
Βοηθός Παραγωγής: Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης
Επικοινωνία παράστασης στη Θεσσαλονίκη: Μαρία Τότσκα / Επικοινωνία παράστασης στην Αθήνα: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Παίζουν: Δέσποινα Σαραφείδου, Ξένια Αλεξίου, Ήρα Ρόκου

Φιλική συμμετοχή: Μπακάρ Αλμπακάρ

Παραγωγή: Καράκ ΑΜΚΕ

Πληροφορίες
Τοποθεσία: MetropolitanUrbanTheater, Αλ. Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη
Ημερομηνίες: Τρίτη 19/3, Τετάρτη 20/3, Πέμπτη 21/3/24
Ώρα: 21.00
Διάρκεια: 100’
Πληροφορίες: 6944189698& 2311 284773

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό, 12€ φοιτητικό, άνω των 65, πολυτέκνων, 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ και για ομαδικές κρατήσεις άνω των 12 ατόμων, 3€ ατέλεια ΣΕΗ (στο ταμείο του θεάτρου)

Προπώληση: https://www.more.com/theater/malo-mome-i-mikro-koritsi-thessaloniki/ και καθημερινά από το ταμείο του θεάτρου Metropolitan (Αλ. Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη) ώρες 10:30-13:30, τηλέφωνο: 2311 284 773

 

<<Στα Άκρα>> στο θέατρο Αμαλία

Μια μοιραία γνωριμία θα ταράξει την ζωή μιας νεαρής κοπέλας , βάζοντας την να κάνει μια επιλογή που θα αλλάξει την ζωή της για πάντα.   Μία σκοτεινή μέρα που θα βάλει τρεις γυναίκες φίλες που συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, στο χείλος του γκρεμού χωρίς ελπίδα γυρισμού.

Το έργο καθρεπτίζει την ανθρώπινη ψυχή , φέρνοντας στην επιφάνεια τους μεγαλύτερους φόβους και τις προκαταλήψεις μας ,

καθώς μας αναγκάζει να αναλογιστούμε πως θα αντιδρούσαμε εμείς στην θέση των χαρακτήρων…

Όταν η απόγνωση μπορεί να μας οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές που ξεπερνούν το αποδεκτό όριο…;

Όταν η οργή, μας αναγκάζει να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με την πατριαρχική βία..;

Όταν η κοινωνία μπορεί να ενοχοποιήσει με ευκολία το θύμα και να αθωώσει τον θύτη…;

Η παράσταση βασίζεται σε πολυβραβευμένο έργο του Γουίλιαμ Μαστροσιμόν σε μετάφραση του Αλέξανδρου Τσαμουρλίδη.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα το οποίο ο προβληματισμός που θέτει είναι δυστυχώς τρομερά επίκαιρος.

Το έργο ο συγγραφέας το εμπνεύστηκε έπειτα από πραγματική μαρτυρία.

Υπήρξε για την εποχή του κείμενο – σκάνδαλο και παραμένει ως τις μέρες μας προκλητικό.

Αυτοί που θα δούνε την παράσταση , μόλις επιστρέψουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους , ένα είναι σίγουρο….πως θα κλειδώσουν διπλά την πόρτα τους.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πρεμιέρα Σάββατο 23 Μαρτίου στις 21:00

Επόμενες παραστάσεις:

Κυριακή   24   Μαρτίου  στις   21:00

Σάββατο  30  Μαρτίου   στις   21:00

Κυριακή   31   Μαρτίου  στις   21:00

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ηλιάνα Τσίλη

Αλέξανδρος Τσαμουρλίδης

Ελένη Τατάκη

Μαριάννα Πασχάλη

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Αλέξανδρος Τσαμουρλίδης

Παραγωγή : Εταιρεία Θεάτρου <<ΤΣΙΛΗ >>

Εισιτήρια: 13 ευρώ κανονικό – 10 ευρώ μειωμένο (Ανέργων, φοιτητικό, ατέλειες, αμέα)

 

«Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» του Eric-Emmanuel Schmitt
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
από 13 Μαρτίου 2024
στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Το έργο του Eric-Emmanuel Schmitt «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», με τη Ναταλία Τσαλίκη και τον Άρη Λεμπεσόπουλο, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, μετά τη μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων στην Αθήνα, έρχεται στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, από 13 Μαρτίου 2024 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι’ αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί
παραμένει αυτό που είναι. Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος; Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι’ αυτό που είναι αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή. Και το χειρότερο απ’ όλα συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών.

Και ο πόνος είναι πάντα πιο εύκολος…!

«Ο Eric Emmanuel Schmitt στα Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα, όπως και στις Αινιγματικές παραλλαγές βάζει έναν άνθρωπο να ανακαλύπτει τον άπειρα μυστηριώδη χαρακτήρα ενός άλλου. Η διαφορά στα δύο έργα είναι ότι, στις Αινιγματικές Παραλλαγές, ο χαρακτήρας έρχεται αντιμέτωπος με την καταστροφή ως αποτέλεσμα της εμπειρίας του ενώ, στα Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα, η διαύγεια του χαρακτήρα του ενός του δίνει την δυνατότητα να αποδεχτεί τον άλλον και να δημιουργήσουν μια σχέση που είναι βέβαιη μέσα στην αβεβαιότητα του έρωτα», σημειώνει ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Πρωταγωνιστούν:
Ναταλία Τσαλίκη
Άρης Λεμπεσόπουλος

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Eric-Emmanuel Schmitt
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Μουσική: Χρήστος Θάνος
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Διαφήμιση – Social Media: Renegade Media/Βασίλης Ζαρκαδούλας
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα

Παραγωγή: «ΗΡΩ»
Οργάνωση Παραγωγής: Μαριάννα Πανά
Επικοινωνία-Προβολή: Γιάννης Δαλάκας

Πληροφορίες
www.avlaiatheater.gr
Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)
Τηλέφωνο: 2310 230013

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, 21:00

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, 21:00
Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, 21:00
Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, 21:00
Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, 20:00
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, 21:00
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, 21:00
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, 21:00
Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, 21:00
Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, 20:00
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 21:00
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, 21:00
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, 21:00
Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, 21:00
Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, 20:00
Διάρκεια: 80 λεπτά
Εισιτήρια: 20€ κανονικό, 15€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ &amp; more // https://shorturl.at/vDST7

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)
T 2310 230013

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...