HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #7 – Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Στις 07 Δεκεμβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά έξι κινηματογραφιστών της πόλης στο
Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε την Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, σκηνοθέτη του iCon.




Λίγα λόγια για τον Δημιουργό Η Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1992 στην Αλεξανδρούπολη. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το χορό. Συμμετείχε σε διάφορες μικρού μήκους ταινίες στα πλαίσια της σχολής, όπως στη σειρά ταινιών Η ζωή στη σχολή μου (2012-2013) και έχει αναλάβει αρμοδιότητες casting director στη διαδικτυακή σειρά κινούμενων σχεδίων Linear Tales (2014- 2015) .Mε τη μικρού μήκους ταινία Συνδεσμολογία/ Assembly (2014), συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών Νύχτες Πρεμιέρας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, από το οποίο απέσπασε και το βραβείο κοινού.


Λίγα λόγια για την ταινία Σε μία κοινωνία που κυριαρχούν οι έξυπνες εφαρμογές, ένας άνθρωπος επιλέγει ένα περιβάλλον μακριά από τις ανέσεις της υψηλής τεχνολογίας, και επιδιώκει να αντιμετωπίσει έναν δυνατό αντίπαλο, μόνο με τις δικές του δυνάμεις.


Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Αφετηρία της ιστορίας αποτέλεσε το διήγημα του George Henry Smith In the Imagicon (1966). Στο διήγημα αυτό μας συνεπήρε το χαρακτηριστικό της αντίθεσης που υπήρχε στο περιβάλλον της ιστορίας και ένα παιχνίδι ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι. Μετά από πολλαπλές αναγνώσεις και συζητήσεις καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα, εμπνευσμένοι από τα χαρακτηριστικά του διηγήματος που μας γοήτευσαν, δομώντας όμως γύρω του την ιστορία που ενδιέφερε εμάς να πούμε.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Οι δυσκολίες είναι πολλές όταν είσαι φοιτητής και στο στάδιο που μαθαίνεις ακόμα να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση και βασίζεσαι πολύ στη διάθεση του κόσμου να σε βοηθήσει χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος από αυτό. Βέβαια από την άλλη, ακριβώς γι αυτούς τους λόγους, πολλοί άνθρωποι προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια για να σε στηρίξουν και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους το έκαναν για μας με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί κυριολεκτικά η ταινία δε θα μπορούσε να είναι η ίδια χωρίς αυτούς- και είναι πολλοί! Τώρα όσον αφορά το χρόνο η συγκεκριμένη ταινία χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Είχε αρκετές απαιτήσεις, ορισμένες αναποδιές που μας πήγαν πίσω και όχι το χρηματικό κεφάλαιο που χρειαζόταν εξαρχής.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Η αλήθεια είναι πως δε θα ήθελα να μιλήσω για τους θεατές. Θεωρώ πως ο καθένας οφείλει να απαντήσει αυτή την ερώτηση για τον εαυτό του αφού έχει δει την ταινία-και κάθε ταινία. Για μένα ακόμη και αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική και κερδοφόρα, οτι βλέπω κάτι και μπαίνω σε μία διαδικασία να σκεφτώ. Θα μιλήσω λοιπόν για αυτό που είδα εγώ στη συγκεκριμένη ιδέα και με έκανε να θέλω να την ενσαρκώσω, χωρίς αυτό να σημαίνει απόλυτα οτι είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στην ιστορία. Μου άρεσε ένα μοτίβο που διακρίνεται, οτι οι άνθρωποι πολλές φορές όταν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή μας ή με κάτι στη ζωή μας, αντί να λάβουμε δράση και να κάνουμε κάτι που να επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή για να είμαστε χαρούμενοι, στρεφόμαστε σε πιο εύκολες και ευκαιριακές λύσεις, που μας οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών Νύχτες Πρεμιέρας¨και τώρα πρόκειται να προβληθεί και εδώ στη Θεσσαλονίκη μέσω του Local Short Film Festival, πράγμα που μας κάνει πολύ χαρούμενους καθώς έχει μία πρώτη επαφή με το ελληνικό κοινό. Στοχεύουμε και στη συνεργασία με άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου η ταινία να επικοινωνήσει και με άλλο κόσμο, γιατί αυτός είναι εξάλλου και o σκοπός.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Σίγουρα το θετικό της Θεσσαλονίκης είναι οτι έχει εδραιώσει μία σχέση με το σινεμά και μέσω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των διάφορων δράσεων του, αλλά και επειδή υπάρχει το Τμήμα Κινηματογράφου και είναι αρκετοί οι φοιτητές που δραστηριοποιούνται προκειμένου να κάνουν τις μικρού μήκους ταινίες τους. Επίσης λίγο πολύ έχεις το συναίσθημα μιας οικογένειας γιατί είναι μία μικρή πόλη και οι άνθρωποι γνωρίζονται και έρχονται εύκολα σε επαφή. Από την άλλη αυτό έχει και κάποια αρνητικά και τριβές, όπως έχει κάθε κλειστή κοινωνία. Αυτό που ίσως λείπει περισσότερο είναι οι βάσεις που χρειάζονται για την υποστήριξη των νέων δημιουργών (χρηματοδότηση, προώθηση κτλ) αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει στη χώρα γενικότερα.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Κωχ, Μαρία Στεφανίδου και Κωνσταντίνα Ουρούμη

