HomeUrbanitiesΔημήτρη Κοπαράνη, άνοιξέ μου το ψυγείο σου!

Δημήτρη Κοπαράνη, άνοιξέ μου το ψυγείο σου!

Οι Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) μας ανοίγουν το ψυγείο τους!

Άνθρωποι της πόλης που έχουμε συνδέσει το όνομα τους με το  φαγητό μας μιλάνε για τις κρυφές απολαύσεις τους, τι έχουν πάντα  στο ψυγείο και ποιο φαγητό είναι αυτό που τους κάνει να  αισθάνονται αγάπη και θαλπωρή.

Ο Δημήτρης Κοπαράνης είναι ένας καταπληκτικος ανθρωπος. Δημοσιογράφος και συγγραφέας και ένας από τους πρώτους food bloggers της χώρας . Μαγειρεύει επαγγελματικά από το 2011, γράφει για φαγητό στο blog του (ένα από τα έξι κορυφαία στον κόσμο για το 2017), σε περιοδικά και sites. Το 2014 δημιούργησε το πρώτο ελληνικό food viral, το #bougatsan, ένα υβρίδιο κρουασάν με κρέμα μπουγάτσας. Ασχολείται με την επικοινωνία της γαστρονομίας, γράφει συνταγές, κείμενα και βιβλία μαγειρικής, επιμελείται μενού και παράγει περιεχόμενο για εταιρίες φαγητού και εστιατόρια. Έχει εκδώσει δυο βιβλία!

Χωρίς αμφιβολία όλοι μας λατρεύουμε το φαγητό.

Η συζήτηση για το φαγητό είναι η μόνη συζήτηση που δεν θα σε βγάλει από τα ρούχα σου . Γύρω  από ένα τραπέζι μπορεί εύκολα να ανάψουν τα αίματα για την πολιτική αλλά ποτέ επειδή κάποιος δεν  τρώει μπάμιες. Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλάνε για φαγητό, είναι μια παγκόσμια γλώσσα και έχει  τρομερό ενδιαφέρον να ακούμε ιστορίες για τις διατροφικές προτιμήσεις των άλλων. Τι τρώνε για  μεσημεριανό; Τι θα μαγείρευαν μια Κυριακή και τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο τους.

Γυρνάς σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα. Ποιο φαγητό σε παίρνει αγκαλιά; 

Δεν είμαι καθόλου ρομαντικός στο θέμα του φαγητού, ούτε περιμένω από ένα φαγητό  κάτι τέτοιο. Έχω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και το ακολουθώ σχολαστικά. Μπορεί να ακούγεται δεσμευτικό αλλά το πλάνο αυτό μου έχει λύσει το καθημερινό πρόβλημα «τι τρώμε σήμερα». Επίσης, δεν μαγειρεύω καθημερινά, αυτό να δεις πόσο απελευθερωτικό είναι. Ετοιμάζω το φαγητό σε μερίδες, τα βάζω sous vide και τα αποθηκεύω… Όταν είναι να σερβίρω απλά τα περνάω λίγο από το μαντέμι.

Τι απαγορευμένο κρύβεις στο καλάθι του σούπερ μάρκετ; 

Αποφεύγω τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα  και συνεπώς ψωνίζω πολύ λίγα πράγματα από σούπερ μάρκετ. Για τα λαχανικά και φρούτα επιλέγω το ΒΙΟκοφινάκι  που κάθε εβδομάδα φέρνουν στο σπίτι εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Επίσης, φοβερό μέλι. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Συμπληρώνω κάποια πράγματα από τη λαϊκη της γειτονιάς, τον ιχθυοπώλη και τον χασάπη.  Ψωμί, ένα καρβέλι πολύσπορο με προζύμι από το Ble.

Τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο σου; 

Κατσικίσιο γάλα, miso, γιαούρτι, λαχανικά, αβγά, μαύρη σοκολάτα, γλυκό το κουταλιού. ξηροί καρποί.

Όταν καλείς κόσμο στο σπίτι τι υπάρχει πάντα στο τραπέζι; 

Ανάλογα με το τι υπάρχει στο ψυγείο. Συνήθως, κάνω ένα κοτόπουλο με harissa. Το βάζω με τη harissa ολόκληρο όπως είναι sous vide στους 74°C για 8 ώρες και μετά σε καυτό φούρνο για δέκα λεπτά να πάρει χρώμα. Βγαίνει απίστευτα ζουμερό, σαν βούτυρο. Μαγειρεύω πολυ με τον τρόπο αυτό γιατί το φαγητό κρατάει τη νοστιμιά του, είναι εύκολο και δεν μυρίζει το σπίτι σαν ψησταριά. Επίσης, κάνω πάντα ψωμί ή πίτες για σουβλάκια και ψητές ντομάτες.

Μια αγαπημένη συνταγή από το χρονοντούλαπο;

Θα σας δώσω μερικές συνταγές που χρησιμοποιώ συχνά και σώζουν την κατάσταση.

  • Το πιο χρήσιμο ζυμάρι (που κάνει από focaccia, πίτσα ή πίτες για σουβλάκι)
  • 200 γρ. αλεύρι λευκό
  • 100 γρ. νερό από τη βρύση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 γρ. μαγιά
  • Αλάτι

Ανακατεύεις και αφήνεις να φουσκώσει στον πάγκο για μερικές ώρες ή ακόμη καλύτερα μία νύχτα ολόκληρη στο ψυγείο. Αυτή η ποσότητα δίνει μία μικρή πίτσα ή 4 πίτες για σουβλάκι. Γα φοκάτσια (ταψάκι 22×40) κάντε τα υλικά επί 4.

Για περισσότερες συνταγές χωρίς δράματα, κάντε εγγραφή στη Θεία Γεύση. https://koparanis.substack.com/

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...