HomeUrbanitiesCafe & BarΔυο φαν του Wes Anderson που γνωρίστηκαν...

Δυο φαν του Wes Anderson που γνωρίστηκαν στο θέατρο, έφτιαξαν ένα καφέ καταφύγιο, γεμάτο φυτά, με υπέροχη αισθητική

γράφει η Άννα Παπαστύλου / Φωτογραφίες: Tαξιαρχούλα Λούκου

Δεν νιώθεις πολλές φορές ότι την αποσυμφόρηση του στρες στη φέρνει κάτι πολύ μικρό και οριακά ασήμαντο; Όπως μια ζεστή κούπα καφέ μέσα σε μια πολύ κρύα μέρα. Όσο παρηγορητικός είναι ο καφές στο σπίτι, κάποιες φορές για να ηρεμήσεις ψυχικά πρέπει να ξεμυτίσεις, να αλλάξεις λίγο παραστάσεις. Καλά έτσι και πέσει και παγανιά όπως τώρα, και η αλλαγή του καιρού, συμπέσει με μια αποστροφή προς την κλασσική γεύση γαλλικού που παίρνεις πάντα για το σπίτι από το super, την έβαψες και πρέπει να βρεις νέο στέκι να διώξει την μουντίλα σου.

Αν ψάχνεις και καλό καφέ, και τη χαμένη σου ηρεμία, όπως εγώ, χρειάζεται να ξεκινήσω τις συστάσεις…

Από εδώ το specialty Coffee Shop Ataraxia (και όταν λέω από εδώ εννοώ στην οδό  Κατσιμίδη 14, πάνω ακριβώς από το Θεαγένειο), το μαγαζί της Στέλλας και του Γιώργου. Πέρα από τον ρόλο του αγχολυτικού, που υπεύθυνα ανέλάβαν, καθώς αυτοαποκαλούνται όπως αυτοαποκαλούνται, το μαγαζί λέγεται Ataraxia λόγω της zen νοοτροπίας που θέλουν να βγαίνει προς τα έξω.

Ταυτόχρονα το εγχείρημα του έχει και το ρόλο, της κάλυψης του σημαντικού κενού που υπήρχε σε fun και όμορφες επιλογές για λάτρεις του καφέ, εκεί γύρω στη γειτονιά μεταξύ άλλων και του ζευγαριού, ιδιοκτητών της Ataraxia που ήταν και δική τους ανεκπλήρωτη ανάγκη.

Εκτός από Ataraxia, αυτοαποκαλούνται και Specialty Coffee Shop, γιατί δεν έκαναν τζάμπα τόσο coffee-tasting τα παιδιά… Το έκαναν για να βρουν την πιο ανεβασμένη ποικιλία καφέ που μπορούσαν να βρουν, με τις καλύτερες γεύσεις και αρώματα, και αυτό βρήκαν στο @kudu_coffee_roasters.

Η Στέλλα μου είπε ξεκάθαρα πως για να ξεκινήσει την μέρα της, είναι πολύ πιστή στο τελετουργικό του πρωινού καφέ της, και μαζί συνοδευτικά, για την ίδια ένα γλυκάκι μετράει αρκετά. Ειδικά αν είναι κάτι ιδιαίτερο όπως το coconut- lime τους από την συνεργασία  με το Martha’s Sweet Philosophy (@marthassweetphilosophy). ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν είτε αυτό είτε τα brownies με φυστικοβούτηρο, μπορεί μετά να σε συντροφεύσουν στις σκέψεις σου για μέρες… Αφού πέραν από την γεύση που μένει, εντείνεται πολύ  η «επίγευση» από το vibe που έχουν χτίσει τα παιδιά στο μαγαζί.

