HomeInterviewsΗ Ανδριάνα και ο Κώστας έχουν το...

Η Ανδριάνα και ο Κώστας έχουν το πιο μοντέρνο μπακάλικο της πόλης, γεμάτο παραδοσιακά προϊόντα

Φωτογραφίες: Ηλιάνα Ηλιάδου

Μπορεί στο νου μας να έχουμε, όταν ακούμε τη λέξη “μπακάλικο” μαγαζιά με παλιά ξύλινα ράφια, έναν μπακάλη με ποδιά στο βάθος και τενεκεδάκια Κύκνος, αλλά πλέον προχωρήσαμε πολύ από αυτό. Και υπάρχει ένα παντοπωλείο που συνδυάζει τέλεια την παράδοση με σύγχρονη διακόσμηση και φρέσκα προϊόντα από νέες γενιές παραγωγών στην Ελλάδα.

Το Entopica Bakaleria φιλοξενεί στα ράφια και τα ψυγεία του παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, βρίσκεται στην οδό Καστριτσίου, στην πλατεία Άθωνος, και εκεί θα βρεις τους χαμογελαστούς Ανδριάνα Νεραντζάκη και τον Κώστα Ξενόπουλο.

Η Ανδριάνα τελείωσε αρχαιολογία, ωστόσο δεν ακολούθησε τις σπουδές της. Παρακολούθησε ένα σεμινάριο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό, γνώρισε παραγωγούς και έπειτα μαζί με τον γεωπόνο και διοργανωτή του καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ στη Βλάστη Κοζάνης, αποφάσισαν να ανοίξουν ενα παντοπωλείο διαφορετικό από τα άλλα συνδυάζοντας τη γοητεία του παραδοσιακού με το μοντέρνο, της πληθώρας με το εκλεκτό, το αυστηρό με το ανάλαφρο.

Μιλήσαμε μαζί τους για να τους γνωρίσουμε καλύτερα…

Το μαγαζί άνοιξε στα τέλη του 2021 αλλά η προετοιμασία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ήταν κοινή απόφαση και των 2 να ασχοληθούμε με αυτό το αντικείμενο,καθώς μας αρέσει πολύ το καλό φαγητό, οι νέες γεύσεις ταυτόχρονα με τις παραδοσιακές και επίσης έχοντας την πεποίθηση ότι η καλή διατροφή είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων,οπότε και θέλαμε να μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα σε τιμές που ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Οι περισσότερες δυσκολίες ήταν ταυτόχρονα και δημιουργικές. Μας πήρε αρκετό καιρό να βρούμε το σημείο που θα άνοιγε το κατάστημα,καθώς επίσης είχαμε και τον ευχάριστο μπελά να βρούμε και να διαλέξουμε τα προϊόντα με τα οποία θα γεμίζαμε το μαγαζί και θα προσφέραμε στον κόσμο.

Τα βασικά κριτήρια βάση των οποίων επιλέγουμε τα προϊόντα είναι η ποιότητα και η τιμή τους, όπως επίσης και αν αρέσει σε εμάς τους ίδιους, αλλά επειδή αυτό είναι υποκειμενικό, έρχεται δεύτερο. Επίσης, oι ανάγκες και οι επιθυμίες των πελατών, μας έχουν οδηγήσει πολλές φορές στο να βρούμε και να ανακαλύψουμε κι εμείς προϊόντα που δεν τα γνωρίζαμε και πραγματικά αξίζει να υπάρχουν στο μαγαζί μας.

Σίγουρα “προηγούνται” τα προϊόντα τα οποία μπορούμε να πάρουμε απευθείας από παραγωγούς, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο για εμάς, παίζει και ο άνθρωπος με τον οποίο θα συνεργαστούμε.

Τα αγαπημένα κομμάτια της δουλειά μας θα λέγαμε ότι είναι… 2,5 πράγματα Πρώτον, η επαφή με τον κόσμο και κυρίως η διαδικασία που ξεκινάει όταν κάποιος έρχεται ανοικτός στο να δοκιμάσει νέα πράγματα. Το φαγητό και η γεύση γενικότερα, έχουν την ικανότητα να φέρνουν αναμνήσεις και να ξυπνάνε επιθυμίες! Μην ξεχνάμε ότι, ειδικά στη χώρα μας, το φαγητό δεν είναι συνδεδεμένο μόνο με τη βιολογική ανάγκη της διατροφή, αλλά και με την ανάγκη της επαφής με άλλους ανθρώπους. Δεύτερον, η συνεχόμενη αναζήτηση και ανακάλυψη νέων προϊόντων,που ειλικρινά είναι άπειρα. Το μισό που είπαμε παραπάνω είναι η δοκιμή αυτών που ανακαλύπτουμε!

Η αλήθεια είναι ότι εμείς προσπαθούμε μέσα σε έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί σύγχρονα, και για αυτό ευχαριστούμε πολύ τους αγαπημένους φίλους του can studio που σχεδίασαν και έφτιαξαν το χώρο, να κρατάμε ζωντανή την παράδοση και την εξέλιξη της στο τρόφιμο και να τη συνδέουμε με το σήμερα και τις ανάγκες που προκύπτουν. Αυτό θα το διαπιστώσετε με μια επίσκεψη στο μαγαζί μας!

 

Entopica Bakaleria

Καστριτσίου 15, 231 130 1187

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...