HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #8 – Πελαγία Χατζηνικήτα

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε την Πελαγία Χατζηνικήτα, σκηνοθέτη του Φυσαρμόνικα.



Λίγα λόγια για τον Δημιουργό Η Πελαγία Χατζηνικήτα γεννήθηκε στην Ρόδο το 1997. Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει στην δημιουργία αρκετών ταινιών στα πλαίσια της σχολής. Στη ταινία «Φυσαρμόνικα» έχει αναλάβει τη μουσική σύνθεση και για πρώτη φορά το ρόλο του σκηνοθέτη. Έχει ένα πτυχίο πιάνου και δύο πανελλήνια βραβεία (1ο και 3ο) σε διαγωνισμούς της Χορωδίας & Ορχήστρας Νέων (Χ.Ο.Ν). Αποφοιτώντας από τη σχολή θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μουσική σύνθεση για τον κινηματογράφο.


Λίγα λόγια για την ταινία Τα απογεύματα μιας νεαρής κοπέλας συνοδεύονται από τη γνωστή μελωδία της φυσαρμόνικας ενός 11χρονου άστεγου αγοριού. Κάποια μέρα η μελωδία αυτή σταματά αφήνοντας την νεαρή κοπέλα με ένα δίλημμα.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Ως φοιτητές κινηματογράφου, στα πλαίσια του εργαστηρίου σκηνοθεσίας, μας ζητήθηκε η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Αυτή ήταν, αρχικά, η ώθηση για την γραφή της ιστορίας. Η ιδέα αυτής προέκυψε από την αγάπη μου για την μουσική και από την θέλησή μου να την ενσωματώσω με κάποιον τρόπο σε μια ταινία. Επίσης, προέκυψε από το γεγονός ότι πολλά πράγματα που ακούμε καθημερινά τα θεωρούμε δεδομένα και μας περνούν απαρατήρητα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία.

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η δημιουργία της ταινίας πήρε περίπου 4 μήνες. Κατά την διάρκεια της δημιουργίας μιας ταινίας, γενικότερα, είναι αναμενόμενο πως θα προκύψουν δυσκολίες και είσαι προετοιμασμένος γι' αυτό, ή τουλάχιστον πρέπει να είσαι, προκειμένου να τις αντιμετωπίσεις και, τελικά, να υλοποιηθεί η ταινία. Στην περίπτωση της φυσαρμόνικας υπήρξαν διάφορες δυσκολίες, όχι όμως κάποια που να μας δυσκόλεψε πάρα πολύ. Κι αυτό γιατί υπήρχε μεγάλη συνεργατικότητα και θέληση από το μέρος της ομάδας.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Πολλά πράγματα που ακούμε καθημερινά τα θεωρούμε δεδομένα και μας περνούν απαρατήρητα, όπως προανέφερα. Η ταινία μιλά για την μοναξιά και πώς εμείς οι ίδιοι την διαχειριζόμαστε. Είναι η ανάγκη μας για επαφή και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που χωρίς να το γνωρίζουμε είμαστε δεμένοι μαζί τους. Κύριος στόχος μας ήταν περισσότερο να προβληματίσουμε τους θεατές και να τους κάνουμε να βάλουν τον εαυτό τους στον κόσμο και την θέση των χαρακτήρων. Να προσπαθήσουν να σκεφτούν τί θα έκαναν εκείνοι στην θέση τους.

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η πορεία της ταινίας είναι αρκετά καλή, κάτι που μας εξέπληξε και μας έκανε να χαρούμε. Έχει προβληθεί σε δύο φεστιβάλ, σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τον Απρίλιο θα γίνει η προβολή της στο IYFF Plasencia Encorto της Ισπανίας και τον Μάιο στο Cefalu Film Festival, στο Παλέρμο. Επίσης, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, κέρδισε το Γ' Βραβείο στην κατηγορία της στην Camera Zizanio. Ελπίζουμε να συνεχίσει η πορεία της με αυτούς τους ρυθμούς και να είναι αρεστή στο κοινό της.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Το να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη είναι φοβερά ενδιαφέρον. Η πόλη κρύβει πολλά όμορφα σημεία για να γυρίσεις ταινίες και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βγείς με μια κάμερα και να τα βρεις. Ένας σημαντικός παράγοντας, όμως, για να κάνεις ταινίες είναι τα άτομα στα οποία θα απευθυνθείς, εκτός από τους συντελεστές, να είναι φιλικά και πρόθυμα να βοηθήσουν, αλλά όπως σε κάθε πόλη, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αυτοί που αγαπούν τις τέχνες και θέλουν να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους και εκείνοι που απλά δεν ενδιαφέρονται.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Οι ηθοποιοί μας: Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης και Ελένη Τύπου.

Δ/ντρια παραγωγής: Χριστίνα Τσακμακά

Σκηνοθεσία: Πελαγία Χατζηνικήτα

Βοηθός Σκηνοθέτης: Χριστίνα Τσακμακά

Σενάριο: Θάνος Μαγαλιός

Δ/νση Φωτογραφίας: Νίκος Κολιούκος

Α' Βοηθός Φωτογραφίας: Λεωνόρα Δεληγιάννη

Β' Βοηθός Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Πέτσαλης

Μοντάζ: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Νεφέλη Αλεξάνδρου

Ήχοληψία: Αλέξανδρος Πέτσαλης

Ηχητικός Σχεδιασμός: Πελαγία Χατζηνικήτα

Μακιγιάζ: Γιώτα Τσαντσαρίδου

Μουσική Σύνθεση: Πελαγία Χατζηνικήτα

Φυσαρμόνικα: Χριστόδουλος Μέγγος


Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.


6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:


Still Life (Δημήτρης Καράς – 9')
Novum (George Varanos, Mikel Sinanaj – 6')
Harmonica (Πελαγία Χατζηνικήτα – 6')
Στίγμα (Δημήτρης Θεοχαρίδης – 4')
Δέκα μείον (Αναστάσης Μαυρογιάννης – 19')
9023 (Τάνια Ναναυράκη, Σωτήρης Πετρίδης – 8')


Guest Movie: Brot & Oliven / Ψωμί & Ελιές ( Alexander Jaschik & Ιορδάνης Ορφανίδης – 30')


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer

Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης


Related stories

Γιατί το Studio Ghibli Θεωρείται η ‘Disney’ της Ιαπωνίας

Studio Ghibli: Το μαγεμένο βασίλειο της Ιαπωνικής κινηματογραφίας Όταν μιλάμε...

«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Ακυρώθηκαν οι παραστάσεις του κωμικού show «Πες το Ψέματα»...

Ο Αντώνης είναι ο φωτογράφος που αποτυπώνει την ομορφιά της Ίριδας

Στον κόσμο της φωτογραφίας, η δημιουργικότητα δεν έχει όρια,...