HomeUrbanitiesLife guideΑπό τη Θεσσαλονίκη στη Γαλλία: H Bίκυ...

Από τη Θεσσαλονίκη στη Γαλλία: H Bίκυ και ο Αντώνης γυρνάνε τον κόσμο

       

Η αλήθεια είναι ότι ο ιδανικότερος τρόπος να γνωρίσεις μία τόσο όμορφη χώρα όπως η Γαλλία είναι οδηγώντας. Έτσι μπορείς να δείς πολλά γραφικά χωριουδάκια διασχίζοντας κουκλίστικες περιοχές και τοπία. Ξεκινάς αρχικά έχοντας ελέγξει πλήρως το αμάξι σου με service. Το φορτώνεις με μπουκαλάκια νερό και διάφορα snacks και ξεκινάς. Διαλέγεις μία από τις δύο διαδρομές. Με πλοίο μέσω Ιταλίας, ή οδηγώντας σε Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία. Εμείς διαλέξαμε την πρώτη. Μετά από δύο στάσεις – διανυκτερεύσεις σε Ρώμη και Γένοβα φτάνουμε στο πρώτο μας προορισμό, το μαγευτικό Ανεσί, κοντά στα σύνορα με Ελβετία.

Μεσαιωνική αρχιτεκτονική σε τριώροφα σπιτάκια, μπιστρουδάκια, κανάλια, πετρόχτιστα γιοφύρια και στο κέντρο το εμβληματικότερο κτίριο της μικρής πόλης που μοιάζει με εκκλησία μέσα στο ποτάμι. Στις όχθες της επιβλητικής ομώνυμης λίμνης πελώρια πάρκα και στο βάθος το βουνό εσωκλείει όλη αυτή την απίστευτη ομορφιά. Επόμενη στάση η παραμυθένια Αλσατία. Η μόνη περιοχή της Ευρώπης που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστική απέναντι στα κάλλη της είναι η ιταλική Τοσκάνη . Κάνε ιδανικά δύο διανυκτερεύσεις στο Κολμάρ.

Είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα χωριά και έτσι σου δίνει περισσότερες επιλογές. Στα σύνορα με την Γερμανία η αρχιτεκτονική του έχει σαφείς επιρροές και από τους δύο διεκδικητές του στα χρόνια των παγκοσμίων πολέμων και λίγο αργότερα. Το Κολμάρ είναι το δημοφιλέστερο από όλα τα χωριά. Σπίτια που αναρωτιέσαι αν όντως μένουν μέσα άνθρωποι ή ξωτικά, κανάλια, γεφυράκια, λιθόστρωτοι δρόμοι, παραδοσιακά ταβερνάκια συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό. Οδηγώντας προς τα άλλα χωριά θα αντικρίσεις το άγαλμα της ελευθερίας. Ναι αλήθεια. οκ σίγουρα μικρότερο αλλά μία πίστη ρεπλίκα. Αυτό γιατί ο γλύπτης – δημιουργός του έργου κατάγονταν από το Κολμάρ. Στην πορεία σου προς βορρά θα συναντήσεις πολλά επισκέψιμα μικρόοινοποιεία. Ένα τμήμα της  διαδρομής είναι γνωστό και ως’  δρόμος του κρασιού.’ Αλλά χωριουδάκι που δεν πρέπει να χάσεις είναι το Eγκισέμ.

Είναι μικρό, πολύ εύκολα περπατήσιμο, χωρίς πολλούς τουρίστες. Έχει λιγοστά μαγαζάκια, αλλά η φωτογένειά του είναι απίστευτη. Από κει συνεχίζεις για το Ρικβίρ.

Μικρό κι αυτό, εξίσου εντυπωσιακό με χαρακτηριστικό τον Πύργο Ντολντέρ. Χωμένο μέσα στο πράσινο, αναρριχώμενοι κισοί στους τοίχους, έρποντα πολύχρωμα λουλούδια να κρέμονται από τα μπαλκόνια και περιμετρικά του χωριού αμπελώνες. Κλείνεις την περιήγηση σου στην περιοχή με το Κάιζερσμπερκ.

