HomeInterviewsΗ Κωνσταντίνα είναι πολιτικός μηχανικός τη μέρα...

Η Κωνσταντίνα είναι πολιτικός μηχανικός τη μέρα και η πιο χαρούμενη rollerskater τη νύχτα

Η Κωνσταντίνα δίνει στη φράση ζωή πατίνι μία κυριολεκτική σημασία

λέξεις και φωτογραφίες Φιλαρέτη Χρηστίδη

Η Κωνσταντίνα – πολιτικός μηχανικός τη μέρα και rollerskater τη νύχτα – πήρε τη φράση ‘Μου έχεις κάνει τη ζωή πατίνι’ κυριολεκτικά και δημιούργησε το πλέον βαφτισμένο zoe patini στο Instagram ,παρελθοντικά γνωστό και ως roller jam skg, μέσω του οποίου δημιουργήθηκε μία κοινότητα που ζει τη ζωή χορεύοντας – ρολάροντας με τι άλλο…από ένα ζευγάρι πατίνια.

Οι αρχές του κόβιντ για πολλούς,έτσι και για τη Κωνσταντίνα,αποτέλεσε αφορμή για ενασχόληση με πολλές καινούργιες δραστηριότητες,από την άνοδο του banana bread μέχρι την τέχνη του κροσέ.Για εκείνη ήταν τα πατίνια,με αφορμή ένα πολυπόθητο δώρο γενεθλίων την πρώτη Ιανουαρίου του 2021 που αποτέλεσε ένα φρέσκο πάτημα-ή καλύτερα ρολάρισμα-στον νέο χρόνο.

«Τα πατίνια μπήκαν στη ζωή μου σε μία περίοδο που μέσα που επικρατούσε ένα ψυχολογικό χάος,λίγο εξαιτίας του εγκλεισμού και λίγο εξαιτίας της συνειδητοποίησης ότι η ενηλικίωση μου χτυπάει τη πόρτα όταν ήμουν στο τελευταίο έτος της σχολής μου και όλοι μου οι φίλοι εκτός από μένα είχαν αρχίσει να εργάζονται,τα πατίνια αποτέλεσαν εξαρχής μία προσωρινή απόδραση που εν τέλει έγινε μόνιμη συνήθεια και έδωσε έναν φρέσκο αέρα στην καθημερινότητα μου.»

«Όταν φόρεσα για πρώτη φορά πατίνια ανακάλυψα ένα κόσμο που δε μπορούσα να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρξει. Πέρα από το γεγονός ότι είχα σταματήσει το βόλει που έκανα χρόνια και αποτελούσε για μένα έντονη άθληση και ψυχοσωματική εκτόνωση,με τα πατίνια ξαναβρήκα αυτό που είχα χάσει όταν το σταμάτησα. Αυτή την αίσθηση ελευθερίας. Θα το χαρακτήριζα και ως μία εναλλακτική μορφή διαλογισμού ίσως».

«Όταν ανεβαίνεις στα πατίνια και σιγά σιγά αναπτύσσεις ταχύτητα μπαίνεις σε ένα εντελώς διαφορετικό zone που ο κόσμος γύρω σου παγώνει ή επιβραδύνεται.Υπάρχεις απλά εσύ μαζί με τη μουσική σου. Αυτό ακριβώς ήθελα να νιώσουν και άλλοι εκτός από εμένα, έτσι και έβαλα στόχο να δω τους δρόμους να γεμίζουν με πατίνια. Με επίκεντρο το χορό ή αλλιώς το τζαμάρισμα γιατί εμένα αυτό μου άρεσε να κάνω και μέχρι τότε δεν είχε γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα. Ήταν και μία αφορμή να βρω παρέες και να το κάνω. Όποτε είπα, ποτέ δε θα είσαι έτοιμη, γιατί όχι τώρα;»

Κάπως έτσι γεννήθηκε το zoe patini στο Instagram το 2022 μετά από μια έκρηξη της rollerskating σκηνής παγκοσμίως στα social media και πιο συγκεκριμένα στο TikTtok,αφού ένα video της κιτρινοφορεμένης Βερολινέζας jam skater Oumi Janta να ρολάρει σε ρυθμούς ντίσκο στο παλιό αεροδρόμιο-πλέον πάρκο του Βερολίνου Tempelhofer Feld, έγινε viral.Αυτή ήταν και η αφορμή για τη Κωσταντίνα να μπει στον κόσμο του roller jam. Μετά από πολλά ξενύχτια και scrolling στο Youtube με #rollerjam και πολλές ώρες εξάσκησης στο πάρκο του παλιού της σχολείου στον Εύοσμο, είπε να δοκιμάσει όλο αυτό σε μεγαλύτερη κλίμακα.Έτσι και έγινε.

