Στις 6 Οκτωβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα τους συναντήσουμε στον Εξώστη.
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Δημήτρης Βαβάτσης είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τμήμα Κινηματογράφου με ειδικότητα στη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας (Ευλάβεια, Bloody Lady, Σαρκοβόρος, Eye Candy) με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, τρία βίντεο κλιπ, τρία τηλεοπτικά σποτ και τρέιλερ για παραστάσεις. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη σε δύο μεγάλου μήκους ταινίες και σε πάνω από δέκα μικρού μήκους. Υπήρξε βοηθός σε διάφορες ειδικότητες σε πάνω από δέκα μικρού μήκους ταινίες και βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγής σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Λίγα λόγια για την ταινία
Δύο άντρες σκοτώνουν μια γυναίκα με το σύζυγό της. η εκδίκηση είναι κάτι που δεν αργεί να έρθει. σε αυτούς και τις οικογένειες τους.. με κάθε τρόπο.. με κάθε σαδισμό…
Διάρκεια: 28' Είδος: Horror
Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιδέα για αυτήν την ταινία γεννήθηκε πριν δύο χρόνια όταν αποφάσισα πως ήθελα να κάνω μια ταινία εκδίκησης που να συνδυάζεται με τα είδη home invasion, exploitation και splatter. Βασικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια ταινία με σχόλιο σε κάποια θέματα που είναι ταμπού όπως αυτό της θρησκείας και του θεσμού της οικογένειας. Μέσα από αυτήν την ιστορία εκδίκησης ήθελα ο θεατής να έρθει αντιμέτωπος με τα όριά του και να ακολουθήσει τον βασικό μας χαρακτήρα κρίνοντας το πόσο εύκολα η αδικία μπορεί να κάνει κάποιον να χάσει τον έλεγχο.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η δημιουργία της ταινίας διήρκησε λίγο περισσότερο από δέκα μέρες λόγω θεατρικών υποχρεώσεων των ηθοποιών. Η βασική δυσκολία της ταινίας όπως είναι αναμενόμενο, ήταν η έλλειψη οικονομικών πόρων. Προσπαθήσαμε να βρούμε υλικές χορηγίες και να εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα από την ιντερνετική μας καμπάνια, ώστε να καλυφθούν κάποια έξοδα και φυσικά περιορίσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον τεχνικό εξοπλισμό ώστε να καταφέρουμε να έχουμε την ταινία μας αλλά με το αποτέλεσμα που θέλαμε. Δύσκολος συνδυασμός που απαιτεί πολλές προσωπικές θυσίες των συντελεστών, αλλά όταν υπάρχει ένα κοινό όραμα τότε λύσεις βρίσκονται. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους για τις χορηγίες τους και την βοήθειά τους έναν προς έναν.
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Η βία είναι κάτι που με ενοχλεί πολύ και για αυτόν τον λόγο ήθελα να την απεικονίσω με με ωμότητα και ευθύτητα στον θεατή. Δυστυχώς, γύρω μας καθημερινά βλέπουμε παντού βία και πλέον δεν μας αγγίζει επειδή δεν θέλουμε να ασχοληθούμε. Θεωρώ ότι το σοκ λειτουργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο στον θεατή και ότι μπορεί κανείς να προβληματιστεί και να συνειδητοποιήσει ότι η βία δεν λύνει προβλήματα παρά μόνο δημιουργεί καινούρια. Θεωρητικά όλοι λέμε ότι μας ενοχλεί η βία αλλά εύκολα γυρίζουμε το βλέμμα από την άλλη πλευρά. Αυτή η άλλη πλευρά ίσως είναι ένα κομμάτι της τέχνης που υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να μένει κανείς αμέτοχος η να ξεπερνάει τα όριά του εκμεταλλευόμενος τον διπλανό του. Ευελπιστώ κάποια στιγμή το σινεμά να γίνει επικίνδυνο και να αξίζω να είμαι μέρος του.
Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;
Ο «Σαρκοβόρος» μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε περίπου 17-18 φεστιβάλ διεθνή και εγχώρια με σημαντικές επίσημες επιλογές και πέντε βραβεία. Ο κύκλος της ταινίας σιγά σιγά αρχίζει να κλείνει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακόμα κάποιες συμμετοχές σε φεστιβάλ δεν θα ήταν κάτι το πολύ ωραίο για μας. Στόχος είναι να γίνονται προβολές, να βλέπει την ταινία ο κόσμος και να ακούμε τα σχόλια και την κριτική του. Προσωπικά είμαι πλέον ανοιχτός σε οποιαδήποτε προβολή της ταινίας.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Το να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη είναι μία πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία κυρίως λόγω έλλειψης πόρων. Οι οικονομικές δυνατότητες της πόλης και των ανθρώπων που επενδύουν είναι περιορισμένες και αυτό είναι και φυσιολογικό μέχρι ένα σημείο. Τα θετικά στοιχεία όμως είναι περισσότερα και αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει να έχουμε μια αισιόδοξη ματιά πάνω στο θέμα. Αρχικά, υπάρχουν αρκετοί κινηματογραφιστές που βοηθά ο ένας τον άλλον και προσπαθούν όλοι μαζί να φτιάξουν όμορφα πράγματα. Υπάρχει μια κινητικότητα ως προς αυτό το κομμάτι η οποία μας θυμίζει ότι όταν υπάρχει θέληση και πάθος τότε λύσεις βρίσκονται. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι ο κόσμος ξεκίνησε να στηρίζει όπως και όσο μπορεί τις μικρού μήκους ταινίες είτε πηγαίνοντας στα φεστιβάλ, είτε δίνοντας υλικές χορηγίες για να βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί μια ταινία. Διακρίνω μια σπίθα η οποία είναι στο χέρι μας να γίνει φωτιά.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;
Ηθοποιοί:
Τάσος Μπαρνιαδάκης
Χρήστος Εζίρογλου
Δήμητρα Σιάχου
Ιωάννα Λαμνή
Περικλής Σταύρου
Κώστας Βουρλιώτης
Φιλική Συμμετοχή: Ιάκωβος Μυλωνάς
Παραγωγή: Βαβάτσης Δημήτρης, Αγγελική Αγγελίδoυ, Ιωάννα Πετειναράκη
Σκηνοθεσία: Βαβάτσης Δημήτρης
Σενάριο: Άρης Δεληγιαννίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας/ Color Grading : Βασίλης Χριστοδούλου
Σκηνογραφία: Έλλη Ναλμπάντη
Ενδυματολογία: Ναταλί- Νεφέλη Αδαμοπούλου
Ηχητικός Σχεδιασμός/Foley Artist:Ναταλία Χατζηπέτρου, Σίμος Λαζαρίδης
Μουσική: Μάριος Β. Αποστολακούλης
Μοντάζ: Άρης Δεληγιαννίδης
Οργάνωση Εκτέλεση και Διεύθυνση Παραγωγής: Αγγελική Αγγελίδου, Ιωάννα Πετειναράκη
Ειδικά Εφέ: Πάρης Γρηγοράκης/ Κώστας Καρύδας
Make Up and Special Effects Supervisor: Μελίνα Γλαντζή
Make Up and Special Effects: Βασιλική Γιολάντα Κήτα Ντυλάκ
Σκριπτ: Ναταλία Λαμπροπούλου
Ρακόρ: Βασιλική Κουτσιούμπα
Hair Styling: Θεανώ Ζησιάδη
Make Up and Special Effects Assistant: Λίνα Αρβανίτη
Βοηθός Φωτογραφίας: Θεοδώρα Μπόζη
Βοηθοί Σκηνογραφίας: Φανή Ξενουδάκη, Ναταλία Λαμπροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Χαλιάσας
Β Κάμερα : Δημήτρης Μουγκός
Σχεδιασμός Τίτλου Αρχής : Σμαρώ Σαχπαζίδου
Aφίσα: Baba Artworks
***
Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.
8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ
https://www.facebook.com/events/1035140183259926/