HomeΘέματαΑΓΟΡΟΚΟΡΙΤΣΟ (TOMBOY)

ΑΓΟΡΟΚΟΡΙΤΣΟ (TOMBOY)

Οικογενειακό δράμα, Γαλλία, 2011, 82 λεπτά

Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά

Παίζουν: Ζοέ Εράν, Μαλόν Λεβανά, Ζαν Ντισόν

Δεκάχρονο κορίτσι με αγορίστικο κούρεμα και παρουσιαστικό μετακομίζει με την οικογένεια του σε προάστιο του Παρισιού. Στις πρώτες επαφές με τα παιδιά της ηλικίας του, συστήνεται ως αγόρι χωρίς να καταλαβαίνει την επικινδυνότητα αυτής της επιλογής.

Η ταινία της Sciamma περιγράφει εντελώς απέριττα μια ιστορία που επικεντρώνεται στην παιδική ανασφάλεια. Η ανάγκη των παιδιών να ξεχωρίζουν, ειδικότερα όταν εμφανίζονται σε καινούριο τόπο και καινούριες παρέες, δημιουργεί περιστατικά όπως αυτό όπου η μικρή Λορ για κάποιο λόγο θεωρεί πως θα έχει περισσότερη τύχη στη παρέα της αν συστηθεί ως Μίκαελ, σε μια παρέα μάλιστα που αποτελείται κυρίως από αγόρια. Η Λορ δεν αντιμετωπίζει κάποιο οικογενειακό πρόβλημα (η έγκυος μητέρα της είναι μια μονίμως γλυκιά και υποστηρικτική παρουσία) που πιθανά να την επηρέαζε, ούτε κάνει ότι κάνει για λόγους σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ακόμη και αν γεννιέται μια έλξη το πρώτο άτομο που γνωρίζει και συστήνεται ως αγόρι.
Η ταινία πάντως παρατηρεί το μυστήριο γύρω από αυτήν την απόφαση (και εν γένει το μυστήριο γύρω από διάφορες συμπεριφορές μικρών παιδιών) και παραμένει αποστασιοποιημένη ως το φινάλε, δεχόμενη τελικά το μυστήριο ως λύση. Η κάμερα της Sciamma έρχεται, βλέπει και απέρχεται χωρίς να δικαιολογεί από κάπου την στάση της Λορ και προτιμά να αντιμετωπίσει την όλη ιστορία ως καλοκαιρινό ολίσθημα (η ταινία διαδραματίζεται στο τέλος του καλοκαιριού, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων) ενός 10χρονου παιδιού. Και όπως όλα τα αντίστοιχα ολισθήματα, διορθώνονται με μια απλή συγγνώμη, το σχολείο ξεκινά, ο χειμώνας έρχεται και όλα ξαναγίνονται φυσιολογικά.

Related stories

H Πάολα Ρεβενιώτη δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της

Με αφορμή, την έκθεση, στο MOMus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,...

Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Τον Σεπτέμβριο του 1977 καταφθάνει στην συμπρωτεύουσα η μεγάλη...

Η πρώτη εμφάνιση Ελληνίδας ηθοποιού σε ανδρικό ρόλο στο θέατρο

Το 1899, η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ έγραψε...

Αυτή είναι σίγουρα η ομορφότερη ταράτσα της Άνω Πόλης που μπορείς να επισκεφθείς

Mε γραφική θέα, στην οδό Ανδοκίδου, περνώντας ταβερνάκια και...