HomeInterviewsΗ Ντόμινι φτιάχνει τις πιο ροκ εν...

Η Ντόμινι φτιάχνει τις πιο ροκ εν ρολ κούκλες: Από τον Mick Jagger έως τον… Μανώλη Χιώτη

Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου

Η Ντόμινι Λυμπέρη είναι μια ροκ τύπισσα σε όλα της – καλλιτέχνις, χωρίς πρόγραμμα, πανκ όνειρα και πολύχρωμες σκέψεις! Αποτελεί μία καλλιτέχνιδα το έργο της οποίας κινείται σε ένα ευρύ φάσμα, ενώ αφιερώνει τη ζωή της μόνο σε όσα τη γεμίζουν – την οικογένειά της, την μουσική αλλά και το κουκλοθέατρο! Η πιανίστρια των ΧΑΧΑΚΕS, το συγκρότημα σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης για ολόκληρη την δεκαετία του 90′, αλλά και αργότερα, μας παρουσιάζει τις κούκλες της και πιάνουμε κουβέντα…

Ντόμινι, σε τι φάση σε βρίσκουμε; Σε πολύ όμορφη και πολύ δημιουργική φάση, αφιερώνοντας το χρόνο μου στο προσωπικό μου ατελιέ, στη μουσική, στο στούντιο XAXAKES, στην οικογένειά μου φυσικά και τους καλούς φίλους.

Όσον αφορά την καλλιτεχνική μου δράση με τις κούκλες, έχω ιδρύσει εδώ και 8 χρόνια την Ομάδα Κουκλοθεάτρου JINX και ετοιμάζουμε εδώ και καιρό την καινούργια μας παράσταση, “H Χιονάτη και οι 7 νάνοι”, μία παιδική παράσταση κουκλοθέατρου με μαριονέτες, ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί επί σκηνής παίζονται 13 κούκλες. Η παράσταση θα ταξιδέψει παντού όπως και οι δύο προηγούμενες, σε σχολεία, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε φεστιβάλ, παιδότοπους κλπ.

Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε μουσικά ως γκρουπ; Μέσα στο 2023 κυκλοφόρησαν τρία νέα singles και τώρα πάμε για το τέταρτο μέσα στο Δεκέμβρη, έρχονται αρκετές συναυλίες και το 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσει το τέταρτο άλμπουμ. Πολύ δημιουργική φάση, 3 singles κυκλοφόρησαν το 2023, το “I’ll fall in love”, το “Νησί” και το “Κλεισμένο με φιλί”, Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει νέο single pop punk κομμάτι και ετοιμαζόμαστε για συναυλίες 30/11 και 28/12 Αθήνα Tiki bar, Θεσσαλονίκη 22/12 μεγάλη συναυλία στο Eightball, τη νέα χρονιά Λάρισα, Ιωάννινα και τέλη Γενάρη στις 28 στο Λονδίνο!

Αλήθεια, πως ξεκίνησε αυτή η τέχνη της κούκλας για σένα; Η γιαγιά μου προπολεμικά είχε ένα από τα μεγαλύτερα ατελιέ οίκους μόδας εδώ στη Θεσσαλονίκη, οπότε όπως καταλαβαίνεις από πολύ μικρή εγώ τριγυρνούσα όταν πήγαινα στο σπίτι της ανάμεσα σε δαντέλες, απίστευτα vintage υφάσματα, ραπτομηχανές και ένα σωρό όμορφα πράγματα διακοσμητικά φτερά, πούπουλα… και τι δεν είχε η γιαγιά..

Xάντρες, πούλιες, κλωστές, κουμπιά… από μικρή ηλικία, θυμάμαι από πέντε χρονών, μου έμαθε να ράβω, να πλέκω, να κεντάω, όλες αυτές τις όμορφες τέχνες και φτιάχναμε μαζί κούκλες, πάνινες κούκλες φυσικά, εύκολες κατασκευές. Αργότερα σπούδασα και εγώ σχέδιο μόδας, fashion designer, και έμαθα φυσικά να φτιάχνω ρούχα και ακόμα περισσότερο και θεατρικά κοστούμια. Ταξίδεψα μετά στο Λονδίνο όπου παρακολούθησα το πρώτο μου σεμινάριο κατασκευής θεατρικής κούκλας μαριονέττας.

