Στις 6 Οκτωβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε θα τους συναντήσουμε στον Εξώστη.
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Γιάννης Λιόλιος είναι 2D Animator και Motion Graphic Designer. Έχει δημιουργήσει μία ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, The Bug, την διαδικτυακή σειρά κινουμένων σχεδίων Linear Tales και ασχολείται επίσης με τα Special Effects, συμμετέχοντας σε δύο ταινίες μικρού μήκους, το e-Social και το White collar. Είναι φοιτητής του τμήματος κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και από το 2015 έχει αναλάβει τα καθήκοντα τoυ καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.
Λίγα λόγια για την ταινία
Ένα συνηθισμένο ζωύφιο, σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο, γίνεται μωβ, εξαιτίας ενός φριχτού ατυχήματος και χάνει όλους τους φίλους του που δεν εγκρίνουν το νέο του χρώμα. Διάρκεια: 6' Είδος: Animation
Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιδέα για το Bug ξεκίνησε μετά τον αρχικό σχεδιασμό του χαρακτήρα. Για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού σποτ χρειάστηκε να σχεδιάσω ένα καρτούν χαρακτήρα, που τελικά δεν μπορούσε να περιοριστεί σε αυτό… Σκέφτηκα να δημιουργήσω μια μικρού μήκους ταινία, αλλά ενώ είχα τον χαρακτήρα, δεν είχα την ιστορία. Η πρώτη ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν «γιατί αυτό το ζωύφιο είναι μωβ;» και από εκεί και πέρα η ιστορία ξεδιπλώθηκε σχεδόν από μόνη της.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο που μου έμενε από την εργασία μου. Η βασικότερη δυσκολία ήταν… όλη η ταινία. Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια και παρόλο που είχα κάποια εμπειρία στο τεχνικό κομμάτι έπρεπε να βρω λύσεις σε προβλήματα που δεν είχα σκεφτεί αρχικά. Επίσης έπρεπε να πάρω αποφάσεις για το σενάριο, τη σκηνοθεσία, το animation, το σχεδιασμό και τον ήχο, αλλά αυτά ήταν τα ευχάριστα προβλήματα.
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Βάζοντας ένα μωβ χαρακτήρα σε ένα ασπρόμαυρο κόσμο είναι μάλλον προφανές ότι η ταινία μιλάει για τη διαφορετικότητα. Το διαφορετικό όμως στο Bug είναι ότι στόχος δεν είναι να καταδικάσουμε τον αποκλεισμό του διαφορετικού, που είναι κάτι σχεδόν αυτονόητο, αλλά να σκεφτούμε τι είναι πραγματικά διαφορετικό και ποια είναι η δική μας θέση σε ένα τέτοιο κόσμο.
Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Το Bug έχει προβληθεί σε αρκετά φεστιβάλ στο εξωτερικό και την Ελλάδα και πλέον κάνει την διαδρομή του στο διαδίκτυο. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο προσωπικό λογαριασμό μου στο Vimeo και ελπίζω να αποκτήσει όσους περισσότερους θεατές γίνεται, που θα νιώσουν ότι άξιζε να διαθέσουν έξι λεπτά για να δουν την ταινία.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Δεν θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση από την εμπειρία μου με το Bug, γιατί ήταν μια πολύ προσωπική δουλειά. Ανέλαβα να την υλοποιήσω στο μεγαλύτερο μέρος της, εκτός από τον ήχο και την μουσική που επιμελήθηκε ένας Αμερικάνος συνεργάτης μου. Γενικότερα όμως, από την συμμετοχή μου σε άλλα projects, θα αναφερθώ στα θετικά της πόλης. Τα όποια αρνητικά μπορούν να παρακαμφθούν με περισσότερη θετική διάθεση. Υπάρχουν πολλοί δημιουργοί με όρεξη να πραγματοποιήσουν αξιόλογα πράγματα, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, και κοινό που αγαπά τον κινηματογράφο. Επίσης είναι σημαντική η παρουσία του τμήματος κινηματογράφου του ΑΠΘ, μέσα από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν συνεργασίες μιας ζωής.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Πολύ καθοριστική ήταν η συμβολή του Eric Schwartz, που ανέλαβε τον ηχητικό σχεδιασμό και την δημιουργία πρωτότυπης μουσικής για την ταινία. Ο Eric είναι ένας Αμερικάνος συνεργάτης μου, sound designer και μουσικός, που και αυτός ασχολήθηκε για πρώτη φορά με μια ταινία animation.
***
Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.
8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ
https://www.facebook.com/events/1035140183259926/