«Πολύ catchy το όνομα Ataraxia, ποιος το εμπνεύστηκε;» 

«Κάπως η σύλληψη του ονόματος προκύπτει και από τους δύο μας. Λοιπόν, άκου, εμάς μας αρέσει πολύ ο Wes Anderson. Βλέποντας στο Instagram ένα fan-made βιντεάκι, με ένα παιδί και μια αλεπού, που ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού και κάθονται, έγραψε πίσω «Αταραξία» και το definition και είπαμε αυτό είναι. Για να πάρεις μια μεγαλύτερη ιδέα για τους δύο συντρόφους που άνοιξαν αυτό το σκανδιναβικής αισθητικής μαγαζί, τον Νοέμβρη στου περασμένου χρόνου, λάβε υπόψιν τα παρακάτω:

To concept του μαγαζιού ξεκίνησε να παίρνει μορφή, πιο ζεστά και ενεργά μετά από τον ταξίδι που έκαναν πρόσφατα στην κρύα Κοπεγχάγη. Ε με τόσους όμορφους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αρχιτεκτονικά, γίνεται να μην  πάρεις έμπνευση να κάνεις τον δικό σου;

Όταν είδαν λοιπόν και σε πολύ προσιτή τιμή τον χώρο επί της Κατσιμίδη, και επειδή τότε η περιοχή, το φθινόπωρο ακόμη, ήταν γεμάτη πράσινο, αποφάσισαν να κάνουν ένα self Service καφέ εντάσσοντας στοιχεία που είδαν, υιοθετώντας μια νοοτροπία που να φέρνει αρκετά στο Δανέζικο context.

Τη φύση την έφεραν λίγο και στο εσωτερικό, δημιουργώντας γωνίες που υπερτερεί το πράσινο στοιχείο, χρωματίζοντας και ζωντανεύοντας τον χώρο. Μια και όπως μου εκμυστηρεύτηκαν στο σπίτι τους δεν είναι και οι καλύτεροι φυτογονείς, πήραν την βοήθεια και τις συμβουλές των γεωπόνων στην Biophilia( biophilia.gr) για να κρατηθούν τα φυτάκια στην ζωή και να συνεχίζουν να ομορφαίνουν τον χώρο τους.

Εμφανής στην αισθητική του μαγαζιού είναι και η σχέση των παιδιών με την τέχνη, και συγκεκριμένα με το θέατρο, που ήταν η αφορμή να γνωριστούν, μια και φοίτησαν στην ίδια σχολή θεάτρου. Δεν συμπαθούν τόσο την τραγωδία, όσο την κωμωδία, καθώς μου είπε η Στέλλα, πως είναι και οι δύο αρκετά «γελοίοι».  Το στοιχείο του γελοίου είναι ευδιάκριτο και στην Ataraxia, αν ψάξεις για μικρά random αστεία στιγμιότυπα, μέσα στον πολύ προσεγμένο και επιμελημένο χώρο. Μα πάντα πρέπει πέρα από ένα ενδιαφέρον concept σε ένα μαγαζί να δείχνεις και λίγο χαρακτήρα… Με το πάντρεμα των memes από το The Office με έναν πίνακα του φασιανού- credits για αυτή την παρατήρηση σε μια κοπέλα, πελάτισσα του μαγαζιού που έκανε την εύστοχη παρατήρηση- έκαναν ακριβώς αυτό!

Πράγματα μέσα στην και για την Ataraxia, που… απορροφούν όντως την ταραχή σου:

  • παλιά περιοδικά Λούκυ Λουκ, Αρκάς και Focus που μπορείς να ξεφυλλίσεις, κληρονομιά του προηγούμενου  μαγαζιού
  •  τα inspirational quotes που γράφουν καθημερινά η Στέλλα και ο Γιώργος στα καπάκια των takeaway ποτηριών, για να σου φτιάξουν τη διάθεση (και ας ξεκίνησαν να τα γράφουν από βαρεμάρα)
  • πλατύφυλλα, πόθοι και άλλα φυτά, τοποθετημένα αρμονικά στον χώρο
  • ανομοιόμορφα μεταξύ τους έπιπλα με μοναδικά origin stories- χαλιά από το φοιτητικό σπίτι, η χαρισμένα από την γιαγιά της Στέλλας-
  • ένα DIY χαμηλό τραπέζι από μάρμαρο, που έχει περάσει την μισή του ζωή ως ψηλό stand σε bar
  • τέλειος φωτισμός, πολύ πρακτικός για διάβασμα
  • τέλειες επιλογές σε ροφήματα για τους μη λάτρεις του καφέ (matcha, smoothies, energy shots), για να έχουν κάτι comforting να πιούν, ενώ τους κρίνουν άτομα στην παρέα που είναι εθισμένα με τον καφέ
  • αστεία σκετσάκια σε reels στο instagram τους

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...