Όπως λέει,η κοινότητα του skating και των rollers στη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα υπαρκτή, αλλά όχι τόσο διαδομένη, ειδικά στο κομμάτι του χορού.Σκοπός λοιπόν του zoe patini ήταν να λειτουργήσει ως ένας πιο ανοιχτός και γνωστοποιημένος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα αυτά τα άτομα που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας και είτε θέλουν να κοινωνικοποιηθούν μέσα από αυτό, είτε να μάθουν καινούργια πράγματα είτε απλώς να περάσουν καλά στα πλαίσια ενός ασφαλούς και οικείου περιβάλλοντος.

Το zoe patini αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο δραστηριοποίησης και μάθησης για άτομα που είτε βρίσκονται ήδη είτε προσπαθούν να ενταχθούν στο χώρο αυτό, ανεξαρτήτως δεξιοτήτων, βάρους και ηλικίας. Όπως λέει και η Κωσταντίνα μοναδική προυπόθεση είναι η αγάπη για το roller skating και ο αλληλοσεβασμός.

Για αυτό και κάποιος που θα επισκεφθεί τη σελίδα θα δει ένα βιντεάκι από ένα κορίτσι που καταφέρνει να ισορροπήσει στα πατίνια για πρώτη φορά, αλλά θα δει και την Κωνσταντίνα μαζί με άλλα μέλη της ομάδας να εκτελούν με εκπληκτικό flow και χωρίς ίχνος έλλειψης ισορροπίας αέρινες χορευτικές κινήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας εξελιχθεί από μια υποκουλτούρα σε ένα καινούργιο τρόπο έκφρασης και άθλησης που λειτουργεί υβριδικά και ως θέαμα το rollerskating αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό και από την πλευρά των skaters αλλά και των θεατών,βρισκόμενο πλέον σε μία κατάσταση επάξιας εμπορευματοποίησης. Από ένα εξω-θεσμικό δημοφιλές άθλημα των αστικών κέντρων που το έκαναν κυρίως παιδιά χαμηλο-μεσαίων τάξεων με και αισθήματα κοινότητας και αλληλεγγύης – εκ των οποίων το τελευταίο ακόμα αποτελεί την κύρια βάση του-, έφτασε να συμπεριληφθεί στα εαρινά Ολυμπιακά αθλήματα ξεκινώντας από τους αγώνες του Τόκιο το 2020.

Όπως λέει και η Κωσταντίνα η παρουσία της rollerskating και της skateboarding σκηνής που συνυπάρχουν αρμονικά στον ιστό της Νέας Παραλίας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην πολιτισμική ζωή της πόλης που δυστυχώς ακόμα δεν αναγνωρίζεται-του οποίου αποτελεί ένδειξη η απουσία ενός skatepark όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στα προάστια της πόλης-.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι όπως η βιοποικιλότητα ενισχύει τα οικοσυστήματα και τα κάνει πιο λειτουργικά και βιώσιμα, έτσι και η πολιτισμική ποικιλότητα συμβάλλει θετικά στην εξέλιξη του συμβολικού κεφαλαίου και τη συνεκτικότητα μιας κοινωνίας. Σε μια παραλία γεμάτη από κήπους, παιδικές χαρές, καφέ και μπαρ, ένα skatepark θα αποτελούσε έναν ισχυρότερο πόλο έλξης απ’ ό,τι μία ακόμα καφετέρια, όχι μόνο για τους ντόπιους – είτε αυτοί αποτελούν μέλη της κοινότητας είτε όχι – αλλά και όσους έρχονται από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

«Αν είσαι μέρος της rollerskating-skateboarding σκηνής είναι κανόνας πως θα ψαχτείς όπου και να πας εκτός της πόλης σου να δεις τι παίζεται στα πλαίσια της κοινότητας, και είναι κρίμα όταν υπάρχει και το έδαφος και οι πιθανότητες για εξέλιξη, να μείνουν ανεκμετάλλευτα.»

Στο μεταξύ, αν προλάβεις την Κωνσταντίνα πριν ή μετά το Σεπτέμβριο που θα ρολάρει σε πελάγη ευτυχίας στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Skate/Skate Love στη Βαρκελώνη,υπόσχεται πως πέρα από τις καθιερωμένες συναντήσεις δε θα λείψουν ούτε τα roller jam events στα οποία είχαμε τη χαρά να μας συστήσει πριν λίγες εβδομάδες σε ρυθμούς disco funk στο La Doze.

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...