HomeInterviewsΟ μάγος της Θεσσαλονίκης και η μυστική...

Ο μάγος της Θεσσαλονίκης και η μυστική του σχολή στην πόλη

γράφει η Αντωνία Καραφίλη/ Φωτογραφίες Nekti

Όταν μου ζήτησαν να πάρω συνέντευξη από έναν μάγο, η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μου φάνηκε λίγο αστείο. Κάλεσα τον μάγο Alexander για να κανονίσουμε τη συνάντηση και διστακτικά ρώτησα “Ο κύριος Αλέξανδρος;”. Η φωνή που ακούστηκε με διόρθωσε: “Alexander” και κάπου εκεί κατάλαβα ότι πρέπει να σοβαρευτώ. Γιατί εδώ παίρνουν τη μαγεία στα σοβαρά!

Στην οδό Μικράς Ασίας 18 (απέναντι από τη θύρα 7 όπως μου επισήμαναν όλοι – δεν ξέρω καμία θύρα σε ποιο σημείο βρίσκεται) απέναντι από το Γήπεδο του Παοκ συναντάμε το Magic Club Alexander. Μπαίνοντας στον ημιυπόγειο χώρο, αρχικά προσέχω τα κάδρα στον τοίχο και στη συνέχεια τα διάφορα αντικείμενα που μου προκαλούν περιέργεια.

Συναντώ τον Μάγο Alexander και αφού κάνουμε τις συστάσεις, με μεγάλη χαρά ξεκινά να με ξεναγεί. Μου δείχνει τα τραπέζια, το μαγικό καπέλο του μάγου με το μπαστούνι του. Την εξαιρετική βιβλιοθήκη με ελληνικά και ξένα βιβλία που αφορούν τη μαγεία.

Μου επισημαίνει ότι ο ταχυδακτυλουργός πρέπει να είναι elegant, περιποιημένος, πρέπει να δημιουργεί θαυμασμό.

Η εμπειρία του είναι αρκετά μεγάλη, έχει φτάσει γύρω στις 6000 παραστάσεις, έχει πάει σε δεκάδες φεστιβάλ στο εξωτερικό και σαν κριτής.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι αυτό το club; Τι συμβαίνει εδώ;

Το μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα, στην Αθήνα υπάρχει η ακαδημία ταχυδακτυλουργών. Ο στόχος μας εδώ είναι να εγγράφονται μέλη – νέοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να μάθουν μερικά πράγματα, να γίνουν ερασιτέχνες ή επαγγελματίες ταχυδακτυλουργοί και να βρουν τον χώρο τους. Είναι εντελώς δωρέαν η συνδρομή, για τα μέλη της λέσχης. Είναι μία ομάδα για άτομα που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον, γίνεται μελέτη και διάδοση της ταχυδακτυλουργίας. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία. Για να εγγραφεί κάποιος στο club πρέπει να δούμε ότι έχει κάποια εμπειρία, κάποια ιδέα ή πολύ μεγάλη θέληση για να μάθει. Τα πιο πολλά παιδιά μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο, να μάθουν κόλπα, πώς γίνονται κτλ. Τα περισσότερα όμως αφορούν κόλπα με τράπουλα. Στόχος μας εδώ είναι να ασχοληθούν και με το stage magic και με άλλες κατηγορίες της ταχυδακτυλουργίας.

Σε αυτό το σημείο μου προσφέρει ένα ζεστό τσάι και μου λέει ότι “Η τέχνη της μαγείας αφορά την εξαπάτηση του μυαλού. Είναι ένας άλλος κόσμος που αν μπεις, βυθίζεσαι εκεί πέρα.” και όσο βρίσκομαι εκεί, νιώθω και εγώ κομμάτι αυτού του κόσμου.

Πότε ήταν ή πρώτη επαφή με τη μαγεία;

Από μικρό παιδάκι, μου άρεσαν πάρα πολύ τα τρικ. Όταν ήμουν 6-7 χρονών έκανα κάποια πραγματάκια στο σχολείο. Τότε βλέπαμε μόνο κάποιους φακίρηδες σε κάποια πανηγύρια που βλέπαμε και εκστασιαζόμασταν, έκαναν ανόητα πράγματα, αλλά για εμάς ήταν εντυπωσιακά.

