Στις 26 Απριλίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε την Χριστίνα Τσακμακά, σκηνοθέτη της Alice.
Λίγα λόγια για τον Δημιουργό
Η Χριστίνα Τσακμακά γεννήθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών της στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημείου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ταινίες ως παραγωγός, βοηθός σκηνοθέτης και βοηθός παραγωγής, εντός και εκτός της σχολής της. Έχει σκηνοθετήσει μια ταινία μικρού μήκους («Αλίκη», 2017) και δύο video clips («Memoria», 2016 & «Πισωγυρίσματα», 2017).
Λίγα λόγια για την ταινία
Η Αλίκη, μια νεαρή κοπέλα που σπουδάζει μουσική και ζει στην πόλη, θα προτειμούσε να είχε γεννηθεί σε μια άλλη δεκαετία που η ζωή των ανθρώπων ήταν διαφορετική. Η σημερινή δεκαετία δεν της αρέσει και δεν την εμπνέει. Πόσο εύκολο είναι να εμπνευστεί κανείς από ένα περιβάλλον που απέχει πολύ από τις προτιμήσεις του;
Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;
Ως φοιτητές κινηματογράφου, στα πλαίσια του εργαστηρίου σκηνοθεσίας, μας ζητήθηκε η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Ακούγοντας την «Μπόσα Νόβα του Ισαία» του Φοίβου Δεληβοριά μου έμεινε ο στίχος «Μα εμείς δε ζούμε σ' άλλη εποχή, η μοίρα μας έταξε σ' αυτή». Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να γράφω την Αλίκη, μια κοπέλα που δεν μπορεί να προσαρμοστεί και να εμπνευσεί από την δεκαετία που μεγαλώνει, θέλοντας –ασυνείδητα- να έχει μεγαλώσει σε μια προηγούμενη δεκαετία. Όμως, η «μοίρα της έταξε αυτήν» την εποχή-δεκαετία, και πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της.
Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;
Η δημιουργία της ταινίας πήρε περίπου 4 μήνες. Κατά την διάρκεια της δημιουργίας μιας ταινίας είναι αναμενόμενο πως θα προκύψουν διάφορες δυσκολίες, που πάντα πρέπει να είσαι σε θέση να τις αντιμετωπίσεις. Στην περίπτωση της «Αλίκης» η μεγαλύτερη δυσκολία μας –και η πιο χρονοβόρα- ήταν το σπίτι στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία, το οποίο έπρεπε να είναι ξεχωριστό, όπως και το κορίτσι της ιστορίας. Πρόκειται για ένα σπίτι-χαρακτήρα που μας πήρε περίπου δύο μήνες για να το βρούμε.
Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;
Η ταινία μιλά για την μοναξιά και πώς εμείς οι ίδιοι την διαχειριζόμαστε. Είναι η ανάγκη μας ως εν δυνάμει καλλιτέχνες να παράξουμε έργο και να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας στον κόσμο. Συχνά, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δε μας εμπνέει και κλεινόμαστε στο «καβούκι» μας, και στη προσπάθειά μας να παράξουμε έργο, είτε είμαστε κινηματογραφιστές, είτε μουσικοί, είτε συγγραφείς κτλ, απογοητευόμαστε. Εκεί, λοιπόν, έρχεται ξαφνικά η έμπνευση, από ένα πρόσωπο που διασχίζει το δρόμο, από μια πρόταση, από έναν ήχο.
Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;
Η πορεία της ταινίας είναι αρκετά καλή, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Έχει προβληθεί σε τρία φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε προβλήθηκε στην Camera Zizanio, τον Φλεβάρη στο Global YFF Lakshimipur και τον Μάιο στο Cefalu Film Festival, στο Παλέρμο. Ελπίζουμε να συνεχίσει η πορεία της με αυτούς τους ρυθμούς.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;
Το να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη είναι φοβερά ενδιαφέρον. Η πόλη κρύβει πολλά όμορφα σημεία για να γυρίσεις ταινίες και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγείς με μια κάμερα και να τα βρεις. Ένας σημαντικός παράγοντας, όμως, για να κάνεις ταινίες είναι τα άτομα στα οποία θα απευθυνθείς, εκτός απο τους συντελεστές, να είναι φιλικά και πρόθυμα να βοηθήσουν, αλλά όπως σε κάθε πόλη, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αυτοί που αγαπούν τις τέχνες και θέλουν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους και εκείνοι που απλά δεν ενδιαφέρονται.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας
Η ηθοποιός μας: Αλίκη Καραβαλάση
Παραγωγή: Χριστίνα Τσακμακά
Β. Εκτέλεσης Παραγωγής: Μαρία Χαρτοματσίδου
Β. Παραγωγής: Βάσια Τιμούδα, Ελπίδα Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Τσακμακά
Σενάριο: Χριστίνα Τσακμακά
Δ/νση Φωτογραφίας: Λεωνόρα Δεληγιάννη
Α' Βοηθός Φωτογραφίας: Λήδα Αδάμ
Β' Βοηθός Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Πέτσαλης
Μοντάζ: Αρχοντία Αποστολίδου
Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Βάσια Τιμούδα, Έλενα Κουτσού, Ελπίδα Παπαδοπούλου
Ήχοληψία: Αλέξανδρος Πέτσαλης, Λήδα Αδάμ
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κική Κουζούνια
Μακιγιάζ: Βάσια Τιμούδα
Μουσική: Λυδιά Ανεστοπούλου, Φοίβος Δεληβοριάς
Μουσικοί: Αλέξανδρος Δήμος, Κωστής Σταμούλης, Λυδία Ανεστοπούλου
Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.
6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Προβολές, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.
Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας και τους οδηγούμε στον τελικό για να διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο.
Film Lovers, Support your Local Filmmakers
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:
1. ΠΕΤΑ (Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – 5')
2. Alice (Χριστίνα Τσακμακά – 6')
3. Cordelia (Στεφανία Γεωργακοπούλου, Σωτηρία Παπαντωνίου – 7')
4. Τρούφα (Απόστολος Καρούλας – 15')
5. Candy Shop (Danai Xylogianni Gkontria, Asimina Lydia Dionyopoulou, Kriss Apsenieks – 3')
6. Hurting a Pigeon (Φάνης Τοψαχαλίδης, 12')
Guest Movie: Η Ρουτίνα / The Routine.
Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer
Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης
****
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