HomeMind the artΕυτυχώς που έχουμε το PHĒNO: Η δημιουργικότητα...

Ευτυχώς που έχουμε το PHĒNO: Η δημιουργικότητα βρήκε το σπίτι της, σε ένα στενό της Άνω Πόλης

Ο χώρος του PHĒNO

της Φιλαρέτης Χρηστίδη

Τo PHĒNO είναι μία καλλιτεχνική/ερευνητική ομάδα η οποία ιδρύθηκε το 2020 μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Έπειτα από μία σύντομη αναστολή της λειτουργίας του λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά ως ένας εργαστηριακός χώρος και μία πλατφόρμα φιλοξενίας σύγχρονης τέχνης, από την εκπαιδευτικό στις τέχνες Βίκη Ζιώγα και τον εικαστικό/κινηματογραφιστή Νίκο Κωστόπουλο,οι οποίοι το συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Σχεδιάζει και επιμελείται οπτικοακουστικές παραγωγές, καλλιτεχνικές δράσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Όταν λοιπόν επέστρεψαν από την Ολλανδία η έννοια του PHĒNO πήρε σάρκα και οστά στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πλέον πέρα από χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελεί δίαυλο για την μετάδοση καλλιτεχνικών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δίνουν έμφαση στα νέα μέσα, την έρευνα, τη συμμετοχικότητα, και την κριτική προσέγγιση της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας, τα οποία η Βίκυ και ο Νίκος θεωρούν σημαντικά εργαλεία για την ολοκληρωμένη διαμόρφωση των μελλοντικών καλλιτεχνών, επαγγελματιών και μη.

Από την έκθεση What Is Identity? του Thessaloniki Queer Arts Festival (εικονιζόμενο έργο: Jan Matysek ), Ιούνιος 2021

Πέρα από τις οπτικοακουστικές παραγωγές και εκθέσεις που επιμελούνται μέσω του PHĒNO, το κύριο τους μέλημα μέσω της δημιουργίας του δεν ήταν τόσο αυτό, όσο να δημιουργήσουν έναν ανοιχτό, φιλόξενο και ασφαλή χώρο για εργαστήρια και άλλων ειδών δρώμενα, εκ των οποίων όμως όλα στοχεύουν στη δημιουργική και κριτική εμπλοκή του καθενός, είτε μαθητευόμενων καλλιτεχνών είτε κοινού, με τη σύγχρονη τέχνη. Το πιο σημαντικό από όλα είναι, όπως τονίζουν και οι ίδιοι, είναι η προσβασιμότητα των τεχνών σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, γνώσεων ή επιπέδου εξοικείωσης.

Για αυτό και στο PHĒNO υλοποιούνται διάφορα εργαστήρια για διαφορετικά επίπεδα ενασχόλησης και δεξιότητας.Υπάρχουν κάποιοι σταθεροί εργαστηριακοί κύκλοι όπως για παράδειγμα στη φωτογραφία, που τα μαθήματα υλοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και χωρίζονται σε τμήματα διαφορετικών επιπέδων – από αρχάριους που πρώτη φορά ασχολούνται με το μέσο, μέχρι έμπειρους φωτογράφους που θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο κομμάτι της καλλιτεχνικής έρευνας και την ανάπτυξη ολοκληρωμένου καλλιτεχνικού έργου.

Από την έκθεση What Is Identity? του Thessaloniki Queer Arts Festival (εικονιζόμενο έργο: Agape Harmani)

Επιπλέον όμως, διεξάγονται και σύντομης διάρκειας workshops με guest εισηγητές-καλλιτέχνες που ολοκληρώνονται σε λίγες συναντήσεις και το περιεχόμενο καθώς και η κατεύθυνσή τους ποικίλει, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το εργαστήριο δημιουργίας φωτογραφικού zine με τον Νίκο Καπετάνιο που απευθυνόταν σε άτομα με ένα ήδη υπάρχον φωτογραφικό έργο, και το εργαστήριο φωτοχαρακτικής με τη Στεφανία Πατρικίου και τον Θανάση Ράπτη που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως δηλαδή background.

