HomeInterviewsΗ παρέα που άλλαξε μια ολόκληρη γειτονιά:...

Η παρέα που άλλαξε μια ολόκληρη γειτονιά: Ο art πολυχώρος που συνδυάζει tattoo, κομμωτική, γραφιστική και γκράφιτι

Αν έχει τύχει ποτέ να περάσεις κάποιο βράδυ από τη Φιλίππου με Αγίας Σοφίας, είναι πιθανόν να πέτυχες το δρόμο γεμάτο κόσμο που αράζουν έξω από το NR40, έναν πολυχώρο από μια καλλιτεχνική ομάδα που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς αλλά συγγενικούς κλάδους δημιουργίας και έμπνευσης όπως είναι το tattoo, η κομμωτική, η γραφιστική, το tufting και το γκράφιτι, το οποίο είναι και ο συνδετικός κρίκος, ο πυρήνας της ομάδας. Η Αντωνία Καραφίλη μίλησε μαζί τους ενώ η Νάντια Ζέζου τους φωτογράφησε.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα;

Πίσω από τα μαγαζιά είναι μια νεανική παρέα όπου πριν δέκα χρόνια είχε δημιουργήσει ένα γκράφιτι crew και μέσα σε αυτά τα χρονιά μοιράστηκαν πολλούς κοινούς στόχους, δυσκολίες και περιπέτειες. Μεγαλώνοντας, ήταν η ώρα να αρχίσουν να αξιοποιούν τις δράσεις τους πιο ώριμα, πιο οργανωμένα και πιο επίσημα πλέον μέσα στην εγχώρια αγορά και τον καλλιτεχνικό χώρο.

Ποια μαγαζιά περιλαμβάνει; 

Το πρώτο μας κατάστημα και η έδρα της ιδέας μας είναι το  NR40 στην Πλάτωνος 10 από τον Ιούνιο του 2021. Ένας γωνιακός πολυχώρος όπου στο ισόγειο βρίσκεται το καφέ μπαρ. Εκεί διοργανώνουμε όλες τις παρουσιάσεις των projects μας αλλά φιλοξενούμε και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες για να εκθέσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, τις χειροτεχνίες τους, τα τραγούδια τους, ποιήματα, βιβλία ή οτιδήποτε δημιουργικό ταιριάζει με το ύφος της κουλτούρας μας και όχι μόνο. Στον επάνω όροφο του ίδιου χώρου είναι το tattoo στούντιό μας.

 Έπειτα από έναν χρόνο άνοιξε το Heads Up, ακριβώς απέναντι από την έδρα, Φιλίππου 42, ένα δημιουργικό και ουδέτερο προς το φύλο κομμωτήριο. Κύριο στοιχείο αυτού του χώρου είναι η δημιουργική βαφή, ζωγραφίζοντας πάνω στα μαλλιά σχέδια και μοτίβα ανάλογα το στιλ του καθενός ή τις ανάγκες των projects μας.

Πριν λίγους μήνες, ανοίξαμε επίσης ένα εργαστήριο tufting, κυρίως για να οργανώσουμε καλύτερα την παραγωγή μας αλλά η σημαντική διαφορά πλέον είναι ότι έχουμε τον χώρο να προσφέρουμε μαθήματα για τη συγκεκριμένη τεχνική στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Σε ποιους απευθύνεται το NR40;

Σε όλους όσους ταυτίζονται με την κουλτούρα μας, την αισθητική ή το στιλ μας. Σε άτομα που παίρνουν κάτι καθημερινό και το κάνουν μοναδικό. Σε άτομα που παίρνουν το παλιό και το παντρεύουν με το καινούργιο. 

Ο κόσμος της πόλης πώς το έχει υποδεχτεί;

Από την  πρώτη μέρα που ανοίξαμε υπήρχε μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση από τον κόσμο, κυρίως λόγω της φήμης μας σαν ομάδα από τον χώρο του γκράφιτι αλλά και με την βοήθεια πολλών φίλων που μας στήριξαν για να ανέβει στις αρχές αλλά και να μείνει ψηλά. Όσο περνούσε ο καιρός άρχισε να διευρύνεται όλο και περισσότερο το κοινό που ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες μας και τα projects μας. Είναι κάτι που μας χαροποιεί γιατί μέσω του μαγαζιού συστηνόμαστε στον κόσμο που πιο πριν δεν θα μας έβρισκε ή δεν θα μας μάθαινε τόσο εύκολα.

Πώς θα θέλατε να νιώθει κάποιος που έρχεται εδώ;

Φιλικά, ανετά. Σκοπός είναι να σπάσουμε το καθιερωμένο μοτίβο του σέρβις και της εξυπηρέτησης πελατών. Η επαφή με τον πελάτη μας είναι διαπροσωπική, σε χαλαρό περιβάλλον του καφέ-μπαρ και όχι σε απρόσωπα γραφεία που διαχωρίζουν τη θέση μας με τον πελάτη. Θέλουμε ο πελάτης να ψυχαγωγείται και να διασκεδάζει από την επίσκεψή του στον χώρο μας και όχι απλά να εξυπηρετείται τυπικά.

