HomeInterviewsΔημήτρη Δημητριάδη, τι μέλλει γεννέσθαι;

Δημήτρη Δημητριάδη, τι μέλλει γεννέσθαι;

O Δημήτρης “εξερευνά” το μέλλον και εντοπίζει τις τάσεις και τις νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν τον κόσμο. Όταν πήραμε το βιβλίο του στα χέρια μας, έπρεπε να τον ρωτήσουμε κάποια πράγματα…

Δημήτρη, τι ακριβώς κάνει ένας μελλοντιστής όπως εσύ;

Ο «futurist» ή «μελλοντιστής» δεν προβλέπει το μέλλον, αναλύει σενάρια για τα πιθανά μέλλοντα, εξερευνώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τις οικονομικές δυνάμεις αλλά και τις πιθανές αβεβαιότητες. Οι Σπουδές για τα Μέλλοντα παρέχουν εργαλεία και μεθόδους για να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα και τις αλλαγές. Ο futurist αναλύει πιθανά μελλοντικά σενάρια. Η ευθύνη ενός futurist είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους, τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις να βάλουν στην καθημερινότητα τους την μελλοντοστραφή σκέψη.




Είσαι μεταξύ άλλων και data analyst. Τι μπορεί κανείς να ανακαλύψει για το μέλλον μέσα από στοιχεία που αφορούν το παρελθόν;

Σε έναν κόσμο όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί και η ταχύτητα των αλλαγών αυξάνεται αδιάκοπα, η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στο μέλλον είναι κρίσιμη, τα στοιχεία που έχουμε από το παρελθόν, δεν είναι πάντα σωστός οδηγός για το μέλλον. Το 2049 φιλοδοξεί να γίνει ένα εγχειρίδιο επιλογών προς τα επιθυμητά μέλλοντα του κάθε αναγνώστη. Αποτελεί μια θετική προσέγγιση για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, οι κβαντικοί υπολογιστές και άλλες εκθετικές τεχνολογίες διαμορφώνουν την ανθρωπότητα, μέσα από την μελέτη των μεγατάσεων, αλλά και ασθενών σημάτων και καθοδηγεί των αναγνώστη να αγκαλιάσει την αλλαγή ως συνθήκη προόδου. 

Kάνεις χαμό στο TikTok! Είσαι και μάλλον ο μοναδικός στην Ελλάδα με το δικό σου niche…

Το TikTok είναι κατεξοχήν ένα μέσο που έφερε στο προσκήνιο την οικονομία της προσοχής. Τα περιεχόμενα που ανεβάζω και τραβούν την προσοχή είναι αυτά που σχετίζονται με θέματα όπως η σεξουαλικότητα στο μέλλον, τα κρυπτονομίσματα, τα NFT, καθώς και τα fake news. Ακούω πολλές θεωρίες συνωμοσίας στα σχόλια όπως οι ταυτότητες με ενσωματωμένο τσιπ κτλ. Ως futurist, θεωρώ καθήκον μου να διασαφηνίζω αυτές τις απορίες με σοβαρότητα και επιστημονική ακρίβεια, ακόμη και μέσω ενός βίντεο 30 δευτερολέπτων.

Tο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν. Αυτό είναι σίγουρο! Μιλώντας για παρελθόν, δώσε μας μερικά στοιχεία της κουλτούρας σου που κουβαλάς μαζί σου στο σήμερα και μάλλον θα πάρεις μαζί σου και στο μέλλον. Πες μας ταινίες, μουσικές, συνήθειες!

Σε μια πρόταση, θα έγραφα Nolan, White Noise και Hans Zimmer.
Ο Christopher Nolan για παράδειγμα θεωρώ ότι είναι ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης, με έχει εντυπωσιάσει διότι αποτυπώνει με εκπληκτική δεξιοτεχνία την περιορισμένη ανθρώπινη κατανόηση για το χωροχρονικό συνεχές. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι ένας θαυμαστός ταξιδιώτης του χρόνου, μπορεί να περιηγηθεί στο μέλλον και το παρελθόν, ανακατασκευάζοντας αναμνήσεις με απλά θραύσματα πληροφοριών. Μάλιστα, ο εγκέφαλος συχνά επεξεργάζεται και βελτιώνει αυτές τις αναμνήσεις, μετατρέποντας ουδέτερες ή αρνητικές εμπειρίες σε κάτι πιο θετικό και ευχάριστο. Αυτή είναι και η δική μου τοποθέτηση, μια θετική αντίληψη για το μέλλον.

Διάβασε το βιβλίο του Δημήτρη, 2049 που μόλις κυκλοφόρησε, από την Key Books!

Πώς βλέπεις το μέλλον στη Θεσσαλονίκη; Και κυρίως ποια είναι τα κριτήριά σου για κάθε “πρόβλεψη”;

Η Θεσσαλονίκη ήταν από πάντα μια πόλη με κοσμοπολιτικό χαρακτήρα. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό της, θα την «πάει» με θετικό πρόσημο και στο μέλλον. Επειδή όπως έχουμε πει δεν κάνουμε προβλέψεις, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η έννοια του μέλλοντος είναι ανθρώπινη επινόηση.

Να φοβηθούμε το ΑΙ; Τα μηχανήματα θα συμμαχήσουν για να μας καταστρέψουν;

Όπως λέω συχνά: Δεν θα μας αντικαταστήσει μία AI, ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί AI θα το κάνει. Το upskilling και το reskilling έχουν καταστεί απαραίτητα για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και ενημερωμένοι. Υπήρξε μια εποχή όπου κάποιος θα σπούδαζε έναν τομέα και θα ακολουθούσε αυτήν την ειδικότητα για όλη του τη ζωή. Σήμερα, όμως, κάθε τρία ή πέντε χρόνια, υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να επανεφευρεθούμε, να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες δεξιότητες μας ή να μάθουμε κάτι εντελώς καινούριο.

Aπό όλες τις Οδηγίες Χρήσης Για Την Ανθρωπότητα ποια είναι η σημαντικότερη; Από πού να αρχίσουμε;

Η πρώτη οδηγία είναι να ξεκινήσεις το βιβλίο… Μια ακόμη «σημαντική οδηγία» είναι ότι : Οι άνθρωποι έχουν δημιουργικότητα και ηθική, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη κάνει γρήγορους υπολογισμούς και βρίσκει νέες πληροφορίες. Όταν συνεργαζόμαστε, άνθρωποι και AI μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο και να έχουμε νέες ιδέες με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε οικουμενικά προβλήματα προς ένα δικαιότερο, πιο αξιοκρατικό και ισότιμο μέλλον. 

Πες μας τώρα την αγαπημένη σου βόλτα στη Θεσσαλονίκη, και τα στέκια σου!

Kάθε φορά που επιστρέφω στην γενέτειρα μου, εθιμοτυπική βόλτα και διπλό cappuccino στο χέρι από urbanist, περπάτημα στην παραλία με white stripes στα ακουστικά, στάση για Americano στο Local και συνέχεια με Negroni στο Vogatsikou. Σε έκτακτες περιπτώσεις συνέχεια στο Ladoze και σβήσιμο στο LastSlice. 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...