HomeUrbanitiesLife guide3 στάσεις στην Sun City: Τα στέκια...

3 στάσεις στην Sun City: Τα στέκια της Ηλιούπολης που ξέρουν οι ντόπιοι

Κείμενο: Xρύσα Πλιάκου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου, Νίκη Οργιανέλη

Η Ηλιούπολη για πολλούς ακόμη και σήμερα είναι άγνωστη περιοχή και καθόλου επισκέψιμη και θεωρείται απλώς άλλη μία γειτονιά δίπλα στον Εύοσμο. Για τους ντόπιους και αυτούς, που την έχουν ζήσει αρκετά όμως είναι η γνωστή Sun City και η πιο παλιά περιοχή στην δυτική μεριά της Θεσσαλονίκης. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1950, δημιουργείται ο συνοικισμός της σημερινής Ηλιούπολης, με μερικά χαμόσπιτα να την οικοδομούν και το χαρακτηριστικό Πλατύρευμα, που τότε δεν ήταν χείμαρρος, αλλά ο αποχετευτικός αγωγός της Σταυρούπολης και του Ωραιοκάστρου.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Μικρασιάτη βιομήχανο Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και ιδιοκτήτη της Μακεδονικής Μεταξοϋφαντουργίας “ΗΛΙΟΣ Κ.Σ” που αποτελούσε ευεργέτη της περιοχής. Σήμερα η περιοχή ανήκει σε δύο Δήμους, το μεγαλύτερο κομμάτι της στον Δήμο Παύλου Μελά και το υπόλοιπο στον Δήμο Ευόσμου.

Παίρνοντας λοιπόν την εσωτερική περιφερειακή και την έξοδο για τον μεγαλύτερο δρόμο της περιοχής, τη Μακρυγιάννη, μπαίνεις στην Ηλιούπολη και το διαμάντι των δυτικών, με πολλά γνωστά στέκια, να μας συντροφεύουν, από τα χρόνια των γονιών μας, τα σχολικά μας χρόνια και έως και σήμερα.

Σε μία πρωινή βόλτα λοιπόν στην περιοχή και περνώντας από την πρόσφατα ανανεωμένη πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της, η πρώτη στάση που πρέπει, να κάνεις οπωσδήποτε, είναι για πρωινό και την πιο γνωστή μπουγάτσα της Ηλιούπολης, ίσως και σε όλη τη Θεσσαλονίκη, την μπουγάτσα “Πάνος”.

Μία επιχείρηση, που κρατάει χρόνια από τον πατέρα και σήμερα στα παιδιά ως τρίτη γενιά, και μία ουρά είκοσι και περισσότερων ατόμων, να περιμένουν, για να γευτούν το πιο λεπτό και νόστιμο φύλλο μπουγάτσας, με τις κλασσικές γεύσεις κρέμα και τυρί, αλλά και για τους λάτρεις του πιο ιδιαίτερου, θα βρεις και μπουγάτσες με κιμά, σπανάκι και διάφορες χειροποίητες πίτες.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι όλα τα υλικά τους είναι χειροποίητα και προσεκτικά επιλεγμένα, για να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Όποιον και να ρωτήσεις στην γειτονιά, έχει να σου πει, για την χειροποίητη και πιο νόστιμη πίτσα κομμένη σε κομμάτια και έτοιμη, να την απολαύσεις. Δοκίμασε τα όλα και θα με θυμηθείς!

Επόμενη και απαραίτητη στάση, που χρειάζεσαι πάντα σε μια πρωινή βόλτα είναι ο καφές.

Ο “Λυκίσκος” είναι το πιο φημισμένο street στέκι της περιοχής, που άλλο όμοιό του δεν υπάρχει, που να έχει καταφέρει, να μαζέψει τόσο νέο κόσμο σε μία μικρή γωνία στον δρόμο της Δαβάκη. Είναι το στέκι για όλα τα γούστα και για όλες τις ώρες και το πιο ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης. Από τον πρωινό καφέ σου, ακόμη και το χαλαρό διάβασμα και άραγμα με τον υπολογιστή σου για εργασία ή δουλειά, έως και το δροσιστικό κοκτέιλ, που θέλεις, να απολαύσεις τις καλοκαιρινές βραδιές.

Τον τελευταίο καιρό η νέα προσθήκη στο μαγαζί, είναι τα live, που διοργανώνουν επιλεκτικές μέρες, και κυρίως τον χειμώνα, ως ένδειξη “ευχαριστώ” απέναντι στον κόσμο και τους πελάτες, που επισκέπτονται το μαγαζί. Επιλέγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, ποιους θα φέρουν, ώστε η μουσική να ταιριάζει ακριβώς στο vibe και την αισθητική.

Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη και το μόνο, που έχεις, να κάνεις, είναι να παρακολουθείς την σελίδα τους στο faceboook, για να είσαι τυχερός/-ή και να τα προλάβεις.

Δεν γίνεται, να φύγεις από μία περιοχή, χωρίς, να έχεις δοκιμάσει το πιο γνωστό της ψητοπωλείο για φαγητό.

Αν λοιπόν περνάς από τη γνωστή οδό της περιοχής, την Ωραιοκάστρου μεσημεριανή ώρα και σου σπάσουν τη μύτη οι μυρωδιές από ψητό κρέας, τότε είσαι στον σωστό δρόμο. Στη γωνία της οδού Παλαιολόγου στην περιοχή, θα βρεις το πιο φημισμένο και μερικά χρόνια διατηρημένο ψητοπωλείο της περιοχής, για να απολαύσεις το φαγητό σου.

Ο λόγος για τον “Σαββιδάκο”, μια οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε από ένα απλό ψηστήρι στο παντοπωλείο της μητέρας τους, απλά για να περνάνε την ώρα τους και έφτασε σήμερα, με αυτή την αφορμή, να ανοίξουν το δικό τους ψητοπωλείο, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας. Τα παιδιά ως μάγειρες και γνώστες του αντικειμένου φροντίζουν, το ψητοπωλείο να το συνοδεύουν μόνο φρέσκα κρεατικά και ψημένα της ώρας.

Στο μαγαζί θα βρεις περισσότερα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, για να είσαι πιο άνετα και να απολαύσεις το φαγητό σου. Μία περιοχή η Ηλιούπολη, που κάποτε έσφυζε από ζωή, σήμερα είναι άγνωστη για πολλούς και βρίσκεται στην αφάνεια, με πολλά μαγαζιά να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Οι ντόπιοι όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν, να κάνουν το καλύτερο δυνατό, με τα παλιά αλλά και τα καινούρια μαγαζιά στο προσκήνιο να βοηθούν στην άνοδό της!

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...