HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #5 | Πάρης Γρηγοράκης

Στις 18 Μαΐου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο
Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Πάρη Γρηγοράκη, σκηνοθέτη του Πρίγκιπα του Λόφου.


Λίγα λόγια για τον Δημιουργό

Ο Πάρης Γρηγοράκης γεννήθηκε το 1987 στα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2011, με ειδίκευση στη σκηνοθεσία. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους και μερικά μουσικά βίντεο κλιπ και έχει συν-σκηνοθετήσει μια ταινία μεγάλου μήκους.


Λίγα λόγια για την ταινία

Όταν ο Αλέξανδρος βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση της ζωής του και οι προσπάθειες του να βρει δουλειά αποτυγχάνουν, κλείνεται τελικά στον εαυτό του. Ο Μάρκος όμως θα του δείξει ξανά να βλέπει τον κόσμο γύρω του όπως τον βλέπει ένα παιδί, γεμάτο φαντασία.


Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η ιδέα για την ταινία αυτή ήρθε σε μια περίοδο που μόλις είχα τελειώσει με την στρατιωτική μου θητεία και είχα μπροστά μου το «άγνωστο» της αγοράς και το πώς μπορούσα να κάνω ένα ξεκίνημα σε αυτόν τον χώρο. Η ιδέα βασίστηκε σε προσωπικά βιώματα και ερεθίσματα καθώς είχα βγει μόλις στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης. Έτσι αποφάσισα να γυρίσω κάτι πάνω στο δίλημμα που περνάνε κάποιοι για το αν θα αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα και το πώς όλο αυτό το οικονομικό τοπίο μας επηρεάζει ψυχολογικά.

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η βασικότερη δυσκολία ήταν ο συντονισμός της δημοτικής αρχής με την παραγωγή της ταινίας καθώς υπήρχε ένα συνεργείο 20 ατόμων που έπρεπε για πολλές ημέρες να κάνει γυρίσματα εκτός έδρας. Τα πρακτικά θέματα, όπως διαμονή, διατροφή και μετακίνηση ήταν αυτά που έπρεπε να λυθούν με την βοήθεια της δημοτικής αρχής. Οπότε υπήρξε μια μεγάλη περίοδος συναντήσεων και οργάνωσης όλου αυτού του project μέχρι να ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Η ταινία προσπαθεί να δείξει την ελληνική πραγματικότητα από μια άλλη ματιά, αυτή των μικρών παιδιών και πως οι «ενήλικες» έχουν χάσει την ζωντάνια τους και τον δυναμισμό τους σε αντίθεση με τα παιδιά. Κάποιες φορές απλά χρειάζεται περισσότερη φαντασία.

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία έχει κάνει τον κύκλο της σε μερικά φεστιβάλ όπως στις Νύχτες Πρεμιέρας και το Ελληνικό Φεστιβάλ του Λονδίνου και απέσπασε το βραβείο ανδρικού ρόλου για τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Filmme. Σύντομα θα είναι και διαθέσιμη ελεύθερα στο διαδίκτυο.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Να κάνεις σινεμά στη Θεσσαλονίκη σήμερα είναι κάτι το σπουδαίο αλλά δύσκολο. Θεωρώ πως πρέπει να ήμαστε υπερήφανοι που υπάρχει μια σχολή κινηματογράφου που βγάζει αξιόλογα ταλέντα που αναγνωρίζονται. Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως γνωριζόμαστε μεταξύ μας και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Υπάρχει μια αλληλεγγύη που δύσκολα βρίσκεις αλλού και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Το αρνητικό της πόλης αυτής είναι οι περιορισμένοι πόροι της, και από θέμα εξοπλισμού αλλά και από θέμα χρηματοδότησης. Όλα τα προγράμματα χρηματοδότησες τρέχουν στην Αθήνα και απαιτούν από τους δημιουργούς να βρίσκονται εκεί για τις διαδικασίες. Εδώ πολλές φορές θα καθυστερήσουν γυρίσματα γιατί κάποιος άλλος θα κάνει ήδη γυρίσματα και δεν θα υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός για ενοικίαση. Κατά τ' άλλα πιστεύω πως είναι μια απόλυτα δημιουργική πόλη που προσφέρεται για έμπνευση.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης μαζί με τον μικρό Ανδρέα Δερμιτζόγλου ο οποίος συμμετείχε σε μια τοπική θεατρική ομάδα και επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλά παιδιά. Την παραγωγή έκανε η Ελένη Πνευματικού με βοηθό της την Νεφέλη Ντακοζούδη η οποία ήταν και η αποκλειστικά υπεύθυνη στα γυρίσματα της Έδεσσας. Ο Δημήτρης Βαβάτσης ήταν ο βοηθός σκηνοθέτη. Διεύθυνση φωτογραφίας ο Λευτέρης Ζαοσκούφης με μια πολύ καλή ομάδα δίπλα του να τον βοηθάει. Σκηνογραφία η Κατερίνα Κολλιοπούλου και ενδυματολογία η Ναταλία Λαμπροπούλου. Το μοντάζ έκανε η Φαίδρα Κωνσταντινίδη ενώ την ηχοληψία ο Αλέξανδρος Καντόρος. Τέλος την μουσική υπογράφουν οι 3 Session Staff.

***


Οι ταινίες που θα προβληθούν στο
Local Short Film Festival #5 είναι οι εξής:



1) Disclosure – Αλκιβιάδης Παπαδόπουλος (5')

2) Each Other – Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου-Τζαρίδου (18')

3) Esy – Short Film – Srdjan Milosavljevic (13')

4) Ευλάβεια – Δημήτρης Βαβάτσης (15')

5) Ο Περίπατος – Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλιδη (19')

6) Ο Πρίγκιπας του Λόφου – Πάρης Γρηγοράκης (28')

7) Τοίχος – Μark Sargent, Μαγια Τσαμπρού, Χάρης Τσαμπάς (13')

8) Short Film –
#NotAlone – Δημήτρης Τσακαλέας, Σωτήρης Πετρίδης (5')



Πέμπτη 18 Μαίου

WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη

Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00

Είσοδος: 2 ευρώ



Με την υποστήριξη του
Beater.gr, Amagi, Artcut Moving Image Productions



Τις κινηματογραφικές βραδιές του Εξώστη τις πλαισιώνει η
Fischer Beer

Related stories