HomeΘέματαUrbanities. The Food Stories

Urbanities. The Food Stories

Μάθε για την παέγια (ισπ. paella)

Αν και θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα, στην πραγματικότητα η ύπαρξή του μάλλον οφείλεται στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία. Πρόκειται, δηλαδή, για συνταγή με αραβικές καταβολές. Παρόλα αυτά αποτελεί εθνικό φαγητό των Μεσογειακών ακτών της χερσονήσου και εστιάζεται στη Βαλένθια και τη Μούρθια, όπου βρίσκονται οι τεράστιοι ορυζώνες της χώρας που παράγουν μια ποικιλία ρυζιού με το όνομα 'senia'.

H παέγια συνηθίζεται να τρώγεται ως μεσημεριανό οικογενειακό φαγητό ημέρας αργίας, που ψήνεται στην ύπαιθρο. Με λίγα λόγια, η παέγια είναι το αντίστοιχο μπάρμπεκιου των Αμερικανών, το ασαντόρ των Αργεντίνων ακόμη και το αντίστοιχο ελληνικό σουβλάκι!!

Η συνταγή της παέγιας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, οπότε αν μπορούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό για το τι είναι η παέγια, θα λέγαμε ότι είναι ένα φαγητό που ψήνεται σε ειδικό σκεύος (ρηχό τηγάνι με δυο λαβές δεξιά και αριστερά), από όπου πήρε και το όνομα της, πάνω σε φωτιά ή ανοιχτή φλόγα και αποτελείται από ρύζι, ζωμό και διάφορους συνδυασμούς ψαρικών, θαλασσινών, κρεατικών, οσπρίων και λαχανικών. Και οφείλει το κιτρινοκόκκινο χρώμα της στο σαφράν (safran) και το κόκκινο γλυκό πιπέρι (pimenton dulce).

Συνταγή για μια σπιτική ανάμεικτη παέγια (χωρίς φωτιές και ειδικά σκεύη):

Για 4 άτομα:
1 κούπα ρύζι (καρολίνα, ή αρμπόριο, ή ότι άλλο έχετε)
2 κούπες ζωμό (ότι ζωμό του εμπορίου θέλετε, αραιωμένο σε 2 κούπες νερό)
1 κρεμμύδι κομμένο σε ζάρια
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φέτες
1 φλ του καφέ αρακά
1 τομάτα κομμένη σε ζάρια
1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κοματάκια
1 λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε φέτες
2 καλαμαράκια κομμένα σε φέτες*
8 γαρίδες με κέλυφος*
4- 5 μύδια με κέλυφος*
1 πρέζα σαφράν 
1 κ.γ κόκκινο πιπέρι γλυκό
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
λεμόνι, μαιντανό για το σερβίρισμα

*προτιμήστε κατεψυγμένα θαλασσινά, έτσι αποφεύγετε το καθάρισμα.

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει για λίγο, μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το κοτόπουλο και το λουκάνικο. Σοτάρουμε για 1- 2 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 3 λεπτά μέχρι να αρχίσει το ρύζι να γυαλίζει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι το 1/3 από το ζωμό, το σαφράν, το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο, τον αρακά, την τομάτα, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις αρχίσει να χυλώνει, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι σε ένα ταψί φούρνου περίπου ίδιου μεγέθους με το τηγάνι και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Τέλος, τοποθετούμε τα θαλασσινά πάνω στο ρύζι βυθίζοντάς τα, έτσι ώστε να καλύπτονται από ζωμό. Ψήνουμε στο φούρνο στους 165 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιντανό και λεμόνι σε τέταρτα.

Related stories

Ορόσημα του Ελληνικού Κινηματογράφου από το 1896 έως το 1940

Για τον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’50, του...

Ο νέος αέρας της Εγνατίας και τα διαμάντια της Βενιζέλου

της Βιολέτας Λεμόνα aka thessalonicious Το πρόγραμμα της ημέρας σε...

H θρυλική λίστα τραγουδιών του Κουέντιν Ταραντίνο από τα soundtrack των ταινιών του

Αν κάτι χαρακτηρίζει τις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο –...