Με χαρά υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια εναλλακτική εκδήλωση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (16/5/2015Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης) το οποίο διοργανώθηκε από την ομάδα φοιτητών Students for Sustainability του Μεταπτυχιακού τμήματος Περιβαλλοντική Διαχείριση και Αειφορία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.
Η εκδήλωση – έκθεση φωτογραφίας έφερε το όνομα «Ecothess: Περιβάλλον και άνθρωπος» και στόχευσε στη μύηση μας στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Η περιβαλλοντική οργάνωση Ecocity σε συνεργασία με την ομάδα των Studentsfor Sustainability και φυσικά με τους εθελοντές έβγαλαν εις πέρας μια μαγική διαδρομή. Φωτογραφίες που απεικονίζουν τη Θεσσαλονίκη του σήμερα με μια περιβαλλοντική ματιά στόλισαν τους τοίχους και τα στενάκια του πεζοδρόμου των οδών Καποδιστρίου και Πάικου.
Αυτές, που άνηκαν τόσο σε κάτοικους όσο και ταξιδευτές της πόλης, αντανακλούσαν την προσωπική ανησυχία του εκάστοτε φωτογράφου. Άλλοτε απεικονιζόταν ένα πλήθος πολυκατοικιών που έκρυβαν τον ήλιο και εμπόδιζαν κάθε μορφής βλάστηση. Άλλοτε πρωτοστατούσε ένα βουνό σκουπιδιών που έπληττε τόσο τους κατοίκους όσο και τα υπόλοιπα ζωντανά που πάλευαν να βρουν μια υγιή γωνιά να ξαποστάσουν.
Δυστυχώς, όλες αυτές οι φωτογραφίες απηχούν στην πραγματικότητα. Καθημερινά όλοι ερχόμαστε σε επαφή με τέτοιες εικόνες, μα εθελοτυφλούμε. Ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης ήταν να φέρει στο φώς τα προβλήματα αυτά, πράγμα που επετεύχθη. Κατάφερε να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Επισκέπτες όλων των ηλικιών θαύμασαν και ρώτησαν για τις φωτογραφίες, και στη συνέχεια επέλεξαν αυτήν που τους παρακίνησε περισσότερο.
Όλοι μαζί στο τέλος με την συνοδεία μουσικών συγκροτημάτων γιόρτασαν την πρώτη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών της πόλης μέσω του πιο δυνατού μέσου, της εικόνας, δείχνοντας πως το να αγαπάς το περιβάλλον, να αναπτύσσεσαι βιώσιμα είναι πολιτισμός.
Πολιτισμός επίσης είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά και τα 6 μαγαζία του πεζοδρόμου των οδών Καποδιστρίου και Πάικου ένωσαν τις δυνάμεις τους και χρηματοδότησαν την πρωτοβουλία. Καταστήματα όπως το Gaspard Wine Bar – Café, οι Τέσσερις Εποχές (που αν και σχετικά απομακρυσμένα από την καρδιά της εκδήλωσης υποστήριξαν θερμά την πρωτοβουλία και αυτό είναι προς τιμήν τους) το αρτοζαχαροπλαστείο AVVERTO, η Ουζερί Αγορά, το εστιατόριο Ελιά – Λεμόνι και το εστιατόριο – μεζεδοπωλείο Τα Τρία Γουρουνάκια έδειξαν ήθος και επαγγελματισμό και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση σε μία πραγματική δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η συνεργασία τους και η υποστήριξη της εκδήλωσης, μας έδειξε ότι οι πιθανοί επαγγελματικοί ανταγωνισμοί παραμερίζονται όταν ο σκοπός είναι πραγματικά σημαντικός και προς ώφελος της κοινωνίας, κάτι που δεν είναι δυστυχώς ακόμα ευραίως διαδεδομένο στην ελληνική πραγματικότητα και οι συγκεκριμένοι αποτελούν τουλάχιστον παράδειγμα προς μίμηση.
Τι αποκόμισα από αυτή τη μέρα; Καταρχάς, ότι το περιβάλλον μπορεί να γίνει η αφορμή για την συνεργασία διαφορετικών ατόμων που ωστόσο τους ενώνει ο σκοπός. Μου έμειναν εικόνες, όπως αυτή που ένας επαγγελματίας φωτογράφος όχι μόνο ενδιαφέρθηκε αλλά θαύμασε το φωτογραφικό υλικό. Όπως αυτοί που ξένοι τουρίστες αρχικά χαζεύοντάς τες κατέληξαν να εμβαθύνουν χάρη στις φωτογραφίες και να ζητούν περαιτέρω πληροφορίες τόσο για το περιεχόμενό τους όσο και για την ίδια τη δράση. Φωτογραφίες που θαρρείς και ξεπήδησαν από το χαρτί και έδωσαν πνοή σε ένα θέμα που μέχρι τώρα έμενε ανέγγιχτο.
Εύχομαι η εκδήλωση αυτή να είναι μόνο η αρχή και να δώσει το έναυσμα της αλλαγής της περιβαλλοντικής μας κουλτούρας. Οι φωτογραφίες εκθέτονται σήμερα και μέχρι τις 5 Ιουνίου που θα ανακοινωθεί ο νικητής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.