Παρόμοιο σκηνικό και εδώ, μόνο που χαρακτηριστικό αποτελεί το ποτάμι του χωριού και το βουνό στο τέλος του με το επιβλητικό κάστρο στην κορυφή του. Η επόμενη σου διανυκτέρευση συνεχίζοντας βόρεια πρέπει να είναι η πρωτεύουσα της Αλσατίας, το γνωστό Στρασβούργο. Πέρα από την έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αποτελεί και την ιστορικότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης. Η παλιά πόλη είναι σαν να μην έφυγες από τα γραφικά χωριά της Αλσατίας. Εδώ θα βρεις και πανέμορφες ταβέρνες πάνω στο ποτάμι, πολλά μικρά ζαχαροπλαστεία που στην όψη θυμίζουν κοσμηματοπωλεία και δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Βασικότατο αξιοθέατο στο κέντρο της πόλης είναι ένας απ’ τους πλέον εμβληματικούς  καθεδρικούς ναούς της γηραιάς ηπείρου.Ο ομώνυμος καθεδρικός. Φεύγοντας από το Στρασβούργο φτάνεις στο Παρίσι στο οποίο όμως θα αναφερθούμε σε επόμενο αρθράκι. Από κει  θα οδηγήσεις προς το Μόντ Σέν Μισέλ στην Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία.

Ένα βραχώδες νησάκι περιτριγυρισμένο από τα νερά ενός κόλπου, όταν τα νερά της παλίρροιας είναι ψηλά. Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σαγηνευτικά θεάματα που θα αντικρίσει στη ζωή του ένας λίγο ψαγμένος ταξιδιώτης. Ένα μικροσκοπικό μεσαιωνικό χωριουδάκι περιστοιχισμένο από τα τείχη του κάστρου. Στην κορυφή του λόφου ένα εμβληματικό αβαϊο με  το επίχρυσο άγαλμα στο καμπαναριό του. Όταν επικρατεί άμπωτη αξίζει να περπατήσετε στην χαρακτηριστική άμο γύρω από το κάστρο. Από το χώρο που θα αφήσεις το αμάξι έχει κανένα μισάωρο περπάτημα αλλά αξίζει γιατί η διαδρομή θα σου δώσει πολύ ωραίες φωτογραφίες. Ωστόσο έχει και μεταφορά με δωρεάν λεωφορεία πολύ συχνά. Συνεχίζοντας δυτικότερα μία στάση οπωσδήποτε στο παραμυθένιο Ντυνάν.

Θα περιηγηθείς στα πετρόχτιστα δρομάκια με τα πλίνθινα σπιτάκια με τις ξύλινες επενδύσεις. Κατηφορίζοντας προς το ποτάμι θα αντικρίσεις στις όχθες του όμορφα ταβερνάκια και μικρά καφέ με την χαρακτηριστική τοξότη γέφυρα στο βάθος. Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής μπορείς να κάνεις δύο περάσματα – βόλτες στα Ροσφόρ άν τερ με τις λουλουδάτες πλατείες και Κολόν Λα Ρούζ ,ένα  χωριό με κόκκινη πέτρα στους τοίχους των σπιτιών μιας και είναι χτισμένο με ψαμμίτη.

Η Γαλλία είναι μία από τις ομορφότερες χώρες και σου δίνει πάμπολλες ταξιδιωτικές επιλογές με δεκάδες προορισμούς. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε περίπου 14 διανυκτερεύσεις οπότε ξεκινήσαμε να οδηγούμε πλέον προς τα πίσω διασχίζοντας όλη την Ιταλία ως το Μπάρι. Από κει με φέρυ  στην Ηγουμενίτσα. Φυσικά αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει περισσότερες μέρες (και χρήματα φυσικά )θα βρει κι άλλα γραφικά χωριουδάκια στη δυτική και κεντρική Γαλλία, ενώ οι λάτρεις της κοσμοπολίτικης μεριάς αυτής της χώρας μπορούν να κινηθούν στα μεσογειακά παράλια, την περίφημη γαλλική ριβιέρα η οποία διαθέτει πάντως διαφορετική αισθητική και αρχιτεκτονική. Το φαγητό έχει λίγο-πολύ παντού την χαρακτηριστική  χρήση βουτύρου ή κρέμας με εξαιρετικά τυριά, αλλαντικά ,ψωμιά και φοβερά γλυκά. Η διαμονή στα χωριά κυμαίνεται μεταξύ 70 και90 € για κάποιο συμπαθητικό έως καλό κατάλυμα, υπάρχουν συχνά διόδια και το φαγητό- ποτό είναι ελαφρώς ακριβότερο από τα δικά μας δεδομένα. Ναι οι Γάλλοι είναι ωραίοι άνθρωποι, δοτικοί και ευγενικοί και ναι μιλάνε όλοι αγγλικά, ακόμα και σε ένα μικρό χωριουδάκι. Μή παραλείψεις να κάνεις αυτό το ταξίδι γιατί θά ναι μια από τις  ωραιότερες εμπειρίες στη ζωή σου.

                                                                                

 

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...