Από την ατομική έκθεση της Claire Laude A Silentio, Μάρτιος 2022

«Τα πλαίσια μάθησης και αλληλεπίδρασης με την τέχνη τα αντιλαμβανόμαστε ως ζωντανούς οργανισμούς. Τα σχεδιάζουμε ανοιχτά και ευέλικτα ώστε να προσαρμόζονται στους ανθρώπους που τα «κατοικούν» προσωρινά. Η εστίαση στη διαδικασία, στην έρευνα και στον διάλογο αποτελεί ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας, που τονίζουμε ιδιαίτερα σε όσα άτομα ενδιαφέρονται να εξελιχθούν περαιτέρω στο πεδίο των τεχνών».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από το open studio του εργαστηρίου σχεδίου-σκίτσου, Φεβρουάριος 2023, φωτ.: Εύη Χριστοπούλου

«Προσπαθούμε διαρκώς να αναστοχαζόμαστε ως προς τα κίνητρά μας και τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε, καθώς και τις ιεραρχίες που παράγονται ή βρίσκονται παραδοσιακά ριζωμένες σε ορισμένες σχέσεις π.χ. καλλιτέχνης-κοινό, εκπαιδευτής-μαθητές, με στόχο να τις ανατρέψουμε στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, αναγνωρίζοντας την ισότιμη συμμετοχή και συμβολή όλων στην εκάστοτε διαδικασία και δίνοντας έμφαση σε μικρές πράξεις οικειότητας και φροντίδας.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από το open studio του εργαστηρίου σχεδίου-σκίτσου, Φεβρουάριος 2023, φωτ.: Εύη Χριστοπούλου

Παράλληλα αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται και οι εργαστηριακοί κύκλοι του PHĒNO στα τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου Σχεδίου-Σκίτσου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα open studio στα τέλη του μήνα, ενώ οι συμμετέχοντες του τμήματος Φωτογραφία Ι θα παρουσιάσουν σε εκθέσεις που θα ακολουθήσουν.

Εκτός, όμως, από τα σταθερά εργαστήρια φωτογραφίας και σχεδίου-σκίτσου και τα καθώς και τα παιδικά εργαστήρια αλλά και τα διάφορα guest workshops,το PHĒNO από Σεπτέμβρη θα διεξάγει πλέον και εργαστήρια πάνω στη βιντεο-τέχνη (video art), τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική καταγραφή και επεξεργασία.

Εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Visual Deviations, Μάιος 2023

Πέρα όμως των εργαστηρίων, από Σεπτέμβρη θα συνεχιστούν και οι Conversas Thessaloniki οι οποίες πρόκειται για μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 με στόχο την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε πρακτικές, ενδιαφέροντα και πρότζεκτ της δημιουργικής κοινότητας της πόλης, με στόχο την ατομική και συλλογική εξέλιξη.

Πριν λίγο καιρό σηματοδοτήθηκε η λήξη του δεύτερου κύκλου των συναντήσεων Conversas και τώρα έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για τον τρίτο κύκλο,ο οποίος θα κάνει τα εγκαίνια του τον Σεπτέμβρη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Conversas #15 , Ιανουάριος 2023, φωτ.: Θάσος Τανάγιας

Όπως σημειώνουν η Βίκυ και ο Νίκος οι συναντήσεις είναι ανοιχτές και όποια άτομα ενδιαφέρονται να φέρουν ένα συγκεκριμένο προς συζήτηση θέμα, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι επικοινωνήσουν μαζί τους, προκειμένου να ενταχθούν στον νέο κύκλο Conversas.

Στο μεταξύ ετοιμάζουν διάφορα πράγματα για τα οποία δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως λένε, δε μπορούν να μοιραστούν λεπτομέρειες. Βέβαια, κάτι μας λέει, πως δε θα μείνουμε απογοητευμένοι.

Ρακτιβάν 6
54633, Θεσσαλονίκη
https://pheno.gr/
https://www.instagram.com/pheno.gr/

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...