HomeInterviewsΗ Λένα φέρνει τις γεύσεις του χωριού...

Η Λένα φέρνει τις γεύσεις του χωριού της στο πιάτο, μέσα στο πολύχρωμο, σουρεάλ, κιτς εστιατόριό της

Η Ελένη Τόδουλου, η Λένα, είναι σεφ και συν-ιδιοκτήτρια του Κίτς και Σ’ έφαγα. Το εστιατόριο που ήταν για χρόνια κάπως σαν μυστικό μεταξύ ημών του κέντρου, αλλά που από στόμα σε στόμα, το έμαθαν όλοι, εντός κι εκτός πόλης. Η Ολύμπου άλλωστε είναι ένας παράδεισος για νέες αρχές, νέες ιδέες και ευκαιρίες να σε ανακαλύψουν. 

Η Ελένη μας μίλησε για τους λόγους που κάνουν το μαγαζί τους να ξεχωρίζει για τις εμφανείς ηπειρωτικές επιρροές στο μενού και φυσικά την κιτς διακόσμηση. Ελάφια που σε κοιτάνε, κουκλάκια μέσα σε ξύλινα κλουβιά, πορτραίτα ζώων σε λευκές κορνίζες, πολύχρωμες ταπετσαρίες, ροζ λουλούδια που κρέμονται από τα φωτιστικά. 

Πριν από δέκα χρόνια στην αβέβαιη εποχή της κρίσης, η Ελένη προερχόμενη από τον τομέα της εστίασης και η Μαρία Φάλλια συντηρήτρια έργων τέχνης συναντήθηκαν με μια ιδέα να ανοίξουν μαζί ένα μικρό παραδοσιακό ελληνικό εστιατόριο. “Όταν ανοίξαμε το μαγαζί εγώ και η Μαρία αυτή η περιοχή, δηλαδή το μέρος πάνω από την Εγνατία ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Υπήρχαν διάσπαρτες καφετέριες. Ένα Κιτς, ένα outsider, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται σε μία τέτοια γειτονιά όπως την Ολύμπου (στο νο. 89)!”

“Σε μια περίοδο μελαγχολίας, όλα αυτά που πρεσβεύει το Κιτς ήταν και είναι μια νότα ελπίδας χωρίς προκαταλήψεις και όρια. Η επιστροφή στις ρίζες, ποιοτικές πρώτες ύλες, βαθιά νοστιμιά, αργό μαγείρεμα, μικρές φάρμες κρεάτων από τον τόπο μου την Ήπειρο μαζί με ένα μικρό twist είναι τα στοιχεία που ολοκληρώνουν το Κιτς”. 

Προερχόμενη από μια διαφορετική κουλτούρα ενσωμάτωσε στο μενού πιάτα όπως προβατίνα σιγομαγειρεμένη στο ζουμί της ή γαρδουμπάκια με αυγολέμονο και χόρτα. “Η ανταπόκριση ήταν μικρή στην αρχή αλλά στην πορεία όλο και περισσότεροι πελάτες δοκίμαζαν αυτές τις βαθιά ριζικές γεύσεις” εξομολογήθηκε. Έφερε την παράδοση (με πειραγμένες συνταγές) στην πόλη, και κράτησε εκτός από τις συνταγές, και την οικειότητα που έχεις όταν επιστρέφεις στο χωριό σου.

Όταν ρωτήσαμε την σεφ τι πιστεύει πως κάνει το Κιτς ξεχωριστό μας απάντησε με σιγουριά ότι “υποστηρίζει την zero waste κουζίνα και σε αυτό έχει βοηθήσει η στροφή προς την ποιότητα και τα ελληνικά προϊόντα”. 

Όταν ο Εξώστης ρώτησε την Ελένη για τα μελλοντικά project της, μας αποκάλυψε ότι το team δουλεύει πάνω σε ένα καλοκαιρινό μαγαζάκι στο χωριό της, τα Τζουμέρκα.

“Σε έναν κόσμο όπου ο ανταγωνισμός σε κάνει ευάλωτο και σε αποπροσανατολίζει, που οι διακρίσεις καραδοκούν επιλέγω να μάχομαι και να εστιάζω στο στόχο μου! Η εξέλιξη είναι ένας διαρκής αγώνας αν νομίζεις ότι έφτασες κάπου τότε δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης…”

 

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...