HomeInterviewsΗ Ελπίδα και η Βαλέρια έχουν φτιάξει...

Η Ελπίδα και η Βαλέρια έχουν φτιάξει ένα βιβλιοπωλείο που μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό

Κείμενο: Μαρία Καρασπύρου

Υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός μαγικού παραμυθιού ή από σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Με το που μπαίνεις, σε καλωσορίζουν οι τεράστιες ξύλινες βιβλιοθήκες που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, γεμάτες με βιβλία κάθε είδους και εποχής. Οι τοίχοι τους είναι στολισμένοι με περίτεχνες σκαλιστές λεπτομέρειες, που προσδίδουν μια αίσθηση παλαιότητας και σοφίας.

Η Ελπίδα και η Βαλέρια έχουν δημιουργήσει το πιο ζεστό καταφύγιο για βιβλιοφάγους χάρη στη βινιετίστικη διακόσμηση του και τις φιλόξενες αδελφές. Οι αδελφές έχουν επιδιώξει,να φτιάξουν από το μηδέν ένα πολύ οικείο περιβάλλον όπου όλοι  είναι ευπρόσδεκτοι, αλλάζοντας κάθε στερεότυπο ενός κλασικού βιβλιοπωλείου.

Η Βινιέτα που βρίσκεται στην Τούμπα, δεν είναι ένα απλό κατάστημα με μοναδικό του στόχο την πώληση… αλλά την αλληλεπίδραση και την αγάπη για τον ενήλικα, το παιδί και το βιβλίο. Το βιβλιοπωλείο το κάνει ξεχωριστό η ατμόσφαιρα, το πάθος και αυτή η μικρή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των πελατών με τις δύο αδελφές. 

Όλα ξεκίνησαν όταν η συγκυρία τους έφερε στην ίδια πόλη, ταυτόχρονα με την επιθυμία τους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Οι επαγγελματικές τους διαδρομές μέχρι τότε ήταν εντελώς διαφορετικές.

“Το βιβλιοπωλείο χαράζει 1,5 χρόνο πορείας, είμαστε επίσημα ανοιχτοί από τον Σεπτέμβρη του ’22 εδώ στην Κάτω Τούμπα, γιατί μας είναι αρκετά γνώριμη σαν περιοχή… Δεν είχαμε καμία σχέση με το εμπόριο και πιστεύουμε πως αν θες να ασχοληθείς με αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το είδος με το οποίο ασχολείσαι και να έχεις και μια άποψη για αυτό και να το αγαπάς”

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείου βρίσκεται ένας μεγάλος, άνετος δερμάτινος καναπές, ιδανικός για ανάγνωση και ξεκούραση. Το πλούσιο, βαθύ μπορντώ του ύφασμα δημιουργεί μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, καλώντας τους επισκέπτες να καθίσουν και να βυθιστούν στις σελίδες ενός καλού βιβλίου ενθαρρύνοντας την ανάγνωση επί τόπου. Εδώ κι εκεί, υπάρχουν μικρές γωνιές για να ανακαλύψεις νέα αναγνώσματα, φωτάκια και ρομαντικά φωτιστικά, δημιουργώντας ιδανικά καταφύγια για τους λάτρεις των βιβλίων.

Όσον αφορά τη διακόσμηση η Βαλέρια μας εξήγησε ότι “Εμπνευστήκαμε από βιβλιοπωλεία του εξωτερικού. Δε θέλαμε να έχουμε μονάχα ένα προϊόν στο ράφι. Θέλαμε να έχει κάτι να δείξει το βιβλιοπωλείο, να έχει μια προσωπικότητα. Το άτομο που θα μπει να νιώσει μια θαλπωρή, μια ζεστασιά… Παιδευτήκαμε πάρα πολύ να βρούμε όνομα γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε μια λέξη, που να αντιπροσωπεύει όλο αυτό που εμείς σκεφτόμασταν!

Έτσι μας ήρθε μια αναλαμπή κάποια στιγμή ψάχνοντας για ονόματα. Η βινιέτα έχει προέλευση από τη γαλλική λέξη Vigne το ”κλήμα”.  Ήταν αυτά τα ενχάρακτα βιβλία του παρελθόντος με τις περικοκλάδες. Οπότε βινιετάριζαν ουσιαστικά την κάθε σελίδα με περίτεχνο τρόπο. Για αυτό έχουμε και κορνίζες βινιεταρισμένες, διακοσμημένες στο βιβλιοπωλείο”.

Κάθε γωνιά του βιβλιοπωλείου φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να εμπνέει και να μαγεύει, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει σαν να πρωταγωνιστεί σε μια ταινία ή να έχει εισέλθει σε έναν άλλο κόσμο, όπου η φαντασία και η γνώση κυριαρχούν.

Όταν ρωτήσαμε τις αδελφές πως θα μας περιέγραφαν τη σχέση τους με τα βιβλία μας απάντησαν και οι δύο με σιγουριά πως “είναι μια σχέση εξάρτησης”. Η Ελπίδα μας τόνισε συγκεκριμένα “από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μονίμως με ένα βιβλίο δεν υπάρχει περίοδος στη ζωή μου όπου δε θα είχα ένα βιβλίο στο κομοδίνο να με περιμένει ή να με συντροφεύει στην τσάντα”.

Στη Βινιέτα γίνονται και εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα

Βινιέτα, Κανάρη 66, Κάτω Τούμπα

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...