HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #8 – Δημήτρης Θεοχαρίδης

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Δημήτρη Θεοχαρίδη, σκηνοθέτη του Στίγμα.



Λίγα λόγια για τον Δημιουργό Ο Δημήτρης Θεοχαρίδης είναι φοιτητής του Τμήματος Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή σεναρίων, κάτι το οποίο αγαπά και επιθυμεί να συνεχίσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Μέχρι το 4ο έτος των σπουδών του, το οποίο και διανύει, έχει σκηνοθετήσει 4 μικρού μήκους ταινίες και 4 μουσικά βιντεοκλίπ. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος άλλων ταινιών και project ως παραγωγός, διευθυντής φωτογραφίας και βοηθός σκηνοθέτη. Αυτό το διάστημα ασχολείται με τη συγγραφή του σεναρίου της επόμενης ταινίας που ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει.


Λίγα λόγια για την ταινία Παρελθόν και παρόν, όνειρο και πραγματικότητα, συγχέονται μέσα σε έναν επαναλαμβανόμενο λαβύρινθο αναμνήσεων. Όταν τραυματικές μνήμες ξυπνούν μέσα του, προσπαθεί να ξεφύγει. Είναι όμως μόνο αυτό αρκετό για να τις κερδίσει;

Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; O σκοπός δημιουργίας της ταινίας, ήταν η μεταφορά ενός κλίματος «εφιάλτη», σαν αυτά τα όνειρα που νιώθεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις. Έμπνευση και αφορμή αποτέλεσε ένα όνειρο του σεναριογράφου μας, το οποίο προσπαθήσαμε να απεικονίσουμε όσο πιο πιστά γινόταν στην ταινία.

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η προ-παραγωγή της ταινίας διήρκησε περίπου 1 μήνα, τα γυρίσματα 4 μέρες. Το μοντάζ και το μιξάζ ολοκληρώθηκαν μέσα στον επόμενο μήνα, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Το βασικότερο στοιχείο που μας δυσκόλεψε, ήταν η ανεύρεση ενός χώρου που θα μετέφερε το κλίμα που θέλαμε να έχει η ταινία. Για καλή μας τύχη, ένας φίλος είχε ένα παλιό, φθαρμένο εργαστήριο μέσα στο σπίτι του, το οποίο και μας παραχώρησε.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Η ταινία αποτελεί μια αφαιρετική απεικόνιση ενός εφιάλτη, οπότε θα ήταν άστοχο να πω ότι θέλαμε να περάσουμε ένα νόημα στους θεατές. Αντιθέτως, θέλουμε να μεταφέρουμε μια ατμόσφαιρα, ένα αίσθημα αγωνίας και εγκλεισμού, το οποίο ο κάθε ένας μεταφράζει αυθόρμητα, βγάζοντας τη προσωπική του ερμηνεία, μετά το τέλος της ταινίας.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία κάνει ακόμη τον φεστιβαλικό της κύκλο. Μετά από όλες τις προβολές στις οποίες έχει παρουσιαστεί, έχει αποσπάσει θετικά σχόλια, τα οποία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ελπίζουμε να συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Μπορώ να το ονομάσω σαν πρόκληση. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει οτιδήποτε χρειάζεται ένας κινηματογραφιστής, για να δημιουργήσει, σε περιορισμένο αριθμό βέβαια, σε αντίθεση με μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, στα οποία υπάρχει πληθώρα επιλογών, ευκαιριών και πόρων. Κάθε φορά που ξεκινάει η παραγωγή μια ταινίας, είναι ένα στοίχημα – μια πρόκληση, να καταφέρεις να δημιουργήσεις και να απεικονίσεις, όσο πιο πιστά, αυθεντικά και επαγγελματικά γίνεται την ιδέα σου, έχοντας ως δεδομένο την δυναμική της πόλης. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δημιουργείς στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που αγαπάει την Τέχνη και προσφέρει φιλικές συνθήκες για την άνθησή της.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Η ταινία δημιουργήθηκε από τους Kakao Productions. Στο «Στίγμα», το σενάριο αποτέλεσε ιδέα και γράφτηκε από τον Ηλία Φλούδα, την παραγωγή ανέλαβε ο Νίκος Τσογγίδης και υπεύθυνος της διεύθυνσης φωτογραφίας ήταν ο Αντώνης Γρηγοριάν. Η ηχοληψία και ο ηχητικός σχεδιασμός έγιναν από τον Παύλο Λύγουρη και την τελική μορφή της ταινίας, μέσω του μοντάζ και του color correction έδωσε ο Ανέστης Εραλίδης. Το make – up και το πρακτικό εφέ, ανέλαβε η Ελπινίκη Αγγέλου, ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο Άγγελος Κάλφας.


Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες.


6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Στηρίζουμε τους νέους σκηνοθέτες της πόλης μας.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:


Still Life (Δημήτρης Καράς – 9')
Novum (George Varanos, Mikel Sinanaj – 6')
Harmonica (Πελαγία Χατζηνικήτα – 6')
Στίγμα (Δημήτρης Θεοχαρίδης – 4')
Δέκα μείον (Αναστάσης Μαυρογιάννης – 19')
9023 (Τάνια Ναναυράκη, Σωτήρης Πετρίδης – 8')


Guest Movie: Brot & Oliven / Ψωμί & Ελιές ( Alexander Jaschik & Ιορδάνης Ορφανίδης – 30')


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες Fischer Beer

Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης

Related stories

Η αστυνομική σειρά θρίλερ Reyka βλέπεται απνευστί από τους λάτρεις του crime drama

Πρωταγωνιστές είναι δύο μοναδικοί και αγαπητοί ηθοποιοί, που έχουμε...

Η δική μας μεταπολίτευση είναι η σειρά ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις στο Ertflix

Η ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ «Η δική μας μεταπολίτευση», παραγωγής ERTFLIX που επιμελούνται και...

Πού βρισκόταν το εξοχικό κέντρο Λουξεμβούργο

Ποιος θυμάται το Λουξεμβούργο; Τότε που η θάλασσα έγλειφε...

Πέθανε ο Ολιβιέρο Τοσκάνι, ένας από τους πιο εμβληματικούς φωτογράφους

Ο Ολιβιέρο Τοσκάνι, γεννημένος το 1942 στο Μιλάνο, ήταν...

Η Άνω Πόλη του Γιώργου Κόφτη

Για να αντιληφθεί κανείς την πόλη της Θεσσαλονίκης θα...