HomeMind the artΘέατροΟι "Δούλες" του Jean Genet στο θέατρο...

Οι "Δούλες" του Jean Genet στο θέατρο Αυλαία.

Η καταπιεσμένη γυναικεία φύση, η εξουσία, ο σαδισμός, ο έρωτας είναι κάποια από τα στοιχεία που θέλουμε να θίξουμε στην παράστασή μας.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι πολυαναμενόμενες παραστάσεις του έργου του Ζαν Ζενέ Δούλες από την ομάδα τέχνης Oberon στο θέατρο Αυλαία. Ανάμεσα στις παραστάσεις βρήκαμε λίγο χρόνο για να συνομιλήσουμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης, Διονύση Καραθανάση, για τους λόγους που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν το εμβληματικό αυτό έργο, πώς αυτό μας αφορά 60 χρόνια μετά, αλλά και για το πώς βλέπουμε την καθημερινότητα και τη θεατρική ζωή στη Θεσσαλονίκη σήμερα.

Ποια ανάγκη σας, σας οδήγησε να επιλέξετε ως ομάδα τέχνης Oberon, να ανεβάσετε τις Δούλες του Ζαν Ζενέ;

Ζούμε σε μια δύσκολη και σκληρή εποχή. Παρατηρώντας όλα αυτά που συμβαίνουν συνειδητοποιείς ότι όλοι μας έχουμε την ανάγκη να εναντιωθούμε σε αυτό που ζούμε. παρατηρείς παντού γύρω σου ανθρώπους καταπιεσμένους που ζουν σε αυτήν την κατάσταση όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Άνθρωποι που αναζητούν έναν τρόπο για να διεκδικήσουν. Διαβάζοντας ξανά τις Δούλες ένοιωσα τις ηρωίδες του Ζενέ τόσο σύγχρονές μου, που ήθελα να τις γνωρίσω και με την ομάδα μας να εξερευνήσουμε την ανάγκη τους για αναγνώριση, για διεκδίκηση, για δικαίωση, για αντίσταση στην εξουσία.


Οι Δούλες είναι ένα έργο που έχει δεχτεί πλήθος ερμηνειών. Ποια είναι η προσωπική σας ερμηνεία και οπτική πάνω στο έργο; Τι σας οδήγησε κατά τη διαδικασία της σκηνοθεσίας;

Οι Δούλες είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα θεατρικά κείμενα και είναι τόσο «ανοιχτό» που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Προσπαθήσαμε να δούμε στις Δούλες τις γυναίκες που η καταπίεση τις έχει φέρει σε αδιέξοδο και τελούν υπό σύγχυση. Η καταπιεσμένη γυναικεία φύση, η εξουσία, ο σαδισμός, ο έρωτας, το απαγορευμένο, η δύναμη και η διαστρέβλωση του ειδώλου, η ελευθερία που δίνει η αλλαγή των ρόλων είναι κάποια από τα στοιχεία που θέλουμε να θίξουμε στην παράστασή μας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον τρόπο γραφής του Ζαν Ζενέ;

Ο Ζενέ έζησε μια έντονη ζωή στο περιθώριο, από επιλογή του. Οι εμπειρίες του έχουν περάσει στα έργα του. Τον έχουν κατατάξει στους συγγραφείς του παραλόγου. Στα έργα του έχει μια ελευθερία στη φόρμα που δίνει και ελευθερία στην «ανάγνωσή» τους. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί δημιουργεί εικόνες και ακραία συναισθήματα στους ήρωές του. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο διαφορετικός κόσμος που προτείνει με εξιτάρουν ως αναγνώστη και περισσότερο ως δημιουργό.

Ως ομάδα τέχνης Oberon,καταπιάνεστε με ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει από Ζενέ τώρα, Σάρα Κέην πριν λίγα χρόνια, Γιάννη Ρίτσο, Λούλα Αναγνωστάκη, Howard Barker… Υπάρχει κάποιο νήμα που συνδέει αυτές τις επιλογές; Υπάρχει ένα στίγμα που θέλετε να έχετε ως ομάδα;

Ως ομάδα έχουμε μια αρχή. Την ελεύθερη έκφραση όλων των μελών μας. Καθένας μας μπορεί να προτείνει όποιο κείμενο θεωρεί ότι έχει ενδιαφέρον να το δουλέψουμε και να ασχοληθούμε μαζί του. Μας ενδιαφέρουν τα κείμενα που θέτουν προβληματισμούς και που μπορούμε να μοιραστούμε με το κοινό της πόλης. Όλα τα κείμενα προσπαθούμε να τα προσεγγίσουμε με σεβασμό και με διάθεση πειραματισμού και μελέτης. Το θέατρο είναι το αντικείμενό μας και προσπαθούμε να το ερευνήσουμε σε βάθος με στόχο να φτιάχνουμε παραστάσεις που να εμπεριέχουν την άποψή μας.

