HomeUncategorizedΑπό τη Θεσσαλονίκη στην Μπριζ: H Bίκυ...

Από τη Θεσσαλονίκη στην Μπριζ: H Bίκυ και ο Αντώνης γυρνάνε τον κόσμο

ΜΠΡΙΖ. Στην ομορφότερη πόλη της Ευρώπης. 

Ευτυχώς ή δυστυχώς γι’ αυτό τον τόπο δεν μπορείς να μην εκφραστείς με τετριμμένες κλισέ λέξεις. Παραμυθένια, ρομαντική, γοητευτική, κουκλίστική είναι κάποιες από αυτές.

Η Μπριζ είναι μία μικρή πόλη του βορειοδυτικού Βελγίου. Αποκαλείται συχνά και ‘Βενετία του βορρά’ και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Από τα πρώτα σου βήματα θα διαπιστώσεις ότι η μεσαιωνική αρχιτεκτονική της πόλης σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια καστροπολιτεία από μυθιστόρημα του Τόλκιν. Όσο κι αν απομακρυνθείς από το ιστορικό κέντρο το σκηνικό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Tουβλόκτιστα τριώροφα σπιτάκια, λιθόστρωτοι δρόμοι, γραφικά κανάλια παντού.

 

Περπάτα την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη μέχρι να κουραστείς. Κάνε στάσεις για να  ενυδατωθείς με μία από τις εκατοντάδες τοπικές μπύρες σε κάποια ταβέρνα – μικροζυθοποιία. Αν δεν είσαι λάτρης της μπύρας δοκίμασε μία βάφλα με βελγική σοκολάτα και καφεδάκι. Αν πάντως σ’ αρέσει η μπύρα η πόλη αυτή είναι παράδεισος για σένα. Μία από τις γραφικότερες πλατείες της Ευρώπης η πλατεία Αγοράς, ομφαλός της πόλης με ασύλληπτης ομορφιάς κτίρια να φωτογραφηθείς , υπέροχα καφέ και το εμβληματικό καμπαναριό Μπελφόρτ, το χαρακτηριστικότερο αξιοθέατο της Μπριζ. Λίγο πιο πέρα θα βρεις την μικρότερη αλλά εξίσου εντυπωσιακή πλατεία Μπούργκ.

Στην άκρη της πόλης θα συναντήσεις την παραμυθένια λίμνη Μinnewater. Χήνες, πάπιες θα βολτάρουν πλάι σου, θα κάνεις στην άκρη για να περάσουν άμαξες. Ιδανικός τρόπος να απολαύσεις την απαράμιλλη ομορφιά αυτής της πόλης είναι οι βαρκάδες στα κανάλια της. Διαρκούν περίπου μισή ώρα και κοστίζουν γύρω στα 15€.

Αυτό που οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις στην Μπριζ είναι να χαλαρώσεις πίνοντας μία από τις εξαιρετικές τοπικές μπύρες στο” to be “μπαρ, ένα από τα εμβληματικότερα σημεία της πόλης. Εκεί όπου το γιγάντιο δέντρο κρέμεται πάνω από το ποτάμι. Για φαγητό θα φας πατάτες τηγανιτές, μύδια και οπωσδήποτε την λαχταριστή βελγική σοκολάτα. Τρεις μέρες είναι καλά για να χορτάσεις αυτή την υπέροχη πόλη. Είναι μεν μικρή αλλά τόσο ερωτεύσιμη που λιγότερες μέρες δε θα σου είναι αρκετές.

Για την διαμονή σου θα βρεις στο κέντρο της πόλης καταλύματα προσιτά οικονομικά για τα δεδομένα της κεντρικής Ευρώπης. Με 70 ως 110 € βρίσκεις εξαιρετικά μικρά ξενοδοχεία.

Για να πας εκεί θα βρεις απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Βρυξέλλες από 50 €. Από κει θα πάρεις το τρένο και σε μία ώρα θα είσαι στο Μπριτζ. Αυτή η παραμυθένια πόλη όπως και νά χει είναι ένας τουριστικός προορισμός που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος που νιώθει ταξιδιώτης έστω μία φορά στη ζωή του. 

 

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...