HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΈνα σπίτι - πολυχώρος στο Πανόραμα με...

Ένα σπίτι – πολυχώρος στο Πανόραμα με τη σύγχρονη ματιά του αρχιτέκτονα Απόστολου Παπαβασιλείου

Κατοικία στο Πανόραμα – αρχιτεκτονική μελέτη και διακόσμηση του Απόστολου Παπαβασιλείου

Αντικείμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης αποτέλεσε η πλήρης ανακαίνιση του εσωτερικού ενός ενιαίου ισόγειου χώρου 80τ.μ. μιας μονοκατοικίας 300τ.μ. στη περιοχή Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Σημαντική παράμετρος που επηρέασε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ήταν η επιθυμία για τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σ ’έναν πολυχώρο, ο οποίος θα περιλαμβάνει ποικίλες χρήσεις – λειτουργίες παρέχοντας αντίστοιχες δυνατότητες στους ιδιοκτήτες της κατοικίας.

Στα πλαίσια της μελέτης στον ισόγειο χώρο ενσωματώθηκαν χρήσεις, όπως το καθιστικό, η κυκλική τραπεζαρία, ο χώρος της κουζίνας, καθώς και ο χώρος του γραφείου και της βιβλιοθήκης. Στόχος αποτέλεσε η επίτευξη μιας αρμονικής συνύπαρξης όλων αυτών των λειτουργιών, ενώ παράλληλα δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάδειξη κάθε χρήσης χώρου, ώστε η κάθε μία να αποκτά τη δική της ταυτότητα, ως στοιχείο, μέσα στο ενιαίο περιβάλλον του ισόγειου επιπέδου της μονοκατοικίας.

Από τον υφιστάμενο ισόγειο χώρο διατηρήθηκε το υψηλής ποιότητας μπεζ μαρμάρινο δάπεδο, όπως και το ενεργειακό τζάκι που δεσπόζει μέσα στο χώρο. Η εσωτερική διακόσμηση στηρίχτηκε στον σχεδιασμό επίπλων, σύνθετων ξύλινων κατασκευών, όπως το σπειροειδές διαχωριστικό (separator) της τραπεζαρίας, αλλά και ξυλεπενδύσεων, που εντάχθηκαν με πολύ προσοχή εντός της κατοικίας.

Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη ενός άρτιου και ολοκληρωμένου αποτελέσματος αποτέλεσε η μελέτη φωτισμού. Για τον λόγο αυτό σχεδιάστηκαν νέες ψευδοροφές, οι οποίες προσδίδουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον πολυχώρο, ενώ παράλληλα παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής και ένταξης σε αυτές κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων led, ώστε να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη κατανομή φωτός καλύπτοντας τις ανάγκες των χρηστών της μονοκατοικίας για τεχνητό φωτισμό. Πέρα από τον λειτουργικό φωτισμό, μέγιστη σημασία δόθηκε και στον ατμοσφαιρικό φωτισμό με τη χρήση γραμμικών led φωτιστικών σωμάτων τόσο σε οροφές (κρυφοί φωτισμοί), όσο και σε ξύλινες ιδιοκατασκευές (custom made) δημιουργώντας ποικίλα φωτιστικά σενάρια, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Η επιλογή των υλικών κατασκευής, των χρωμάτων βαφής, των υφασμάτων και των συστημάτων σκίασης έγινε με απόλυτη συνέπεια για το τελικό αποτέλεσμα, με σκοπό όλα αυτά τα στοιχεία να συνθέσουν ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον με ενδιαφέρουσες ζώνες λειτουργιών, όπου όλες μαζί να «σχηματίσουν» μια ξεχωριστή ενότητα προσδίδοντας έναν επιπλέον (+ Plus) χαρακτήρα στο εσωτερικό της μονοκατοικίας.

Credits:

Ξύλινες κατασκευές: U – LAB Furniture

Ιδιοκατασκευές επίπλων: Bianco Nero

Φωτισμός: Bright Special Lighting

Έπιπλα: Area Domus, Mexil

Υφάσματα και συστήματα σκίασης: Yffés textile brands

Τεχνοτροπίες – Βαφές: ARTMIX

Πριζοδιακοπτικό σύστημα : Le Grand

Related stories

Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Τον Σεπτέμβριο του 1977 καταφθάνει στην συμπρωτεύουσα η μεγάλη...

Η πρώτη εμφάνιση Ελληνίδας ηθοποιού σε ανδρικό ρόλο στο θέατρο

Το 1899, η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ έγραψε...

Αυτή είναι σίγουρα η ομορφότερη ταράτσα της Άνω Πόλης που μπορείς να επισκεφθείς

Mε γραφική θέα, στην οδό Ανδοκίδου, περνώντας ταβερνάκια και...

’We are One’’ Yoga Festival’ έρχεται στην Χ.Α.Ν.Θ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, πραγματοποιείται ένα ολοήμερο...