HomeΘέματαΕλληνικό Πανόραμα

Ελληνικό Πανόραμα

Ο Δημήτρης Εϊπίδης είναι ένα πρόσωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το φανατικό κοινό του Φεστιβάλ. Η σχέση του με τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια όταν πρωτοπαρουσίασε στο κοινό το πανόραμα των “νέων Οριζόντων”. Πέρυσι ανέλαβε τις τύχες του οργανισμού και σε μια δύσκολη συγκυρία δείχνει να έχει την όρεξη να αναδείξει την πόλη σε πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Το φετινό 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί προσωπικό στοίχημα με πολύπλευρες προτάσεις. Ο “Εξώστης” συζήτησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ για την φετινή διοργάνωση.

To ελληνικό τμήμα είναι πάντα ανάμεσα στους πλέον ενδιαφέροντες τομείς του φεστιβάλ. Εκτός από το “J.A.C.E.” και τον “Παράδεισο”, που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό, στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες δημιουργούν εγνωσμένης αξίας αλλά και νέων σκηνοθετών.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη με διαφορετικό μοντάζ σε σχέση με την ταινία που προβλήθηκε τον Φλεβάρη στο Βερολίνο, αφήνοντας ανάμεικτες εντυπώσεις, το “Magic Hour” του Κώστα Καππάκα και ο βραβευμένος στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν “Άδικος Κόσμος” του Φίλιππου Τσίτου. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται φιλμ όπως το σπονδυλωτό δράμα “Η Πόλη των Παιδιών” του Γιώργου Γκικαπέππα, η πειραματική “Αφροδίτη στην Αυλή” του Τηλέμαχου Αλεξίου, ο “Σούπερ Δημήτριος” του Γιώργου Παπαιωάννου και το φουτουριστικό “F.L.S.” του Θάνου Τσαβλή, ο οποίος τα κάνει όλα και συμφέρει (υπογράφει σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ, φωτογραφία, καλλιτεχνική διεύθυνση και συν τοις άλλοις πρωταγωνιστεί.)

Στην Αγορά του Φεστιβάλ εκτός από ταινίες που αναζητούν διανομή, όπως το νέο φιλμ του Νίκου Ζερβού που φέρει τον ελκυστικό τίτλο “Σαπίλα, Ξεφτίλα και Τεκίλα”, θα προβληθούν σε market screenings και ταινίες που έχουν ήδη κάνει δημόσια προβολή, όπως το “Wasted Youth”, το “DOS”, το “Γάλα” και η “Αμνηστία”, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους.

Τέλος στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθεί η Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη, σαν φόρος τιμής στον σπουδαίο αυτό δημιουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...