HomeInterviewsΘανάσης Αλευράς : «Ξανακούγοντας μουσικές του ΄90…...

Θανάσης Αλευράς : «Ξανακούγοντας μουσικές του ΄90… νομίζω πως ήταν τα τελευταία αθώα χρόνια του πλανήτη»

Ο συναρπαστικός Θανάσης Αλευράς μίλησε στον Εξώστη για όσα κατάφερε σε έναν κόσμο όπου συνεχώς προσπαθούμε να φτάσουμε στην επιτυχία αλλά και την εσωτερική λύτρωση. 

«Το στένεμα του χρόνου με αναγκάζει να πάρω εύκολα αποφάσεις, να ζήσω αυτό που θέλω και δεν τολμούσα ως τώρα»

«H πρόσφατη μου παράσταση επρόκειτο για ένα γενέθλιο πάρτι, με αφορμή τη δική μου ιστορία… ένα πάρτι για όλη τη γενιά του ’80, για όσα έχουμε ζήσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, για το πώς μεγαλώσαμε. Αυτή η γενιά έχει το εξής χαρακτηριστικό: Δεν ξέρουμε που ανήκουμε. Από την αναλογική περάσαμε στην ψηφιακή εποχή, τα έχουμε ζήσει όλα. Να σκεφτούμε από τι περιπέτειες έχει περάσει η γενιά μας. Κάθε φορά που η γενιά μας λέει “βγαίνω”… τρώει και μια ωραία πόρτα. Είμαστε πολύ εκπαιδευμένοι» εξηγεί ο Θανάσης Αλευράς. «Είναι αυτή η κρίση των 40. Αισθάνομαι πως είναι σα να κλείνει ένας πρώτος μεγάλος κύκλος, όπου μπορείς να σταθείς, να μετρήσεις, να δεις που θες να το πας. Να πεις… όπα τι έκανα… τώρα που το πάω. Ο χρόνος αρχίζει και στενεύει. Είναι βέβαια πολύ ανακουφιστικό από την άλλη. Γιατί εγώ είμαι άνθρωπος με ταχύτητες αργές στη ζωή, που σημαίνει ότι όταν πάρω απόφαση για κάτι το κάνω, αλλά μέχρι να πάρω την απόφαση είμαι αναβλητικός. Το στένεμα του χρόνου με αναγκάζει να πάρω εύκολα αποφάσεις, να ζήσω αυτό που θέλω και δεν τολμούσα ως τώρα» και αυτή είναι ίσως μια πρώτη ανακούφιση για όλους εκείνους που θέλουν να φωνάξουν “40 και βγαίνω” χωρίς φόβο και με πάθος. Γιατί κάπως έτσι κερδίζονται οι μάχες και εκπληρώνονται τα όνειρα. 

«Πήρα πολύ θάρρος από την παράσταση αυτή, που έχει μέσα όλα τα είδη… μουσική, θέατρο, πρόζα, επιθεώρηση, λόγο και βαριετέ!»

Όσο για τα όνειρα του Θανάση; «Εκεί στα 40 κατάλαβα ότι το όνειρό μου το ολοκλήρωσα. Ήθελα να πάω στην Αθήνα, να κάνω θέατρο και να πετύχω. Το έκανα κι όταν μου πέρασε έπαθα σοκ. Ένα όνειρο δεν σημαίνει φυσικά ότι το κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή». Κι από αυτό το όνειρο ο αγαπημένος ηθοποιός έφτιαξε τη δική του παράσταση και την ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. «Πήρα πολύ θάρρος από την παράσταση αυτή, που έχει μέσα όλα τα είδη… μουσική, θέατρο, πρόζα, επιθεώρηση, λόγο και βαριετέ! Γιατί εγώ είμαι ένα άνθρωπος ποικιλίας κι αυτό είναι το είδος στο οποίο θέλω να κάτσω επάνω στην επόμενη δεκαετία. Θέλω να κάνω συνεργασίες, να μου γράφουν και να επιστρέφω στο θέατρο μόνο από πολύ προσωπική ανάγκη και για λίγο όταν θα έρθει μια ωραία δουλειά. Αυτή η παράσταση λοιπόν συμπαρασέρνει κι άλλα πράγματα. Παρ’ όλο που πιέστηκα και είχε πολύ ρίσκο όλο αυτό, ήταν λυτρωτικό. Γιατί αν δεν προσπαθήσεις.. όλα αυτά που ήθελες να κάνεις και δεν έκανες σε εκδικούνται και τότε χάνεις τον ύπνο σου, γίνεσαι στριμμένος και σου φταίνε οι άλλοι. Κι εγώ δεν θέλω να γίνω έτσι» εξομολογείται ο Θανάσης και ευγνωμονεί τον Φωκά Ευαγγελινό που ως άγγελος επί γης τον έσπρωξε να τολμήσει το “40 και βγαίνω” και να κάνει στην άκρη τους προσωπικούς του φόβους. «Μαζί θα το κάνουμε μου είπε ο Φωκάς και για μένα είναι ο “νονός” μιας καινούργιας εποχής. Και τώρα βγαίνω στην σκηνή με τους καλύτερους. Δεν είχα φανταστεί καλύτερο team άλλωστε από την Ιdra Kayne και τον Jerome Kaluta, από την μπάντα μου και τους μουσικούς της» επισημαίνει ο ίδιος. 

