HomeMind the artΗ μάχη των ήχων: H μεγαλύτερη μπάντα...

Η μάχη των ήχων: H μεγαλύτερη μπάντα του πλανήτη, και ταξίδια ως την άκρη του κόσμου

H Μάχη των ήχων: Εξερευνώντας τα μουσικά αρχεία μνήμης από τη Μάχη Ντόλκου

Κάθε εβδομάδα η Μάχη Ντόλκου ξεφυλλίζει το μουσικό της ημερολόγιο και περιγράφει ιστορίες  μουσικών αλλά και τραγουδιών που στιγμάτισαν τον κόσμο αλλά και την ίδια. 

Από τα βινύλια και τις κασέτες στο Spotify και το YouTube ταξιδεύουμε, νιώθουμε και ζούμε παρέα με τον κολλητό μας φιλαράκι, τη μουσική.

Playing For Change

Οι  Playing For Change είναι μια “παγκόσμια μπάντα” στην όποια συμμετέχουν μουσικοί και τραγουδιστές από όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη ταινιών/μουσικό παραγωγό Mark Johnson και τον παράγωγο/φιλάνθρωπο Whitney Kroenke το 2002. Σκοπός τους ήταν να εμπνεύσουν και να συνδέσουν  ανθρώπους μέσα από τη δύναμη της μουσικής. Ταξίδεψαν  σε όλο τον κόσμο, ηχογραφώντας μουσικούς από διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα, και στη συνέχεια δημιούργησαν  συνεργατικά βίντεο και άλμπουμ με αυτές τις παραστάσεις.

Μια μέρα του 2005 ο Mark Johnson βγήκε να κάνει την βολτίτσα του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια και έπεσε πάνω σε έναν μουσικό του δρόμου τον Roger Ridley (απεβίωσε το 2005) ο όποιος τραγουδούσε το stand by me. Αυτό ήταν! Την κατάλληλη στιγμή συναντήθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Ταξίδεψαν σε παραπάνω από 50 χώρες ,άρχισαν να ηχογραφούν και με το κινητό τους στούντιο ,συνδύαζαν φωνές, όργανα, μουσικές και κουλτούρες! Εκατοντάδες μουσικοί (κυρίως του δρόμου)συμμετείχαν , ενώνοντας  τα ταλέντα τους και  δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Και τονίζω! ΟΛΑ ξεκίνησαν από έναν περίπατο..

“Man I’m in the joy business,  I come out to be with the people.” Roger Ridley

Το 2007 οι Playing For Change θα φτιάξουν επίσης έναν ξεχωριστό μη κερδοσκοπικό οργανισμό το Playing For Change Foundation, ο οποίος θα δημιουργήσει  σχολές μουσικής και τέχνης για παιδιά σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά στη συνέχεια θα έρθουν τα ντοκιμαντέρ, τα βραβεία, οι διακρίσεις, οι εκατομμύρια προβολές κ.τ.λ.

“In the hands of musicians, instruments become tools of peace, spreading love and understanding.” – Playing For Change

Θα διασκευάσουν το “war/no more trouble” του Bob Marley όπου μεταξύ των μουσικών συμμετέχουν και ο Bono (από τους U2), το μαρλέϊκο ο Stephen και ο Ziggy Marley  και πολλοί άλλοι. Το τραγούδι αυτό αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα για το πώς η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για θετική αλλαγή και προώθηση της κοινωνικής αρμονίας.

“What we need is love

To guide and protect us on.

If you hope good down from above,

Help the weak if you are strong now.”

Από εμένα:

Οι  άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι γνωρίζουν πως το μεγάλο μου πάθος είναι η μουσική.. Κάπως έτσι μου κόλλησαν και το παρατσούκλι ‘κινητό shazam’. Με χαλάρωνε πολύ να γράφω ημερολόγιο αλλά όχι με την κλασσική του μορφή. Αντί να γράφω απλά τα γεγονότα της ημέρας  του τύπου “Σήμερα είχα μια πολύ δύσκολη μέρα – η τάδε μου είπε αυτό – ο τάδε δε με αγαπάει  κ.τ.λ.”, επέλεγα να συνδυάζω μουσικά κομμάτια με την τρέχουσα στιγμή μου και να γράφω για τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μου προκαλούν. 

Αυτή η συνήθεια με βοήθησε να αντιμετωπίσω διάφορες καταστάσεις αλλά και να βρώ  έμπνευση και ευεξία μέσω της μουσικής. Το “No More Trouble” με πάει πίσω στο 2010, όταν ένας φίλος μου έστειλε το link από το τραγούδι και μου είπε να το ακούσω και πως θα μου αρέσει πολύ και είχε απόλυτο δίκιο. Το τραγούδι το λάτρεψα από τα πρώτα δευτερόλεπτα του, γεμίζοντας πολλές σελίδες στο ημερολόγιο για χάρη του. Βέβαια αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι το άκουγα παρακολουθώντας  παράλληλα και το video clip, του όπου και κυριολεκτικά μαγεύτηκα!

Ακούμε  πυκνά συχνά για “παγκόσμια ειρήνη”, για αγάπη για, για,για. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να ενώνει ανθρώπους και να προάγει την αλληλεγγύη και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρακολουθώντας το πάντρεμα όλων αυτών των φωνών διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικής κουλτούρας, η  έκφραση “παγκόσμια ειρήνη” έπαψε να είναι πρόταση και άρχισε να γίνεται επιθυμία.

Άρχισα να ψάχνω μανιωδώς για τους Playing For Chance και μαζί με υπέροχες εκτελέσεις ανακάλυψα και ένα υπέροχο σκοπό. Το Playing  For Change Foundation!

Η ίδρυση αυτού του οργανισμού ήταν το κερασάκι ώστε να ασχοληθώ  ενεργά με τον εθελοντισμό.  Για πολλές μέρες άκουγα repeat το “Νo More Trouble” ξανά και ξανά,  όπου άλλες φορές το χόρευα με άκρως χαρούμενη διάθεση και αισιοδοξία, ενώ άλλες έπεφτα σε βαθύ συλλογισμό για όσα κλήθηκα να συνεισφέρω και να αντιμετωπίσω ως εθελόντρια (άλλοτε συγκινήσεις και άλλοτε οργή όσον αφορά σε  παγκόσμιες καταστροφές, κοινωνικές περιθωριοποιήσεις  κ.τ.λ.). Αλλά το πιο ιδιαίτερο επίτευγμα μου με το συγκεκριμένο τραγούδι είναι τα ταξίδια που έκανα κάθε φορά που το άκουγα. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να μας μεταφέρει και να μας εμπνέει με διάφορους τρόπους… έκλεινα τα μάτια μου μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και μέσα σε 5 λεπτά (όσο διαρκούσε το τραγούδι), κάθε διαφορετική φωνή με πήγαινε και σε άλλο μέρος. 

Δημιούργησα μια σύνδεση με τις διάφορες κουλτούρες.. .Ενιωσα κάποιες βραδιές ότι γύρισα όλο τον κόσμο…

Μέσα από την ακρόαση και την κοινή μουσική εμπειρία, μπορούμε να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τις διαφορές μας, να εντοπίσουμε τις κοινές μας γνώσεις και να ενωθούμε ως ανθρώπινη κοινότητα. Μουσικούλα μου, αγαπημένη μου συνταξιδιώτισσα!

 

 

 

Related stories

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...