HomeΘέματα“Προτείνουμε δημιουργούς που μας οδηγούν ένα βήμα...

“Προτείνουμε δημιουργούς που μας οδηγούν ένα βήμα πιο πέρα”

Ο Δημήτρης Εϊπίδης είναι ένα πρόσωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το φανατικό κοινό του Φεστιβάλ. Η σχέση του με τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια όταν πρωτοπαρουσίασε στο κοινό το πανόραμα των “νέων Οριζόντων”. Πέρυσι ανέλαβε τις τύχες του οργανισμού και σε μια δύσκολη συγκυρία δείχνει να έχει την όρεξη να αναδείξει την πόλη σε πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Το φετινό 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί προσωπικό στοίχημα με πολύπλευρες προτάσεις. Ο “Εξώστης” συζήτησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ για την φετινή διοργάνωση.

Βλέποντας το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ ποια είναι η πρόταση σας προς το κοινό?Προτείνουμε ταινίες και δημιουργούς που οδηγούν τον ανεξάρτητο κινηματογράφο ένα βήμα πιο πέρα. Που βάζουν οι ίδιοι στοιχήματα με τον εαυτό τους και τα πετυχαίνουν, αρθρώνοντας μια γλώσσα ευρηματική και τολμηρή. Αυτόν τον κινηματογράφο θέλουμε να προτάξουμε στο φεστιβάλ, το ανεξάρτητο σινεμά και όλες του τις εκφάνσεις. Κι αυτόν ακριβώς τον κινηματογράφο προτείνουμε στο κοινό. Οι προτάσεις είναι πολλές, ωστόσο η τελική επιλογή ανήκει στο κοινό.

Τι προσφέρει μια διοργάνωση όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπως αυτή που βιώνουμε τώρα?
Η εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολη, γι αυτό και ο κόσμος έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ την ελπίδα, την ψυχική ανάταση, την ουσιαστική ψυχαγωγία. Το φεστιβάλ προσφέρει στο θεατή ένα σύνολο ταινιών καλλιτεχνικής αρτιότητας, αλλά και θεματικής πολυφωνίας, που του επιτρέπουν να ξεφύγει για λίγο απ’ την σκληρή πραγματικότητα. Κι απ’ την άλλη, πρόκειται για ταινίες που ενεργοποιούν το κοινό να δει τον κόσμο μέσα από έναν ειλικρινή και όχι παραμορφωμένο καθρέφτη.

Μπορεί να αποτελέσει επένδυση για την Θεσσαλονίκη? Έχετε κάποιο σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα του Φεστιβάλ?
Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ, ήταν και παραμένει άρρηκτα δεμένο με την πόλη. Το ένθερμο κοινό της Θεσσαλονίκης, είναι ο πιο απαιτητικός κριτής μας. Συμμετέχει σε όλες τις δράσεις της διοργάνωσης, η οποία και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της χώρας. Και ταυτόχρονα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, με τη συμμετοχή ανθρώπων του κινηματογράφου από κάθε πλευρά του πλανήτη, βοηθούν ουσιαστικά στην εδραίωση της πόλης της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση του Φεστιβάλ και των Ελλήνων κινηματογραφιστών θα λέγαμε ότι δοκιμάστηκε. Ποια είναι τελικά η σχέση του Φεστιβάλ με τον ελληνικό κινηματογράφο?
Το Φεστιβάλ προβάλλει και στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο. Και δε μένει μόνο στα λόγια, αλλά το αποδεικνύει με έργα. Φέτος για παράδειγμα, περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες, συμμετέχουν σε όλες μας τις δράσεις. Το μεγάλο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη είναι σαφώς μια σημαντική στιγμή για τη διοργάνωση.

Στο διεθνές διαγωνιστικό, πλάι σε άλλες 13 ξένες ταινίες, θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ, οι νέες ταινίες του Καραμαγγιώλη και του Φαφούτη, σε ειδική προβολή, παίζεται η νέα ταινία του Τσίτου, κάνουμε ένα spotlight στο Μιχάλη Κακογιάννη, προβάλλοντας την «Ηλέκτρα», ενώ φέτος εντάσσουμε στο ελληνικό πρόγραμμα και δυο συμπαραγωγές, μια ελληνογερμανική και ακόμη μια από το Πράσινο Ακρωτήρι.

Επιπλέον στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα συνολικά 11 νέες ελληνικές παραγωγές, ενώ στα market screenings της Αγοράς, θα προβληθούν σε επαγγελματίες και δημοσιογράφους του εξωτερικού περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα, ωστόσο τους προσφέρονται όλα τα εργαλεία της αγοράς του φεστιβάλ, που θα τους βοηθήσουν να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα διεθνές πεδίο.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...