Μιλήστε μου για τα πρώτα σας βήματα.

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, όταν ήμουν πολύ νέος, το 1984 έκανα ένα μαγαζί και πουλούσα ταχυδακτυλουργικά και παιχνίδια. Ήταν το πρώτο και μοναδικό magic shop στη Θεσσαλονίκη. Όσο μάθαινα τα προϊόντα, κόλλησα με αυτό τον κόσμο. Μέσα σε ένα εξάμηνο έγινα ερασιτέχνης και δεν σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι. 

Το 2000 που το αντικείμενο είχε αρχίσει να κάνει κοιλιά, γιατί ο κόσμος δεν είχε τόσο ενδιαφέρον – λόγω μπουζουκιών κτλ – το έκλεισα και έκανα ένα γραφείο οργάνωσης εκδηλώσεων, πάλι σαν magic club Alexander, το οποίο έκανε μόνο παροχή υπηρεσιών, το οποίο το κάνω μέχρι σήμερα. 

Οταν γνωρίζετε κάποιον, πώς συστήνεστε;

Στην κανονική μου τη ζωή, δεν το προβάλλω πολύ, δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή θεωρητικά είμαι γνωστός, λόγω των εμφανίσεών μου κτλ, δεν έχω το άγχος να συστηθώ. Όποιος με γνωρίζει, καλώς. Δεν είμαι ο τύπος που θα έρθει να σου δείξει ένα κόλπο.

Πώς βλέπετε το Ίντερνετ; Το βλέπετε σαν εχθρό;

Όχι αλίμονο. Όσοι μας έχουν γνωρίσει, μέσω του Ίντερνετ μας έχουν γνωρίσει. Ο κόσμος μπορεί να δει εκεί πολλά μαγικά shows, οπότε μπορούν και να ενδιαφερθούν.

Τι είναι αυτό που έχετε αγαπήσει πιο πολύ σε αυτό;

Γνωρίζω πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχω φίλους σε όλες τις χώρες, τουλάχιστον της Ευρώπης. Μένουν αυτές οι φιλίες γιατί είναι πολύ περιορισμένη η κοινότητα των ταχυδακτυλουργών σε κάθε χώρα. Έχω γνωρίσει πολύ μεγάλα ονόματα της σκηνής, έχουμε επικοινωνία. Αυτό είναι μια ικανοποίηση για τα τεκταινόμενα της μαγείας, για το τι γίνεται στον κόσμο γενικότερα. Εγώ τώρα είμαι πλήρως επικαιροποιημένος για το τι συμβαίνει. Σε δύο μήνες από τώρα θα πάμε με δύο συνεργάτες μου στο Μπλάκπουλ στην Αγγλία, μαζεύονται χιλιάδες μάγοι, το περιμένω πώς και πώς.

Ποιο είναι το δυνατό σας σημείο;

Νομίζω ότι έχω πολύ καλό λόγο και μπορώ να αντιδρώ άμεσα στις παρεμβάσεις των παιδιών ή των ενηλίκων, μιλάω αγγλικά, κάτι που με βοήθησε πολύ να διαβάσω ξενόγλωσσα βιβλία, όταν ακόμα στη γενιά μου ελάχιστοι μπορούσαν, σχεδόν κανείς. Αυτό με βοήθησε να έχω μια εικόνα για το τι γίνεται στον κόσμο πολύ πριν από τους συναδέλφους μου και να πατεντάρω και κάποια πράγματα με τρικ. Εμένα επίσης μου αρέσει και λατρεύω την τεχνική του παλιού κοστουμιού, του φράκου ας το πούμε έτσι το οποίο έχει κάποιες μυστικές θήκες και λατρεύω όλο αυτό το αντικείμενο, δηλαδή να βγαίνει ο μάγος χωρίς τίποτα στη σκηνή, μόνο με το μπαστούνι του και να εμφανίζει μετά μπαλάκια, να εξαφανίζει τσιγάρα αναμμένα. Τα μαντήλια να πετάγονται. Αυτό με τρελαίνει, με ενθουσιάζει πάρα πολύ ακόμη και τώρα.