Ποιο ήταν το πιο πετυχημένο event μέχρι τώρα;

Τα πιο πετυχημένα events μέχρι τώρα ήταν οι δικές μας παρουσιάσεις. Συνήθως εγκαίνια ατομικών εκθέσεων από δημιουργούς της ομάδας μας ή και ομαδικές εκθέσεις όπως αυτές των τατουατζήδων. Έπειτα, πολύ πετυχημένα ως τώρα ήταν κάποια rap lives που έχουμε φιλοξενήσει. Όσον αφορά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, κάποια από τα pop up bazaar  που φιλοξενούμε έχουν μεγάλη απήχηση. Επίσης τα γραφικά μας πλέον ψηστήρια που ανά φάσεις οργανώνουμε στην πλατεία απέναντι, παρέα με το στούντιο ηχογράφησης Pilotirio που είναι της γειτονιάς.

Πόσο σημαντική είναι τελικά η αίσθηση της γειτονιάς; 

Είναι πολύ σημαντική αρχικά για εμάς του ίδιους που δουλεύουμε, δημιουργούμε μια έντονη αίσθηση ομαδικότητας, και μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας στις ώρες εργασίας μας, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και έτσι η γειτονιά αποκτά καλή ενέργεια και περισσότερο κόσμο. Πριν ανοίξουμε το κατάστημα πολλοί γείτονες λένε πως φοβόντουσαν να επιστρέψουν σπίτι και ήταν σκοτεινά χωρίς κίνηση στο δρόμο. Πλέον είναι σαν γιορτή, μπορεί κάποιες νύχτες να έχουν λίγο παραπάνω φασαρία αλλά φαίνεται πως σε γενικές γραμμές χαίρονται τη ζωντάνια που έχουμε φέρει στη γειτονιά. 

Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο αυτή της περιοχής;

Έχει πολλά πλεονεκτήματα πλέον. Βρίσκεται αναμεσά σε δυο πιάτσες, Αγίας Σοφίας και Αριστοτέλους, διαθέτει την πλατεία Αναγνωστάκη που γεμίζει κόσμο στα events μας τις νύχτες και απολαμβάνει ο κόσμος τον καφέ του ηλιόλουστα τη μέρα. Μελλοντικά, άλλο ένα θετικό μεγάλο είναι η στάση μετρό Αγίας Σοφίας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πλατεία.

Τι διαφοροποιεί τα μαγαζιά σας από τα υπόλοιπα της πόλης;

Η διαφοροποίηση πιστεύουμε είναι ένα αποτέλεσμα δουλειάς. Το γεγονός πως σαν καλλιτέχνες έχουμε το δικό μας στιλ και τη δική μας φήμη αυτόματα προσωποποιεί το brand και του δίνει μια αξία που εμείς καλούμαστε να υποστηρίξουμε και να μεγαλώσουμε ποιοτικά. Έπειτα έρχεται από τη διαφοροποίηση των τεχνικών που αναπτύσσουμε και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Όπως για παράδειγμα τα projects και τα μαθήματα tufting που προσφέρουμε, τα toothgems που είναι μια σχετικά νέα για την εποχή υπηρεσία και η δημιουργική βαφή στο κομμωτήριό μας που είναι ένα μέσο για να εκφράζουμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες πλέον και πάνω σε κουρέματα. 

Ένα ακόμη πλεονέκτημά μας είναι η δομή της ομάδας μας: δεν είμαστε ένα ιεραρχικό κατάστημα με υπαλλήλους αλλά μια ομάδα ίση, με κοινούς στόχους, κοινές βλέψεις και αλληλοκάλυψη.

Ποιες είναι οι αναφορές σας; Τι σας άρεσε δηλαδή μεγαλώνοντας;

Αυτό που μας άρεσε πάντα ήταν να βάφουμε. Το οτιδήποτε. Και αυτό που στοχεύαμε πάντα ήταν να καταφέρουμε να ζούμε από αυτά που αγαπάμε για να συνεχίσουμε να δίνουμε πράγματα πίσω σε αυτά και να εξελισσόμαστε.

Τι αγαπάτε περισσότερο στην πόλη και τι απεχθάνεστε;

Σε αυτήν την πόλη ξεκάθαρα αγαπάμε τους χαλαρούς ρυθμούς της σε σχέση με μια πρωτεύουσα ίσως, αυτό μπορεί να προέρχεται είτε από τις αποστάσεις τις καθημερινότητας είτε ακόμη και από την ψυχολογία του θεσσαλονικιώτικου “Χαλαρά”. Αυτό που απεχθανόμαστε πλήρως είναι το γκρίζο στο αστικό τοπίο, αυτό πιστεύουμε εξηγεί και την αγάπη μας για γκράφιτι… 

Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς στο προσεχές μέλλον;

Οι ιδέες μας είναι αστείρευτες. Σίγουρα να περιμένετε πάρα πολλά projects και παρουσιάσεις ολοκληρωμένων έργων μας είτε ατομικά είτε ομαδικά σε συνεχή ροή. Όπως ακόμη και εβδομαδιαία events και καινούριες προσθήκες στον φυσικό μας χώρο. Κάποια στιγμή μελλοντικά θα θέλαμε να ανοίξουμε τον πολυχώρο μας και σε μια άλλη πόλη για να μεταφέρουμε και αλλού το vibe του NR40. 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...