HomeNewsroomTο «Δέντρο της Μνήμης» στη μνήμη των...

Tο «Δέντρο της Μνήμης» στη μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσία γονέων, συγγενών, φίλων των 57 θυμάτων των Τεμπών, αλλά και κόσμου που παρά τη βροχή βρέθηκε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «Δένδρου της Μνήμης», του μνημείου των θυμάτων των Τεμπών.

Το «Δένδρο της Μνήμης», δίδυμο μνημείο του «Δένδρου των Ψυχών» που τοποθετήθηκε στην Αθήνα, φιλοτέχνησαν η εικαστικός Μαρία Μανδάκη και ο Γιάννης Σαντεξής, ο οποίος το συναρμολόγησε.

Το «Δένδρο της Μνήμης» αποτελείται από ένα δένδρο με φύλλα στη βάση του οποίου βρίσκονται 57 πουλιά, ενώ στο αντίστοιχο της Αθήνας τα πουλιά βρίσκονται στα κλαδιά. Τα δύο γλυπτά αποτυπώνουν την αρχή του ταξιδιού, την Αθήνα από όπου ξεκίνησε η επιβατική αμαξοστοιχία στις 28.02.2023 και την Θεσσαλονίκη όπου ήταν ο τελικός προορισμός και το τρένο μαζί με τα 57 θύματα δεν έφτασαν ποτέ, αποτυπώνουν ένα ταξίδι με αρχή χωρίς τέλος. Κάθε πουλί συμβολίζει μια από τις 57 ψυχές, που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα. Μάλιστα, στα φτερά τους έχουν χαραχτεί τα μικρά ονόματα και οι ηλικίες των θυμάτων.

Το «Δέντρο της Μνήμης» είναι δωρεά του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών και αποτελείται από μαρμάρινο ασύμμετρο βράχο συνολικών διαστάσεων μήκους 1,80μ x πλάτους 1,80μ x ύψους 1,00μ ως βάση και επάνω σε αυτόν στηρίζεται ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων, με διάμετρο ανοίγματος κλαδιών περίπου 3,20μ.

Από νωρίς το πρωί πολίτες της Θεσσαλονίκης που βρέθηκαν στο πάρκο του Απογευματινού Ήλιου άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο και μηνύματα «Δεν έχω οξυγόνο» οι τελευταίες λέξεις της αδικοχαμένης Φραντζέσκας Μπέζα.

Μια μαρμάρινη πλάκα δίπλα από το «Δένδρο της Μνήμης» με τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών μαζί με το μνημείο θα υπενθυμίζουν διαρκώς το παλλαϊκό αίτημα για Δικαιοσύνη, Διαλεύκανση και Ποτέ Ξανά. Όταν η μαρμάρινη πλάκα αποκαλύφθηκε πολίτες και συγγενείς φώναξαν «ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης ξεκίνησε την ομιλία του με τους στίχους του Μάνου Ελευθέριου: «Ποιος τη ζωή μου ποιος παραφυλά, Στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει, Πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
Που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει».

«Δεν υπάρχουν λόγια σήμερα που θα μπορούσε να πει κάποιος. Τα σβήνει ο λυγμός ενός ολοκλήρου Έθνους, εντός και εκτός της χώρας.
Τα εμποδίζει ο πόνος για τον πιο άδικο χαμό 57 ανθρώπων. Τα εμποδίζει ο θυμός, γιατί δυο χρονια μετά δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες.
Δυο χρόνια μετά δεν υπάρχουν ένοχοι. Σήμερα απευθυνόμαστε με πολύ σεβασμό σε όλους εσάς, τους ανθρώπους που χάσατε ένα κομμάτι της ψυχής σας πριν δύο χρόνια. Θέλω να σας πω το εξής: Ο αγώνας που δίνετε για δικαίωση είναι αγώνας όλης της κοινωνίας, αγώνας που οφείλει να μας αφορά όλους. Το Δέντρο της Μνήμης που ριζώνει από σήμερα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης με τα πεσμένα από τα κλαδιά πουλιά, θα υπενθυμίζει στο διηνεκές τον αναιτιολόγητο, εξοργιστικό χαμό των ανθρώπων αυτών αλλά και την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.
Προσπάθησα να φέρω τον εαυτό μου για λίγο στην θέση σας. Δεν άντεξα ούτε ένα λεπτό.
Ένιωσα πόνο, οργή, θυμό. Και νομίζω, ότι αυτά τα συναισθήματα μοιράζονται όλοι οι Έλληνες.
Είναι υποχρέωσή μας, η προσπάθεια που εσείς οι συγγενείς ξεκινήσατε να συνεχιστεί δυναμικά, μέχρι να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ. Αυτή την υποχρέωση θα μας θυμίζει το τοπόσημο αυτό. Το Δένδρο, που θα κρατήσει άσβεστη στην αιωνιότητα τη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας» είπε ο κ. Αγγελούδης.

Εκείνη που συγκλόνισε με την ομιλία της ήταν η Αλεξάνδρα Ταχμαζίδου, αδερφή της Σοφίας Ειρήνης που χάθηκε στα Τέμπη σε ηλικία 31 ετών.

«Είμαστε όλοι εδώ και ζητούμε δικαιοσύνη για αυτές τις ψυχές, για να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους ενόχους», τόνισε.

Related stories

Κινηματογράφος, αρχιτεκτονική, design και ο αλληλένδετος διάλογος μεταξύ τους

Από την αρχαιότητα, η αρχιτεκτονική συνδέεται με πολλούς τομείς...

Πώς οι μονές λήψεις του ‘Adolescence’ κρύβονται μπροστά στα μάτια μας

Ο σκηνοθέτης Φίλιπ Μπαραντίνι και ο διευθυντής φωτογραφίας Μάθιου...

Η ταινία που ο Ρίτσαρντ Γκιρ δεν ήθελε να κάνει, αλλά έκανε για τα χρήματα

Ποιος δεν αγαπά μια καλή ρομαντική κομεντί; Αν απαντήσεις...