Όταν βγαίνετε έξω στη κανονική σας ζωή και πάτε κάπου, είστε ετοιμοπόλεμος για να κάνετε κάποιο κόλπο;

Εννοείται! Απλώς δεν το επιδιώκω πλέον, γιατί είμαι πολλά χρόνια στον χώρο, είμαι λίγο γνωστός. Αλλά αν βρεθούμε σε παρέα και μου ζητήσουν κάτι, εννοείται, όχι από μόνος μου. Να ξέρεις, κάθε ταχυδακτυλουργός έχει πάντα μαζί του, από ένα μικρό πορτοφόλι μέχρι ένα μικρό κουτάκι ή μέχρι ένα μικρό βαλιτσάκι, το έχει standby και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κάνει τα πάντα.

Τα παιδιά είναι δύσκολο κοινό;

Τα παιδιά είναι δύσκολο κοινό, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Εγώ έχω λατρεία με τα παιδιά, έχω και εγγόνια στην ηλικία αυτή, οπότε αντιλαμβάνομαι τι γίνεται. Τα παιδιά έχουν αλλάξει, και λόγω του Ίντερνετ γίνονται πιο σκληρά. Πριν μια γενιά ας πούμε, τα παιδιά ήταν λίγο πιο αθώα, έξυπνα μεν, ζωηρά δε αλλά είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα με το διαδίκτυο, τη σκληρότητα που υπάρχει γύρω μας… πλέον οι καλύτερες ηλικίες είναι 6-12. 

Τα εγγόνια σας λένε “ο παππούς είναι μάγος”;

Ναι, δεν το είχαν συνειδητοποιήσει βέβαια. Έχω κάνει και παραστάσεις στα σχολεία τους. Όλα αυτα τα χρόνια έχω κάνει πάρα πολλές δωρεάν παραστάσεις σε σχολεία, συλλόγους, ορφανοτροφεία. Είναι μεγάλη χαρά για τα παιδιά να βλέπουν κάτι διαφορετικό και να γελάνε. Στις παιδικές παραστάσεις έχουμε πολύ χιούμορ.

Πάνω στη σκηνή, υπάρχει κάτι που σας αγχώνει;

Καμιά φορά μπορεί να γίνουν κάποια λάθη ή κάποιος θεατής ή βοηθός μπορεί να κάνει κάτι που δεν το περιμένεις και να σε εκθέσει. Εκεί λοιπόν πρέπει να είσαι έτοιμος για να το κάνεις πλεονέκτημα. Συνεχίζεις και το ξεπερνάς. Ο μάγος κάνει το τρικ και όχι το τρικ τον μάγο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαθαίνω για την ιστορία της μαγείας, για Έλληνες και ξένους μάγους καθώς και ότι σήμερα κορυφαίοι μάγοι θεωρούνται οι Κορεάτες. Μου λέει ότι πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει magic show, σε κλαμπ ή ένα ωραίο μπαρ πχ να πίνεις το ποτό σου σε ένα ωραίο περιβάλλον, να έχει magic show, μικρό χορευτικό, ζογκλερικό.

Έχετε αγαπημένο κόλπο; Αγαπημένο τρικ;

Τον βλέπω αρκετά σκεπτικό.

Δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα, δεν ξέρω. Μου αρέσουν πάρα πολλά. Ό,τι έχει να κάνει με τα χέρια είναι πολύ ενδιαφέρον. Όταν μπορώ να εντυπωσιάσω κάποιον χωρίς να χρησιμοποιήσω τίποτα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ένα κόλπο που μου αρέσει στη σκηνή είναι η εξαφάνιση του κεφαλιού με φωτιά. Βάζεις φωτιά στο κεφάλι, μέσα σε έναν κύλινδρο και σβήνοντας τη φωτιά τραβάω και τον κύλινδρο και το κεφάλι χάνεται. Είναι μια ωραία ψευδαίσθηση που είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερο και εύκολο.

