HomeΘέματαΗ χρυσή εποχή του ελληνικού μπάσκετ αναβιώνει...

Η χρυσή εποχή του ελληνικού μπάσκετ αναβιώνει χάρη σε έναν Θεσσαλονικιό

Όλοι αγαπήσαμε το μπάσκετ μετά το θρίαμβο της Εθνικής ομάδος μας το 1987, όταν σήκωσε ανάστημα απέναντι στην πανίσχυρη ΕΣΣΔ κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης.

Ακολούθησε ο Άρης του Γκάλη και το Γιαννάκη που καθήλωνε το κόσμο στις τηλεοράσεις κάθε Πέμπτη, ο ΠΑΟΚ του Πρέλεβιτς και του Κόρφα και έτσι οι Έλληνες λατρέψαμε τα παρκέ και το διχτάκι στη μπασκέτα.

NEWSPORTS 1988

Σειρά πήραν οι ομάδες της Αθήνας, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που ανάγκασαν τους Ευρωπαίους να υποκλιθούν στο πείσμα μας και το ταλέντο μας. Και κάπως έτσι η μικρή Ελλάδα έγινε μια μπασκετική δύναμη που πλέον υπολόγιζαν και φοβόταν όλοι. Σε κάθε πόλη γέμισαν γηπεδάκια με μπασκέτες.

Οι νέοι ονειρεύονταν να γίνουν ο επόμενος Γκάλης, μια εποχή που περισσότερο κόσμο έβλεπες να κρατάει μια μπάλα παρά ένα ποτό στο χέρι. Σε αυτά τα γήπεδα διαμορφώθηκαν χαρακτήρες, γεννήθηκαν φιλίες, και οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και βγήκαν νέα ταλέντα που μας έφεραν τον τελευταίο τίτλο μας σε εθνικό επίπεδο το 2005 στο Ευρωμπάσκετ στη Σερβία.

Και ενώ η τάση επιβάλλει να ξεχνάμε γρήγορα, να προχωράμε επίμονα στο επόμενο, ο κόσμος διψάει να ξαναδεί τα είδωλα του. Τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες που ταυτίστηκαν με μια φανέλα, που έγινα σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος και εθισμένος στο θόρυβο που κάνει η μπάλα όταν πέφτει στο διχτάκι, συνάντησε τους παιδικούς του ήρωες και μαζί ξαναθυμήθηκαν μεγάλες νίκες που μας έκαναν να πανηγυρίσουμε και ήττες που μας λύγισαν. Μέσα από την εκπομπή Τρίποντο από τα Αποδυτήρια μάθαμε ιστορίες που δε γνωρίζουμε, είδαμε την ανθρώπινη πλευρά των παικτών, μπήκαμε για λίγο στα παπούτσια τους.

Μπάνε Πρέλεβιτς, Γιώργος Σιγάλας, Νίκος Οικονόμου, Νίκος Μπουντούρης, Χρήστος Τσέκος, Παναγιώτης Λιαδέλης, Γιάννης Γιαννούλης αλλά και οι νεότεροι, Χρήστος Ταπούτος, Σάββας Ηλιάδης και πλήθος άλλων παικτών φιλοξενήθηκαν στο Τρίποντο από τα Αποδυτήρια και έκαναν κατάθεση ψυχής.

Βρες την εκπομπή στο E-daily.gr, στο YouTube, αλλά φυσικά και στο Spotify!

@edailygr Ο καταραμένος τελικός για τον ΠΑΟΚ το 1992, και πως το έζησε ο μεγάλος Μπάνε Πρέλεβιτς! Ο θρύλος των ελληνικών γηπέδων θυμάται μαζί μας τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του. 🎧 Άκουσε όλο το επεισόδιο στο Spotify και σε όλες τις πλατφόρμες του E-Daily. #tripontoaptapoditiria #basket #greece #spotify #paok #retro #edailygr #baneprelevic #greekbasketball #zarkopaspalj #telikos #real ♬ πρωτότυπος ήχος – E-Daily.gr

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...