HomeUncategorizedΒόλτα στο Πεδίο του Άρεως - εκεί...

Βόλτα στο Πεδίο του Άρεως – εκεί που στήθηκε ο πρώτος ραδιοσταθμός Ελλάδας και Βαλκανίων 

της Βιολέτας Λεμόνα

Χειμώνα – καλοκαίρι, μία βόλτα στο Πεδίο του Άρεως είναι ένα όμορφο δώρο.

Μπαίνοντας στο πάρκο από την πλευρά της Καυταντζόγλου συναντάς την προτομή της Σοφίας Βέμπο. Έργο του γλύπτη Θεοχάρη Χατζηβασιλειάδη και δωρεά της “Παμμακεδονικής Οργάνωσης Νοικοκυράς”, βρίσκεται εκεί από το 1997. Σκέφτεσαι ότι πρέπει επιτέλους να επισκεφθείς τη μόνιμη Έκθεση προς τιμήν της στο γειτονικό Πολεμικό Μουσείο.

Περιηγείσαι στο πάρκο, ακολουθώντας τα πέτρινα μονοπάτια. Θα ακούσεις συχνά να το αποκαλούν “Πάρκο της Ανθοκομικής”. Το αναψυκτήριο του πάρκου που έχει διατηρήσει την  ονομασία “Ανθοκομική” θα σου θυμίσει ότι για χρόνια το πάρκο φιλοξενούσε την ετήσια ανθοκομική έκθεση της Θεσσαλονίκης, μέχρι τη μεταφορά της στον χώρο της ΔΕΘ.

Σταδιακά, ο θόρυβος της πόλης μειώνεται. Χαζεύεις τα συντριβανάκια της τεχνητής λίμνης, ενώ από τα ρυάκια περιμένεις να εμφανιστούν οι πολυάριθμες χελώνες για την καθιερωμένη ηλιοθεραπεία.

Γονείς με τα παιδιά τους είναι από τους πιο τακτικούς θαμώνες, με απαραίτητη στάση στην παιδική χαρά.

Ιδιοκτήτες κατοικιδίων και οι μικροί τους φίλοι, εργαζόμενοι της γύρω περιοχής στο διάλειμμά τους, συνταξιούχοι, άπαντες απολαμβάνουν το πράσινο και την ηρεμία.

Σε ένα από τα δρομάκια του πάρκου μία ταμπέλα τραβάει την προσοχή σου: ΕΔΩ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ 1928-1948.

Ανακαλύπτεις ότι στο σημείο αυτό, όσο ακόμη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης λάμβανε χώρα στο Πεδίο του Άρεως, ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος Χρίστος Τσιγγιρίδης, που από χρόνια πειραματιζόταν με τη μετάδοση προγραμμάτων μέσω ραδιοφωνικού πομπού, έστησε τον πρώτο ραδιοσταθμό που εξέπεμπε στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ευτυχής που αυτή η απλή βόλτα στο πάρκο σε οδήγησε στον πατέρα της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, φεύγεις αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το έργο του.

 

Περισσότερη Θεσσαλονίκη: www.instagram.com/thessalonicious

Related stories