Τα αγαπημένα μου είναι τα μπαλάκια, τα multiplying balls, τα μπαλάκια που πολλαπλασιάζονται, μια ενδιαφέρουσα ρουτίνα. Ο κόσμος δεν εντυπωσιάζεται με κάτι πολύ δύσκολο, με κάτι που θέλει εξαιρετική προπόνηση και δυσκολία. Ο κόσμος εντυπωσιάζεται και με κάτι πιο απλό, που όμως μπορεί να φανεί εντυπωσιακό.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο τρικ που μάθατε να εκτελείτε;

Πολύ καλή ερώτηση! Τα πρώτα τρικ τα έμαθα 6-7 χρονών και τα παρουσίασα σε μια κατασκήνωση που ήμουν, στους φίλους μου, συμμαθητές μου, στη δευτέρα δημοτικού. 

Ήταν υποτυπώδη τρικάκια αλλά ήταν εντυπωσιακά. Θα σας πω! Το πρώτο τρικ που θυμάμαι υπάρχει ακόμα και σήμερα αλλά το έχουν ξεχάσει τα παιδιά είναι η εξαφάνιση του νομίσματος στο μαντήλι. Βάζουμε ένα νόμισμα σε ένα μαντήλι, το κρατάμε το βλέπει και ο θεατής, φυσάμε, κρατάμε το μαντήλι από τις δύο άκρες, το τινάζουμε και το νόμισμα έχει εξαφανιστεί. Πανεύκολο, οφθαλμαπάτη και ό,τι πρέπει για μικρές ηλικίες. Ένα άλλο που θυμάμαι ότι έκανα εγώ όταν ήμουν έξι χρονών και έχω να το κάνω πενήντα χρόνια, πάλι σε ένα μαντήλι βάζουμε ένα σπιρτόξυλο, αφήνουμε τον θεατή να το σπάσει, τινάζουμε το μαντήλι και εμφανίζεται το σπιρτόξυλο ολόκληρο. Πολύ ωραίο και απλό. 

Μου είπε το μυστικό και εντυπωσιάστηκα.

Αναρωτιέμαι 6 χρονών, πώς σας ήρθε να…

Εντάξει, εμένα πάντα πιάνουν τα χέρια μου και φτιάχνουν πραγματάκια, μέχρι σήμερα κατασκευάζω και βελτιώνω διάφορα αντικείμενα μαγείας. Δεν θυμάμαι αν το σκέφτηκα ή το είδα από κάποιον πάντως είναι ανάμνηση παιδική. Μετά δεν είχα άλλη επικοινωνία, μετά τα 20 ξεκίνησα και αντιλήφθηκα τι ακριβώς συνέβη. Εντυπωσιάστηκα, έπαθα σοκ. Όταν άρχισα να πουλάω τα μαγικά, τότε μπήκα για τα καλά.

Όταν οι γονείς σας όταν κατάλαβαν ότι με αυτό θα ασχοληθείτε, πώς τους φάνηκε;

Ημουν ήδη μεγάλος, είχα ηδη μαγαζί, δεν μπορούσαν να μου πουν κάτι. Η μητέρα μου ζει ακόμη και μέχρι σήμερα μου λέει τι είναι αυτό που έχεις μπλέξει στη ζωή σου; Δεν καταλαβαίνει γιατί κοπιάζω. Εχει δει παραστάσεις κατά καιρούς, έχει μια πλήρη εικόνα, είναι ικανοποιημένη αλλά μένει με την απορία που εγώ τρέχω ακόμα και έχω ακόμα τον ίδιο ενθουσιασμό.

Έχετε αντιμετωπίσει καχυποψία;

Πάντα! Κάθε μέρα. Γιατί λέει ο άλλος “μάγος;”. Το Magician είναι επικρατέστερο αντί του Ταχυδακτυλουργού. Παλιά υπήρχε σύγχυση με λευκή και μαύρη μαγεία. Αυτό που κάνουμε εμείς δεν έχει καμία σχέση. Είναι καθαρά τέχνη, η δέκατη. Πιο ενδιαφέρουσα και από το θέατρο θεωρώ. Ο ταχυδακτυλουργός είναι ένας ηθοποιός που υποδύεται τον μάγο. Δηλαδή εγώ βγαίνω στον κόσμο με τη στολή μου και τα αξεσουάρ μου και τους λέω ότι είμαι μάγος. Δεν είμαι μάγος όμως.