«Είναι μια εποχή που σε πιέζει να τα καταφέρνεις, μια εποχή που η αξία σου φαίνεται από αυτό που καταφέρνεις και μαθαίνουμε να κυνηγάμε το καρότο»

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά και τις σκέψεις μας σε τάξη η κουβέντα κόλλησε στην εποχή που διανύουμε και σε όσα μας υποχρεώνει να πράττουμε. Για τον Θανάση Αλευρά όμως το σημαντικό είναι να μας επικροτούμε για όσα καταφέρνουμε καθημερινά. «Είμαι ευγνώμων που ζω. Ένα μπράβο θέλω να πω που τα καταφέραμε και φέτος, γιατί πολύ συχνά ξεχνάμε τι έχουμε καταφέρει. Πιο πολύ θυμόμαστε ό,τι δεν καταφέραμε. Είναι μια εποχή που σε πιέζει να τα καταφέρνεις, μια εποχή που η αξία σου φαίνεται από αυτό που καταφέρνεις και μαθαίνουμε να κυνηγάμε το καρότο. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να το φιλοσοφήσει κανείς, να δικαιολογήσει την ύπαρξή του και να το πάρει αλλιώς. Εγώ τώρα χαίρομαι πράγματα που έκανα στα 20 και στα 30 μου. Τότε δεν ήξερα, μόνο δούλευα, αλλά τώρα απολαμβάνω. Ό,τι κάνεις δεν έχει επιστροφή, επομένως είναι μάταιο να μετανιώνεις και μακάρι να είχα αυτή την σκέψη στα 30 μου ώστε να καθησύχαζα την αγωνία μου για να τα καταφέρω. Αυτό ήταν που μου στερούσε την απόλαυση» αναφέρει και μέσα σε όλα αναγνωρίζει πως η αποτυχία δεν του αρέσει, αλλά του έχει διδάξει μέσα στα χρόνια τι δεν έκανε καλά ώστε να διορθώνεται. «Δεν ξέρω να τα παρατάω. Το background μου έρχεται από τον στίβο. Προγραμματίστηκα ως αθλητής κι έτσι ζω… σαν αθλητής κι όχι σαν καλλιτέχνης. Όταν την παθαίνω υπάρχει λόγος».

«… γιατί είναι η ώρα μας να διεκδικήσουμε τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε»

Το «40 και βγαίνω» θα είναι σίγουρα ένα ταξίδι που κρύβει πολλές εκπλήξεις, αλλά σύμφωνα με τον δημιουργό του υπάρχει ένα σημείο που αποτυπώνει όλο το μέσα μας –αν είμαστε γεννημένοι τη δεκαετία του ’80. «Κάποια στιγμή ανοίγω τις κασέτες μου και ακούμε μέσα από τις φωνές των συνεργατών… George Michael, Michael Jackson, R.E.M., εκδρομές, παιδικά πάρτι, τα πρώτα μπλουζ που χορέψαμε. Ξανακούγοντας μουσικές του ΄90… νομίζω πως ήταν τα τελευταία αθώα χρόνια του πλανήτη. Ωστόσο, η παράσταση δεν είναι νοσταλγική, σου αφήνει μια γλύκα, σαν ένα άλμπουμ ζωής, όπου θα συγκινηθείς και θα αναπολήσεις. Κι όλα αυτά τα συναισθήματα δεν θα έχουν πίκρα και βία. Θα φύγετε όλοι με μια ανάταση και μια χαρά… ότι θα βγούμε έξω και θα πιάσουμε το πράγμα από το μαλλί, γιατί είναι η ώρα μας να διεκδικήσουμε τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε. Μετά από τόσο ψυχολογικά που ζήσαμε και τόση μεγάλη πίεση και τόσο φόβο από την κρίση και μετά… την βγάλαμε με αυτοάνοσα, κρίσεις πανικού και ζάναξ στην τσάντα» καταλήγει ο μοναδικός Θανάσης Αλευράς και δηλώνει έτοιμος να μας υποδεχτεί με το τραγούδι, που έγραψε ο φίλος του Αντώνης Θυσιάδης κι έγινε το soundtrack της παράστασης…

“40 και βγαίνω
Το φόβο ξεπλένω
Με πόνο ανοίγει η ψυχή
40 + βγαίνω
Βαθιά ανασαίνω
Τη νύχτα κερδίζει η αυγή”

 

ΙΝFO

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ «40 + ΒΓΑΙΝΩ»

Τετάρτη 14 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Τιμές εισιτηρίων Α ΖΩΝΗ 20 ευρώ, Β ΖΩΝΗ 17 ευρώ, Γ ΖΩΝΗ 15 ευρώ

Προπώληση: Ticket Services: https://www.ticketservices.gr/event/thanasis-alevras-40-kai-vgaino-periodeia/ 

Φυσικό σημείο προπώλησης – Θέατρο Αυλαία και στο ταμείο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΚΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΦΩΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΕΒΑΝΗΣ, ΘΡΑΣΟΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΘΙΕΛΛΗΣ

ARTWORK: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ VIDEO: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΚΚΑΣ  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΡΟΥΛΑ ΡΕΒΗ 

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΓΡΕΔΑΚΗΣ

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΑΜΑΛΙΑ ΒΙΝΟΣ

MANAGEMENT: PROSPERO

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: PROSPERO / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...