HomeMind the artΗ ιστορία του πιο δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου...

Η ιστορία του πιο δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου και ένα soundtrack γεμάτο διαμαντάκια

γράφει η Ευαγγελία Σταμνά

The Social Network – Trent Reznor and Atticus Ross (2010)

Η ταινία ξεκινάει με μία καθαρά ιστορική σκηνή · την στιγμή που η Erica Albright, η τότε κοπέλα του Zuckerberg, αποφασίζει να τον χωρίσει, και αυτός αποφασίζει όλο αυτό τον θυμό του να τον στρέψει σε δημιουργία. Και φτιάχνει το Facebook. Σε αυτό το σημείο ακούμε ένα απαλό πιάνο να παίζει επαναλαμβανόμενα μία απλή αλληλουχία από 3 νότες – και ξαφνικά διακρίνεται μία απειλητικά σκοτεινή συνοδεία από synth που ξεκινά σιγά σιγά και επικαλύπτει το πιάνο με την έντασή της, βυθίζοντας το κομμάτι στο χάος.

Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, «Hand Covers Bruise», το οποίο θα έλεγε κανείς πως συνοψίζει όλη την ταινία σε 4 λεπτά, με μία μουσική ερμηνεία του κοινωνικού και του αντι-κοινωνικού στοιχείου. Καθώς το άλμπουμ συνεχίζει, ορισμένα κομμάτια συνοδεύουν την άνοδο και επέκταση του Facebook, όπως τα «In Motion», «Intriguing Possibilities» και «Carbon Prevails», ύμνους του coding, ενώ άλλα εστιάζουν στην συνεργασία του Zuckerberg με τον Saverin, που σιγά σιγά καταρρέει, όπως το «Pieces Form the Whole» και το «On We March».

Σίγουρα δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την κλιμακούμενη ‘διαβολική’ διασκευή του κλασικού κομματιού «In the Hall of the Mountain King» του Edvard Grieg, τοποθετημένη σε μία από τις πιο οπτικά εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας- της οριακής ήττας των διδύμων Winklevoss στην κωπηλασία.

Μπορεί το The Social Network να αποτελεί μία καλή ταινία · σίγουρα όμως το original score των Reznor και Ross, με την ασύλληπτη ενίσχυση και βάθος που τής παρείχε, την μετέτρεψε σε μία σπουδαία ταινία.

Related stories

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ για...

Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει στις 27 Μαΐου – 1 Ιουνίου!

H τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μικρά...

Οι ταινίες της εβδομάδας 16.05-22.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η Eurovision καθήλωσε το ελληνικό κοινό...