Ήταν φορές που είδατε κάποια παράσταση έξω και αναρωτηθήκατε αν υπάρχει όντως κάποιο μεταφυσικό στοιχείο;

Οχι! Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι αποδεκτό παγκοσμίως ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έκανες την καλύτερη ερώτηση τώρα, εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει να το κατανοήσουμε. Δεν υπάρχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Είμαστε πολλοί που προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε την απάτη. Ποια είναι η απάτη; Αυτοί που υποστηρίζουν στον κόσμο ότι έχουν υπερφυσικές δυνάμεις και μιλάνε με το υπερπέραν και εκμεταλλεύονται τον κόσμο για οικονομικούς λόγους πχ μέντιουμ. Ο Χουντίνι πριν από έναν αιώνα είχε πειστεί ο ίδιος ότι μπορούσε να φέρει ζωή από άλλον κόσμο, ήταν επηρεασμένος και από την εποχή του και έκανε και δικές του συνεδρίες.

Στην εποχή μας δεν επιτρέπεται να εξαπατούν τον κόσμο για το χρήμα. Εμείς εδώ είμαστε ξεκάθαροι: η τέχνη της ταχυδακτυλουργίας είναι μια παραστατική τέχνη που σκοπό της έχει τη διασκέδαση του κοινού και την έκπληξή του.

Κουβεντιάζουμε λίγο για το φαινόμενο Γκέλερ και μου ξεκαθαρίζει ξανά ότι κάποιος δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει μαγικές δυνάμεις και ο κόσμος δεν πρέπει να εξαπατάται. Η κουβέντα φτάνει στον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και μαθαίνω ότι το νέο κόλπο του θα είναι να εξαφανίσει το φεγγάρι. Ο Alexander γνωρίζει με ποιον τρόπο ο Κόπερφιλντ εξαφάνισε το Άγαλμα της Ελευθερίας, ζητάω να μου αποκαλύψει το μυστικό αλλά αρνείται!

Από τις παραστάσεις που έχετε κάνει, θεωρείτε κάποια κορυφαία; Που λέτε αν είναι να με θυμούνται για κάτι, αυτό ήταν το τοπ μου και μπράβο μου.

Πέρσι είχα κάνει μια πολύ ωραία εκδήλωση σε ένα 5άστερο ξενοδοχείο στην πόλη, ένα εταιρικό event από ξένους. Ηταν παράσταση ενηλίκων, έγινε στα αγγλικά, είχα πολύ καλό εξοπλισμό μαζί μου. Δύσκολη εκδήλωση αλλά πήγε πάρα πολύ καλά. Θεωρώ ότι ήταν από τις τοπ μου.

Εχετε κάποιο κόλπο που προσπαθείτε να τελειοποιήσετε για το επόμενο διάστημα;

Δεν έχω κάποιο κόλπο που προσπαθώ να τελειοποιήσω. Στο παρελθόν είχα. Μπορεί να σου πάρει χρόνια να βελτιώσεις κάτι. Τέλειος δεν είναι κανείς ούτε αναζητούμε την τελειότητα εδώ στο κλαμπ. Και διακόσια χρόνια ακόμα να ζούσα, θα είχα να ασχολούμαι, να βελτιώνω ή να δείχνω.

Υπάρχει κάτι για το οποίο λέτε “πριν αποσυρθώ πρέπει να το έχω κάνει”;

Οχι, είναι συνεχής αυτή η ροή. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Με καλύπτει αυτό που κάνω τώρα. Ο στόχος μου είναι κάποια παιδιά να αντιληφθούν και να έχουν το έναυσμα μέσα από το κλαμπ και με όλα αυτα που γίνονται γύρω, για να ακολουθήσουν αυτήν την τέχνη, η οποία εδώ είναι λίγο περιορισμένη.

Αφού έχουμε τελειώσει με τη συνέντευξη και τον ευχαριστώ για τον χρόνο του, μαθαίνω ότι δεν τον λένε Αλέξανδρο! Τον ρωτάω το πραγματικό του όνομα και μου το λέει διστακτικά.

*Facebook: Magic Club Alexander

 

 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...