HomeΘέματαΕσένα ποια περίοδο σε βρίσκει ο έρωτας;

Εσένα ποια περίοδο σε βρίσκει ο έρωτας;

γράφει η Ιφιγένεια Γωνιωτάκη

Ο ήλιος, η άνοδος της θερμοκρασίας, το dress code; Η ψυχολογία του ανθρώπου μπορεί να μεταβληθεί από πολλούς παράγοντες. Είναι, όμως, ο καιρός ένας από αυτούς;

Παρόλο που η συζήτηση ξεκίνησε τη δεκαετία του 70’, οι απόψεις στην επιστήμη διίστανται. Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί υποστηρίζουν άλλοτε θετικά την επίδραση του καιρού στην ψυχολογία και τις συναισθηματικές μεταβολές και άλλοτε αρνητικά. Ο ηλιόλουστος καιρός έχει συνδεθεί με θετικά συναισθήματα, όπως τη χαρά και τον έρωτα, αλλά και η βροχή έχει συνδεθεί τόσο με ερωτικές όσο και με στιγμές εσωστρέφειας.

Πέρα, όμως, από την επιστήμη και τη θεωρητική της προσέγγιση υπάρχει και η πραγματικότητα, τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις των ανθρώπων. Για τους περισσότερους ανθρώπους -όπως και για εμένα- το καλοκαίρι είναι η εποχή που απαλλάσσεσαι από τη μιζέρια της βροχής, ελευθερώνεσαι από τα χοντρά ρούχα, γνωρίζεις κόσμο και πιθανότατα, μέσα σε όλη αυτή την αλλαγή, ερωτεύεσαι.

Άλλοι πάλι απολαμβάνουν τη μυστικοπάθεια που προσφέρει μια βόλτα στην ομίχλη, ένα flirty παιχνίδι στη βροχή ή ακόμη και μια περιπέτεια μέσα στα χιόνια. Μπορεί να αποπνέει μία μελαγχολία και μία κατάθλιψη, μπορεί, όμως, η «κακοκαιρία» να βγάζει τελικά και μία κρυμμένη αδρεναλίνη, μια παράλογη αισιοδοξία.

Δεν θα σας το κρύψω, το καλοκαίρι μάλλον αποτελεί την πιο ερωτική εποχή. Λίγο το αλκοόλ κάτω από τον ήλιο, λίγο το styling, λίγο η παρορμητικότητα των 20… Έχει βέβαια και ο χειμώνας τα καλά του, με την κρυφή του αναζήτηση και το μελαγχολικό άνοιγμα προς τον άλλο ελπίζοντας να βρεις κάτι λίγο για σένα.

Επιστημονικά, λοιπόν, αλλά και ως προς την κοινή γνώμη οι απόψεις μοιράζονται υποστηρίζοντας άλλοτε την επίδραση του καιρού στην ψυχολογία του ανθρώπου και άλλοτε όχι. Για τα δικά μου, πάντως, συναισθήματα η εποχή παίζει σημαντικό ρόλο. Εσύ, όμως, με ποια εποχή νιώθεις καλύτερα, με ποια εποχή ερωτεύεσαι;

 

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....