Ποια ήταν η πρώτη κούκλα που έφτιαξες; Η πρώτη κούκλα που έφτιαξα ήταν μαριονέτα, κούκλα με σκοινιά δηλαδή, ήταν ο αγαπημένος μου βασιλιάς Elvis Presley, 70εκ. από χαρτοπολτό, κρύα πορσελάνη και ξύλινο σκελετό, ντυμένο με απίστευτο κοστούμι, αμέσως μετά έφτιαξα τον Sid Vicious και τον Μick Jagger, είναι ίσως οι μόνες κούκλες που κράτησα για μένα.

Περιέγραψε μας μια μέρα σου! Κοιμάμαι ελάχιστα, δεν έχω πρόγραμμα, δε μου αρέσει. Αφιερώνω χρόνο στους 3 γιους μου, αν έχω έμπνευση περνάω πολλές ώρες στο ατελιέ μου, φτιάχνοντας πάντα κάτι, κούκλες, ρούχα, αξεσουάρ…διασκεδάζω πάντα με τις ηχογραφήσεις και τις πρόβες στο στούντιο XAXAKES, δίνουμε παραστάσεις κουκλοθεάτρου με την ομάδα μου, αναλαμβάνουμε παιδικές εκδηλώσεις, μου αρέσει το ποδήλατο και το κολύμπι, η μαγειρική, ο κινηματογράφος και οι βόλτες παρέα με φίλους.

Ποια είναι η ιστορία σου με τη μουσική; Πώς βρέθηκες στους Xaxakes; Από 5 χρόνων ξεκίνησα μαθήματα πιάνου, 15 χρόνια μετά έφτασα ανώτατες σπουδές πτυχίο, τελειώνοντας το σχολειό ’89…’90 αγόρασα το πρώτο μου keyboard και έπαιζα live με φίλους DJs σε γνωστα clubs της πόλης, κάτι πολύ πρωτοποριακό τότε για Θεσσαλονίκη, φτιάξαμε και μια μπάντα. Το 1992 κάναμε πρόβες στο στούντιο ΞΑΞΑ όπου γνώρισα τον Γιάννη Νάστα και μου πρότεινε να παίζω μαζί του. Και έτσι έγινε, 30 χρόνια λοιπόν XAXAKES!

Αν δεν ήσουν καλλιτέχνης, τι θα ήσουν; Θα ήθελα να ήμουν αθλήτρια, αν είχα το ταλέντο, τα προσόντα, θαυμάζω τον αθλητισμό, επίσης θα μου άρεζε να δουλεύω σε περιπλανώμενο τσίρκο ως ζογκλέρ ή ακροβάτης και αν δεν τα κατάφερνα θα μου άρεζε να ασχοληθώ με τη ζαχαροπλαστική να φτιάχνω απίστευτες στολισμένες τούρτες…ίσως το κάνω κάποτε…πάντως ακόμη και αυτά τα επαγγέλματα χρειάζονται καλλιτεχνία.

Ποιες είναι οι πιο καινούργιες κούκλες που έφτιαξες; Τελευταία φτιάχνω κούκλες γνωστούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, portrait dolls, έφτιαξα τον Robert Smith, τον David Bowie ως Starman και ως King Jareth, τον John Wick, την Siouxsie Sioux, τον Jimi Hendrix και τον Μανώλη Χιώτη και τον Ian Astbury των The Cult, τώρα ετοιμάζω τον Ψαλιδοχέρη Johnny Depp, Indiana Jones και μου ζήτησαν τον Ken που έπαιξε οRyan Gosling…οι περισσότερες κούκλες παραγγελία ήταν.

Μπορεί κάποιος να σου παραγγείλει μία κούκλα; Ναι, βέβαια, και σαν τις κούκλες που προανέφερα και για επαγγελματικό σκοπό, θέατρο, κουκλοθέατρο και για διακόσμηση, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, για παιδικό παιχνίδι, πολλών ειδών κούκλας μπορώ να φτιάξω.

Ευχαριστούμε θερμά το μεζεδοπωλείο καφέ μπαρ Teddy Boys skg για την φιλοξενία

Δες το art shop της

DominiArtDolls – Etsy
Βρες την μέσω των social media / 

Και όσον αφορά παραστάσεις και δράσεις της ομάδας κουκλοθέατρου, δες εδώ!

Insta + TikTok

φωτο αρχείου

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...