ΙΙ Σενάριο/ Vfx/ Titles Design: Γιάννης Λιόλιος ΙΙ Δ. Φωτογραφίας: Μαρία Τζωρτζάτου, Gaffer/Α΄Βοηθός Κάμερας/ DIT: Γιώργος Αθανασόπουλος, Βοηθοί Φωτογραφίας: Βάσω Μιχαλοπούλου, Νεφέλη Ντακοζούδη, Εύα Βλάχου, Ευάγγελος Βρογχίδης, Αλεξάνδρα Καλφοπούλου ΙΙ Δ. Παραγωγής: Ματίνα Γαλατσιάνου, Βοηθοί Παραγωγής: Βίκυ Εδιάρογλου, Μαρία Λασκαρίδου, Δημήτρης Τσακαλέας, Βασιλεία Κουτσιανά ΙΙ Μοντάζ: Σταύρος Ζώττας ΙΙ Σκηνογραφία: Αλεξία Κεχαγιά, Βοηθός Σκηνογράφου/ Props Μaster: Λουκία Λυμπέρη, Βοηθός Σκηνογράφου: Σόνια Κεχαγιά IΙ Ενδυματολογία: Μάγδα Θεοδωρούδα, Σόνια- Μαρία Καϊτατζή IΙ Make-up Αrtist: Σοφία Βουλαλά IΙ Ηχητικός Σχεδιασμός/Μίξη Ήχου: Ελένη Καβούκη, Ηχοληψία: Ελένη Γκολφινοπούλου, Βοηθός Ηχολήπτη: Χρυσάνθη Ζωγράφου , Foley Artist: Γιάννης Συκοβάρης, Foley Recordist: Ενές Αχμέτ Κεχαγιά , Μίξη Ήχου: Ηλίας Σταμπουλης IΙ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα ΙΙ Script Supervisor: Δημήτρης Βαβάτσης IIGraphic Design: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος ΙΙ Color Grading/Dcp Mastering: Άγγελος ΜάντζιοςΙΙ Μουσική: Πάνος Φωτάκος ΙΙ

Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης και οι σινεφίλ της πόλης δίνουν ραντεβού στο σημείο συνάντησης τους και δημιουργούν τις δικές τους κινηματογραφικές νύχτες. 6 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Film Lovers, Support your Local Filmmakers


Τις προβολές τις συνοδεύουμε με παγωμένες
Fischer Beer!


Posters: Στέφανος Μιχαηλίδης


Οι ταινίες που θα προβληθούν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στο
Local Short Film Festival #7 είναι οι εξής:


1. Emoticon Man – Παναγιώτης Κουντουράς (15')

2. Friday Night @ Eidomeni – Ελένη Πνευματικού (10')

3. iCon – Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου (18')

4. Νόρμαλ – Ιορδάνης Θεοδοσιάδης (10')

5. Οι Αναμνήσεις μιας Κούκλας – Μιχάλης Χαραλαμπίδης (19')

6. Το Κουτί – Άρης Δεληγιαννίδης (13')


Guest Movie: Wall Democracy

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη

Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00

Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Στην Κονσέρβα ήπιαμε στην υγειά της αιώνιας καψούρας

Μπορεί να έχεις ακούσει για τον Χάρη της Κονσέρβας,...

ΘΕΑΤΡΟ | Τα 39 Σκαλοπάτια του Patrick Barlow στην Θεσσαλονίκη

«Τα 39 Σκαλοπάτια», το κωμικό θρίλερ κατασκοπείας που παρουσιάστηκε...

Η Μαρία που έγινε Κάλλας: Αξίζει να το δείτε;

Η σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» ξετυλίγει τη...

Αστικοί Θρύλοι | Το 1ο Γυμνάσιο

της Μαρίας Ράπτη Εκείνοι που δεν γεννήθηκαν ποτέ, παίζουν στα...