HomeInterviewsΗ Δομνίκη και ο Γιάννης παντρεύουν το...

Η Δομνίκη και ο Γιάννης παντρεύουν το γκραφίτι με τη κατασκευή χαλιών (και όχι μόνο)

Εικόνες & Λέξεις Φιλαρέτη Χρηστίδη

Το δίδυμο που συνδυάζει ψυχεδέλεια, χρώμα και καρτούν… σε χαλιά και όχι μόνο

Είναι πολύχρωμο. Είναι απαλό. Είναι tufting.

Κάνοντας τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των dyi trends με το hashtag #tufttheworld να φτάνει τις 87 εκατομμύρια προβολές το 2022 στον κόσμο του #rugtiktok η τέχνη του tufting είναι εδώ για να μείνει. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τάπητες που λειτουργούν ως “χνουδωτοί καμβάδες”. Ξεχωρίζουν χάρη στην ποικιλία των σχημάτων τους, τη χνουδωτή υφή τους και την τριασδιάστατη εικόνα τους. Η διαδικασία δημιουργίας ενός hand-tufted χαλιού διαφέρει από αυτήν του hand-knotted, αφού η πρώτη γίνεται από τεντωμένα μάλλινα νήματα πάνω σε ένα τελάρο πάνω στο οποίο έχει προηγηθεί αποτύπωση του σχεδίου και στη συνέχεια υφαίνεται με ένα ειδικό «πιστόλι».

Η Δομνίκη και ο Γιάννης ή αλλιώς γνωστοί και ως 40roomors στο Instagram, με σήμα κατατεθέν τους πολύχρωμα και ψυχεδελικά σχέδια, από κύματα μέχρι περίτεχνα γεωμετρικά σχήματα έως και καρτουνίστικους χαρακτήρες είναι από τους λίγους που ασχολούνται με τη τεχνική του tufting στην Ελλάδα και ίσως από τους μοναδικούς που το εξασκούν στη Θεσσαλονίκη.

Σαν δίδυμο έχοντας επιρροές από την τέχνη του graffiti και τη ζωγραφική, ο Γιάννης με background στη τέχνη του graffiti και η Δομνίκη με background στην αρχιτεκτονική, με αφορμή την ανάγκη τους για την εύρεση ενός νέου χόμπι και μίας νέας καλλιτεχνικής ελευθερίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ανακάλυψαν και ασχολήθηκαν με την τέχνη του tufting.

«Σκιτσάραμε και ζωγραφίζαμε μαζί καιρό πριν την καραντίνα με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη μάθει να μπλέκουμε και να εναρμονίζουμε τα ζωγραφικά μας στυλ, οπότε υπήρχε ήδη αυτή η καλλιτεχνική βάση.Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ξεκίνησε να μας γοητεύει η ιδέα να κάνουμε κάτι πιο απτό και χειροπιαστό για να επεκταθούμε δημιουργικά και σε άλλους τομείς και έτσι προέκυψε και η πιο εντατική ενασχόληση αρχικά σε μορφή αυτοσχεδιασμού με τον τομέα του tufting, το οποίο ταίριαζε ήδη στην αισθητική μας με βάση τα ζωγραφικά σχέδια που ήδη κάναμε.

Στην αρχή,η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε ως χόμπι ή και ένα δημιουργικό παιχνίδι,το οποίο αποτέλεσε έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ μας,που όμως στην πορεία επεκτάθηκε και στα πλαίσια της επιχείρησης πρώτα στο χώρο του nr40 που συντηρούσαμε εκείνο τον καιρό με τους συνεργάτες μας και έπειτα και σε διαδικτυακά πλαίσια, όπου πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις αργότερα, μέσω της πλατφόρμας του Instagram».

Η δραστηριοποίηση τους όμως δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία χαλιών μέσω της τεχνικής του tufting, καθώς όπως έδειξαν και στο κοινό μέσω της έκθεσης τους το 2022 στη καλλιτεχνική στέγη του nr40,οι δημιουργίες τους μπορούν να αποτελέσουν μέχρι και ριχτάρια για καναπέδες ή καρέκλες, ταπετσαρίες για καθρέφτες, μαγνητάκια για ψυγεία και ας μην ξεχνάμε…τσάντες και πουλόβερ.

@40roomors

Το τελευταίο δεν έχει προλάβει να εξελιχθεί τόσο, αλλά οι ίδιοι με τη λήξη της κατασκευής του εργαστηρίου τους – το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε το σπίτι τους – υπόσχονται όχι μόνο περισσότερα πρακτικά μέσα, στα οποία εμπλέκεται το tufting, αλλά και τη διεξαγωγή σεμιναρίων ανοιχτών προς το κοινό – όπως αυτό που οργανώθηκε τον Απρίλιο στο Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, που θέλει είτε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τη μέθοδο του tufting είτε να περάσει απλώς δημιουργικά ένα Σαββατοκύριακο.

Παρά τη μεγάλη χρήση των νημάτων στη δουλειά τους, η Δομνίκη και ο Γιάννης παραμένουν συνειδητοποιημένοι όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που πολλές φορές εμπλέκεται με τη βιομηχανία των κλωστών και των υφασμάτων της οποίας αποτελούν εμμέσως μέρος, για αυτό και τονίζουν πως προσπαθούν όσο γίνεται να ακολουθούν μία reuse τακτική στις δημιουργίες τους, χρησιμοποιώντας τα απομεινάρια από τα υφάσματα είτε για πρακτικούς σκοπούς σαν γέμιση για μαξιλάρια είτε για δημιουργικούς, ενσωματώνοντας τα σε ένα επόμενο έργο τους.

@40roomors

Όπως αναφέρουν βέβαια, ενώ θα ήθελαν σίγουρα να επεκταθούν ακόμα παραπάνω στη πρακτική χρήση των χαλιών που δημιουργούνται μέσω της μεθόδου του tufting, στα μελλοντικά τους σχέδια εμπλέκεται και η πιθανότητα των installations με τη μορφή ταπετσαρίας στα πλαίσια αυτής της τεχνικής.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και εξωτερικούς χώρους, με τους οποίους ένα χαλί δεν είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο όπως αστικά τοπία, εγκαταλελειμμένα κτίρια και βιομηχανικές περιοχές που μπορούν να προσδώσουν μέσα από οργανικές φόρμες και δυναμικές σχέσεις ανάμεσα σε χρώματα και σχήματα, σε ένα ειδάλλως παλιό και ξεχασμένο μέρος της πόλης, ένα σύγχρονο χαρακτήρα.

https://www.instagram.com/40roomors/

NR40       

Πλάτωνος 10, Θεσσαλονίκη 546 31

Related stories

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...