HomeUrbanitiesLife guideΑπό τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές...

Από τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές γενιές των φουρνάρηδων και το new age

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου

Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφίβολα η πόλη που ξέρει πώς να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Περπατώντας στα κρυμμένα στενά αλλά και τους πολυσύχναστους δρόμους της, σε κυνηγά κάτι ακόμα που θυμίζει το σπίτι σου – μια μυρωδιά που σου θυμίζει την παιδική σου ηλικία:αυτή του φρεσκοψημένου ψωμιού. 

Πώς περάσαμε από τους φουρνάρηδες με τις λευκές ποδιές που φτιάχνουν παραδοσιακά ψωμιά στα σικ παριζιάνικα κρουασάν, τα panettone και τα sourdough breads; Κάνουμε μια μικρή βόλτα, να δούμε τους φούρνους της πόλης, παλιούς και νέους.

Η παράδοση 

Πάνω από έναν αιώνα ζωής μετρά ο “Κόκκινος Φούρνος” (πλέον Αρτοποιείο Μπακόλα), αφού η ιστορία του ξεκινά το 1922 στην οδό Παύλου Μελά. Σήμερα βρίσκεται στη Χρυσοστόμου Σμύρνης και προσφέρει μεταξύ άλλων γνήσιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, χωριάτικες πίτες, κουλουράκια ή βουτήματα και φρέσκα αρτοποιήματα. Αν και έχει περάσει από τα χέρια τριών γενεών, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την ποιότητα και την αυθεντικότητά του. (Χρυσοστόμου Σμύρνης 20).

Ακόμα ένας από τους παλαιότερους φούρνους της πόλης είναι το Αρχονταρίκι. Το 1929 περίπου, η πρώτη και δεύτερη γενιά – ανοίγει τον Φούρνο στον Λαγκαδά και το 1977, η τρίτη, ιδρύει αυτόν στο Ωραιόκαστρο. Την περίοδο εκείνη, ξεκινούν τη διανομή κατ’οίκον, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. Σήμερα, η έκτη πλέον γενιά συνεχίζει την παράδοση στην τέχνη της αρτοποιίας ενώ στα δύο καταστήματα μπορεί κανείς να βρει διάφορα ποντιακά αρτοποιήματα (όπως τα ωτία), τσουρέκια, κρουασάν, κουλούρι με μέλι και σουσάμι, κέικ, πίτες, κρύα σάντουιτς αλλά και καφέ. (Λασσάνη 6, Κέντρο και Αριστοτέλους 9, Ωραιόκαστρο)

Αρχονταρίκι

Η νέα γενιά 

Αρτοσκευάσματα φτιαγμένα με προζύμι αργής ωρίμανσης 72 ωρών, πίτες, cookies και πολύχρωμα κρουασάν, brioche και κλασικά κουλούρια στολίζουν τη βιτρίνα του κατά τα άλλα μινιμαλίστικ new age φούρνου που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Αγορά Μοδιάνο το 2022, ήταν το 72H. Μερικούς μήνες αργότερα, ένα δεύτερο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του, αυτή τη φορά στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Μετά την μεγάλη επιτυχία στην συμπρωτεύουσα, δημιουργήθηκε πρόσφατα το 72H Artisanal Eatery & Bakery στην Αθήνα, που ενώνει την τέχνη του ψωμιού με την άνεση ενός μπουτίκ ξενοδοχείου. (Παλαιών Πατρών Γερμανού 2 και Αγορά Μοδιάνο )

72H

Slow food…στα καλύτερά του. Με πέντε είδη ψωμιού από προζύμι που ωριμάζει δυο ολόκληρες ημέρες, ένα πλήθος υγιεινών επιλογών για πρωινό ή μεσημεριανό και μια συλλογή από εκλεκτά βιολογικά κρασιά, ο μπουτίκ φούρνος ονόματι MLRT Sourdough Microbakery είναι κάτι ξεχωριστό που σίγουρα έλειπε από την πόλη. Μινιμαλ αισθητική και ήρεμα χρώματα συνθέτουν την εικόνα του Sourdough, που αποπνέει αέρα ευρωπαϊκό. (Μητροπολίτου Ιωσήφ 15)

Country Breadery

Ο φούρνος Country Breadery λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και έχει ήδη καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις. Προζυμένιο ψωμί και ιταλική focaccia, βουτυρένια αλλά και  τραγανά κρουασάν και διαφόρων ειδών γλυκά είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στο Country Breadery, συνοδεύοντας τα μάλιστα με τον καφέ του (Προξένου Κορομηλά 13)

Οι Croissanterie 

Μπορεί να μην πρόκειται για φούρνους, αλλα τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη οι γαλλικές croissanterie έχουν την τιμητική τους. 

Με πρώτες ύλες απευθείας από τη Γαλλία, το Senol προσφέρει αμέτρητες επιλογές για όλα τα γούστα. Είτε προτιμάς γλυκές είτε αλμυρές γεύσεις αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις κάποιο από τα κρουασάν τους, με πιο γνωστό φυσικά αυτό με γέμιση φυστίκι (Παλαιών Πατρών Γερμανού 23 )

Senol

Μετά τον χαμό που έκανε στην Αθήνα, το Overoll έκανε την εμφάνισή του και στη Θεσσαλονίκη! Smoothies και σπιτικές λεμονάδες είναι εκεί για να συνοδεύσουν τα γλυκά ή αλμυρά κρουασάν, ενώ πωλούνται επίσης διαφορά spreads (όπως φυστίκι ή φουντούκι-κακάο). Μάλιστα, διαθέτει και μερικά τραπέζια, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει γρήγορα τον καφέ του (Αγίας Θεοδώρας 15, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).

*Τα ρεπορτάζ πόλης είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Related stories

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...

Oι πιο όμορφες και λουλουδιαστές αυλές: Oι εκκλησίες που αγαπάμε

Η Θεσσαλονίκη, κρύβει μέσα της μυστικούς κήπους που ανθίζουν...

Το πολυσύμπαν του Mpelafon ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και κανείς δεν ξέρει πού θα βγάλει

Γράφει η Μαρία Τσεκούρα Στη Θεσσαλονίκη τα πάντα κυλάνε χαλαρά,...

Ένα βράδυ στη ντίσκο που χορεύουν όλοι ακόμη ως το πρωί

Όλοι εμείς οι νοσταλγοί των 70s και 80s ξέρουμε...

Πού θα βρεις τα πιο νόστιμα τσουρέκια στην πόλη

Αναμφίβολα, τα τσουρέκια αποτελούν από τα πιο αγαπημένα γλυκά...