Ζώντας και προσπαθώντας να επιβιώσετε στην θεατρική Θεσσαλονίκη ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε; Πώς βλέπετε τα θεατρικά τεκταινόμενα στην πόλη;

Χαίρομαι που βλέπω στη Θεσσαλονίκη νέους ανθρώπους να κάνουν θέατρο. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Είναι αδύνατη η επιβίωση μέσα από το θέατρο. Αλλά είναι ελπιδοφόρο ότι όσο δύσκολες κι αν είναι συνθήκες υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν, που δεν το βάζουν κάτω. Άνθρωποι που επενδύουν ενέργεια, κόπο και χρόνο χωρίς κανένα οικονομικό όφελος τις περισσότερες φορές. Χαίρομαι που είμαι ένας από αυτούς. Οι φωνές είναι πολλές και όλες βρίσκουν αποδέκτες. Χαίρομαι που ο κόσμος της Θεσσαλονίκης βγαίνει και πάει στο θέατρο.

Έχοντας την διπλή ιδιότητα και του ηθοποιού και του σκηνοθέτη, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και κατά πόσο διαβάζετε κριτικές που γράφονται είτε για τις παραστάσεις σας είτε για συναδέλφων σας. Πιστεύετε η κριτική έχει δύναμη όσον αφορά είτε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, είτε όσον αφορά την προώθηση ή μη μιας παράστασης στο θεατρόφιλο κοινό;

Ναι, βέβαια διαβάζω τις κριτικές που γράφονται. Είναι μέρος της δουλειάς μου. Βεβαίως στην εποχή του ηλεκτρονικού τύπου και την πληθώρα των sites οι «κριτικές» είναι πολλές και καμιά φορά γίνονται επιθετικές και εριστικές προς τους καλλιτέχνες χωρίς να έχουν κάποια στοιχειοθετημένη και εμπεριστατωμένη θέση και άποψη. Δε με ενδιαφέρουν τέτοιου είδους κριτικές. Λαμβάνω υπόψη τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που γράφονται σε μια κριτική μόνο αν έχουν ένα επιστημονικό θεατρικό υπόβαθρο και όχι απλά μια προσωπική άποψη. Δεν απορρίπτω τις προσωπικές απόψεις αλλά δεν τις θεωρώ κριτική. Σίγουρα μια κριτική μπορεί να επηρεάσει το κοινό αλλά το σίγουρο είναι ότι το κοινό θα έχει δική του άποψη όταν δει μια παράσταση που εντέλει μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την κριτική που έχει διαβάσει.

info


Οι Δούλες (Les Bonnes) του Jean Genet



Συντελεστές

Μετάφραση: Oberon Art Group

Σκηνοθεσία: Διονύσης Καραθανάσης

Σκηνικά – Κοστούμια: Κέλλυ Εφραιμίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης – Κέλλυ Εφραιμίδου

Επιμέλεια κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Σιάχου

Επιμέλεια trailer: Μιχάλης Γιαγκουνίδης

Φωτογραφίες: Χρύσα Μανδαλιανού

Οργάνωση Παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Παραγωγή: «Ομάδα Τέχνης Oberon»


Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντιάνα Ζαχαροπούλου

Ιωάννα Λαμνή

Μελίνα Τριανταφυλλίδου


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 14 Φεβρουαρίου 2017


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00


Διάρκεια παράστασης

90min


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο(φοιτητικό, ομαδικό), 5 ευρώ ανέργων


Προπώληση Εισιτηρίων

IANOS (Αριστοτέλους 7) και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία


Ωρες ταμείου

Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

Facebook : https://www.facebook.com/oberonartgroup/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή)

Τ: 2310 237700

E: [email protected]

W:www.avlaiatheatre.gr

Related stories